Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Još malo o dobrom djelovanju kapsaicina

Kapsaicin je otkriven početkom 19. stoljeća, a izoliran je 1964. godine. Prilikom konzumiranja on izaziva jak efekt žarenja jezika i ždrijela.

Kapsaicin pronalazimo u crvenoj čili paprici, u kojoj ga ima i do 0.2%. Jačina kojom kapsaicin žari naš jezik i izaziva osjećaj ljutoga, odnosno peckanja osjeća se i kad se ta molekula razrijedi gotovo milijun puta.

Naučnici smatraju, a neka su istraživanja to potvrdila, da kapsaicin utječe na oslobađanje endogenih opijata u mozgu i na taj način dovodi do poboljšanja raspoloženja kod ljudi koji jedu ljute paprike ili jela u kojima se ovaj začin koristi.

Kako se opisuje taj mehanizam? Naime, kada jedemo crvenu papriku kapsaicin spaljuje živčane završetke koji se nalaze na našem jeziku. U mozgu se taj efekt doživljava, odnosno ‘revodi’ kao osjećaj boli.

Da bi se tijelo oslobodilo boli, mozak počinje lučiti endogene opijate koji spadaju u porodicu morfina, takozvane endorfine, a oni su odgovorni za dobro raspoloženje i izazivanje osjećaja ugode. Možda su upravo zbog kapsaicina iz čili paprike Meksikanci vrlo često nasmijanog lica i vedri, jer je čili paprika njihovo tradicionalno jelo i nacionalni začin.

No, kapsaicin ima i druge dobre stvari koje trebamo znati, i dodatno istražiti. Naime, nakon što je primijećeno da kapsaicin, glavna materija u ljutim feferonima ima protutumorsko djelovanje na tumor prostate, pojavila se nova studija koja sugerira da je ista materija protutumorski aktivna i u slučaju tumora pankreasa.

Ta studija je pokazala da kapsaicin uzrokuje programiranu staničnu smrt, apoptozu tumorskih stanica pankreasa. Apoptoza je normalni proces koji omogućuje da se oštećene stanice redovno uklanjaju. ‘Naša studija je pokazala da oralno davanje kapsaicina miševima u kojima je implantiran ljudski pankreasni tumor pokazalo ekstremno uspješnu blokadu tumorskog procesa, uključujući apoptozu tumorskih stanica’, izjavio je Sanjay K. Srivastava, glavni čovjek studije i profesor farmakologije na Sveučilištu u Pittsburghu. ‘Kapsaicin je izazvao umiranje tumorskih stanica i znatno smanjio veličinu tumora’, dodao je profesor.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...