Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Kada boli u preponama

bolovi u lijevoj preponi kod muškaraca
Foto: Pixabay / Prepone

Osvrnut ćemo se na temu boli u preponama kod muškaraca. Zbog čega može da boli, i kako da se riješite boli? Bolovi se mogu javiti u lijevoj ili desnoj preponi kod muškaraca.

Kada pričamo o boli u preponi, znamo da je riječ o boli koja se javlja u području gdje se dodiruju unutarnje, gornje bedro i donji dio abdomena.

Bolovi u lijevoj ili desnoj preponi kod muškaraca

Najčešći uzrok boli je istegnuće preponskog mišića, tetive ili ligamenta, osobito u sportaša. Ovu vrstu boli najčešće osjećaju hokejaši i nogometaši.

Preponska bol može se pojaviti odmah nakon ozljede ili može doći postupno tijekom razdoblja od nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Ukoliko se osoba ne odluči na mirovanje i liječenje ove boli, ona se može pogoršati.

Ponekad bol u preponama uzrokuje koštani lom, kila ili čak bubrežni kamenac. Problemi i bol u testisima isto mogu uzrokovati bol u preponama.

Ovo su neki izravni i neizravni uzroci bolova u preponama kod muškaraca

Avaskularna nekroze, odnosno smrt koštanog tkiva zbog ograničenog protoka krvi. Tu su i burzitis ili upala zgloba, te epididimitis, odnosno upala testisa. Ingvinalne hernije, bubrežni kamenac, naprezanje mišića i zaušnjaci također mogu dovesti do bolova u preponama. retraktilan testis, je pojava kada se testis kreće između skrotuma i trbuha, pa tako izazova bol. Osteoartritis, istegnuti živac, piriformis sindrom, išijas i uganuće pa i istegnuće izazivaju bol. Skrotuma mase, spermatokele, odnosno pojava nakupljanja tekućine u testisu, razni prijelomi, natečeni limfni čvorovi, tendinitis, rak testisa, torzija testisa, razne infekcije mokraćnog sustava i varikokela, odnosno proširene vene u skrotumu. Dakle, mnogo je razloga pojave boli u preponama kod muškaraca.

Potražite hitnu liječničku pomoć ako imate neke od spomenutih simptoma boli

Preponsku bol praćenu boli u leđima, trbuhu ili prsima. Iznenadnu, jaku bol u testisu ili krv u mokraći.

Kada je moguća samopomoć? Ako imate preponsku bol uzrokovanu istegnućem ili sportskom ozljedom ove mjere mogu pomoći

Možete iskoristiti lijekove koji se uzimaju bez recepta, kao što su ibuprofen i acetaminofen.

Možete staviti led ili vrećicu smrznutog graška na bolno područje 2 do 4 puta dnevno.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...