Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Kada se pojave zaušnjaci? Kako ih liječiti?

Što su zaušnjaci, koji su uzroci, i simptomi po kojima se prepoznaju? Saznajte odgovore na ta pitanja, i način kako liječiti zaušnjake.

Zaušnjaci su zarazna virusna infekcija podušnih žlijezda, koja uzrokuje povećanje žlijezda slinovnica.

Primarna funkcija ovih žlijezda je izlučivanje sline, a one se nalaze ispod i ispred ušiju. Zaušnjaci, nazvani još i mumps, uzrokovani su virusom parotitis.

Kada dođe do zaraze virusom koji izaziva zaušnjake, uglavnom su zaražene obje žlijezde. Virusna infekcija može se prenijeti kihanjem, kašljem, govorom, preko neopranih ruku ili korištenjem predmeta zaražene osobe.

Kada osoba jednom preboli infekciju zaušnjaka, postaje doživotno imuna.

Simptomi zaušnjaka mogu se prepoznati, a oni su

Otečene i bolne žlijezde slinovnice na jednoj ili obje strane lica. Ako imate zaušnjake može se javiti visoka temperatura, glavobolja i bolovi u mišićima. Također, simptomi zaušnjaka su i slabost i umor, gubitak apetita, bol tijekom žvakanja ili gutanja te mučnina i povraćanje.

Period inkubacije je između 16 i 18 dana, a može potrajati i do četiri tjedna.

Zaušnjaci se smatraju dječjom bolešću, no kada se virusna infekcija pojavi kod odraslih, opasnost može biti puno veća. Virus zaušnjaka u organizam ulazi kroz nos ili usta, a također može zahvatiti mozak i ovojnicu, testise, jajnike, gušteraču i druge dijelove tijela.

Liječnici zaušnjake dijagnosticiraju procjenom izloženosti virusu u prošlosti te postojanjem simptoma, kao što su natečene i osjetljive podušne žlijezde.

Osim toga, virus mumsa se može izolirati iz uzorka urina, sline ili koštane srži, te se još može mjeriti i količina antitijela koja se razvila u organizmu kao odgovor na zarazu virusom mumsa.

Budući da je mums virusna bolest, ne može se liječiti antibioticima. Poput mnogih drugih virusnih bolesti, mums jednostavno treba preboljeti, odnosno preležati. Ako mums nije uzrokovao nikakve dodatne komplikacije, simptomi u većini slučajeva traju od deset dana do dva tjedna. Pojava komplikacija je moguća i potencijalno ozbiljna, ali isto tako i vrlo rijetka. Pratite svoje zdravstveno stanje i posjetite liječnika ako uz simptome mumsa osjetite i popratne komplikacije poput čestog povraćanja, ukočenosti u vratu ili jake glavobolje te dehidracije. Posavjetujte se s liječnikom i u slučaju da otekline potraju dulje od tjedan dana, ako groznica ne nestaje niti nakon četiri dana, testisi postanu bolni ili se pak pojavi bol u trbuhu.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...