Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kada boli u preponama

bolovi u lijevoj preponi kod muškaraca
Foto: Pixabay / Prepone

Osvrnut ćemo se na temu boli u preponama kod muškaraca. Zbog čega može da boli, i kako da se riješite boli? Bolovi se mogu javiti u lijevoj ili desnoj preponi kod muškaraca.

Kada pričamo o boli u preponi, znamo da je riječ o boli koja se javlja u području gdje se dodiruju unutarnje, gornje bedro i donji dio abdomena.

Bolovi u lijevoj ili desnoj preponi kod muškaraca

Najčešći uzrok boli je istegnuće preponskog mišića, tetive ili ligamenta, osobito u sportaša. Ovu vrstu boli najčešće osjećaju hokejaši i nogometaši.

Preponska bol može se pojaviti odmah nakon ozljede ili može doći postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Ukoliko se osoba ne odluči na mirovanje i liječenje ove boli, ona se može pogoršati.

Ponekad bol u preponama uzrokuje koštani lom, kila ili čak bubrežni kamenac. Problemi i bol u testisima isto mogu uzrokovati bol u preponama.

Ovo su neki izravni i neizravni uzroci bolova u preponama kod muškaraca

Avaskularna nekroze, odnosno smrt koštanog tkiva zbog ograničenog protoka krvi. Tu su i burzitis ili upala zgloba, te epididimitis, odnosno upala testisa. Ingvinalne hernije, bubrežni kamenac, naprezanje mišića i zaušnjaci također mogu dovesti do bolova u preponama. retraktilan testis, je pojava kada se testis kreće između skrotuma i trbuha, pa tako izazova bol. Osteoartritis, istegnuti živac, piriformis sindrom, išijas i uganuće pa i istegnuće izazivaju bol. Skrotuma mase, spermatokele, odnosno pojava nakupljanja tekućine u testisu, razni prijelomi, natečeni limfni čvorovi, tendinitis, rak testisa, torzija testisa, razne infekcije mokraćnog sustava i varikokela, odnosno proširene vene u skrotumu. Dakle, mnogo je razloga pojave boli u preponama kod muškaraca.

Potražite hitnu liječničku pomoć ako imate neke od spomenutih simptoma boli

Preponsku bol praćenu boli u leđima, trbuhu ili prsima. Iznenadnu, jaku bol u testisu ili krv u mokraći.

Kada je moguća samopomoć? Ako imate preponsku bol uzrokovanu istegnućem ili sportskom ozljedom ove mjere mogu pomoći

Možete iskoristiti lijekove koji se uzimaju bez recepta, kao što su ibuprofen i acetaminofen.

Možete staviti led ili vrećicu smrznutog graška na bolno područje 2 do 4 puta dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...