Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Javorov sirup kao slatki lijek

Javorov Sirup Upotreba

Javorov sirup je zasigurno najukusniji prirodni zaslađivač na svijetu, ali nije cijenjen samo kao prirodno sladilo već i kao nektar u kojem se krije više od 20 ljekovitih spojeva. Neki od tih spojeva imaju antikancerogena i antibakterijska svojstva koja su iznimno važna za detoksikaciju organizma.

Najpoznatiji i najpopularniji prirodni zaslađivač na svijetu tek je odnedavno postao šire poznat našoj javnosti, a njegovo korištenje u Sjevernoj Americi seže još u doba američkih domorodaca. Primat u proizvodnji ovog sirupa drži Kanada i on se smatra njihovim nacionalnim blagom. 80 % svjetske proizvodnje javorovog sirupa događa se u Kanadi, a to je drvo toliko bitno njegovim stanovnicima da se list javora nalazi na njihovoj nacionalnoj zastavi.

Nutritivni sastojci javorovog sirupa

Javorov sirup je zdrava namirnica koja ima iznimno nutritivna svojstva te je bogata mnogim mineralima, antioksidansima i drugim ljekovitim sastojcima. Sadrži vrlo visoki postotak mangana, cinka, magnezija, kalija i kalcija, a obilje riboflavina ili vitamina B2 u njemu blagotvorno djeluje na tijelo.

Dobiva se i proizvodi izvlačenjem biljnog soka iz posebne vrste javorovog drveta – šećernog javora, a s obzirom na to da je bogat šećerom konzumacija mora biti ograničena kako bi njegovo korištenje i dalje imalo benefite.

Javorov sirup sadrži i inulin, probiotik koji potiče razvoj dobrih bakterija u crijevnoj flori. Ako već konzumirate šećer, uvijek izaberite najbolji izvor, onaj koji će vas obogatiti dodatnim mikronutrijentima koje inače ne možete unijeti.

Ljekovitost javorovog sirupa

Razna istraživanja su utvrdila da se u njemu nalazi i određena količina antioksidansa, bitnih za očuvanje stanica i sprječavanje njihovih oštećenja. Antioksidansi djeluju protiv slobodnih radikala koji mogu oštetiti stanice i razviti zloćudne bolesti.

Inulin, prirodni polisaharid i probiotik koji pripada prehrambenim vlaknima, također se pokazao ljekovitim sastojkom i pretvorio je javorov sirup u funkcionalnu hranu koja potiče razvoj korisnih bakterija u crijevima.

Uz sve vitamine, minerale i fitonutrijente kojima obiluje, javorov je sirup postao najzdravija alternativa šećeru, koja ne vodi k ovisnosti. Nijedna vrsta šećera nije zdrava u pretjeranoj konzumaciji stoga vas upozoravamo na umjerenost!

Dobrobit za organizam

Javorov sirup ima mnogo dobrih strana, iako se s njim ne smije pretjerivati jer je ipak riječ o vrsti šećera. Koristan je za mnoge tjelesne funkcije, od kojih ćemo nabrojati najvažnije.

1. Izbacivanje rafiniranog šećera iz prehrane

Umjerena konzumacija javorovog sirupa dobra je zamjena umjetnim sladilima i rafiniranom šećeru koji nemaju nikakve nutritivne vrijednosti, a mogu i naštetiti organizmu.

Rafinirani šećer često potiče razvoj gljivičnih bolesti, osobito kandide, i može loše utjecati na probavni sustav. Mnoge studije naglašavaju da šećer pogoduje razvoju nekih vrsta raka stoga je javorov sirup puno bolji izbor od klasičnog bijelog rafiniranog šećera.

Umjetni zaslađivači vrlo negativno djeluju na organizam, a mogu uzrokovati i umor, tjeskobu, slabljenje koncentracije i pamćenja, ali i debljanje.

Javorov sirup, koji svojim osebujnim okusom podsjeća na karamelu, a nema nikakvo loše djelovanje na organizam već upravo suprotno: pogodniji je za dijabetičare jer ima niski glikemijski indeks pa mogu kontrolirati razinu šećera u krvi, što dobro djeluje i na masnoće u tijelu.

2. Obilje antioksidansa

Polifenoli, antioksidansi koji se nalaze u ovom sirupu, imaju mnogo ljekovitih svojstava. Oni djeluju protuupalno i kancerogeno, a dobar su izbor za ljude koji su potencijalni kandidati za razvoj dijabetesa.

Osim ovih spojeva tu se nalaze i flavonoli, cimetna kiselina, benzojeva kiselina, katehini i slično, a svaki od tih spojeva ima određenu svrhu.

3. Prevencija Alzheimerove bolesti

Američki znanstvenici otkrili su da javorov sirup može pomoći i u prevenciji ove opake bolesti sprječavanjem fibrilacije koja često djeluje kao okidač bolesti.

4. Obilje minerala

Najvažniji minerali u javorovom sirupu su mangan i cink, a oba su važna za funkcioniranje organizma.

Cink je važan čimbenik imunološkog sustava jer potiče proizvodnju antitijela i limfocita, a osobito je koristan za čišćenje organizma.

Mangan je važan za zdravlje kostiju jer pomaže stvaranju enzima koji sudjeluju u izgradnji kostiju i svim metaboličkim procesima.  Mangan pomaže u apsorpciji kalcija, regulira rad štitnjače, regulira razinu šećera u krvi, a omogućuje i pravilan rad štitnjače.

Mangan je odličan mineral koji pomaže spriječiti napadaje tjeskobe, glavobolje i nagle promjene raspoloženja. Time podiže raspoloženje i djeluje na opuštenost.

Djelovanje javorovog sirupa na organizam

Ovaj prirodni zaslađivač pruža mnoge benefite ljudskom tijelu, uz umjerenu konzumaciju. Otkrijte kako djeluje, na što sve utječu njegovi nutritivni sastojci i zašto je javorov sirup bolje rješenje od ostalih zaslađivača.

  • Pomaže čišćenju crijeva od naslaga pa u njima ne može doći do gomilanja toksičnih tvari koje za posljedicu mogu imati razvoj malignih bolesti
  • Pomaže u čišćenju bubrega i probavnog sustava
  • Rješava probavni sustav od toksina što je izuzetno važna uloga
  • Jača imunitet radi cinka i mangana pa je i mala pomoć u borbi protiv prehlade i virusa, slično kao i med
  • Umanjuje rizik od srčanih bolesti i bolesti krvnih žila
  • Doprinosi zdravlju jetre
  • Pogodan za dijabetičare i ljude s predijabetesom jer ima niži glikemijski indeks
  • Antioksidansi čine da koža sporije stari

Kulinarski atributi javorovog sirupa

Tamni slatki biljni sok skuplja se zimi i u proljeće jer kora šećernog javora tada najviše obiluje ovim nektarom. Tako se dobiveni sok iz javorove kore mora reducirati kako bi nastao popularni koncentrirani sirup.

Postoji više razina kvalitete sirupa koja se očituje kroz njegovu gustoću, konzistenciju, nijansu i aromu. Najkvalitetniji sirupi uvijek su tamniji (sok se skupljao kasnije) i aromatičniji, ali to ne znači da svjetliji nije dobar, samo nije tako intenzivnog okusa.

Na tržištu se mogu naći mnogi lažni proizvodi koji su načinjeni od fruktoze, običnog šećera uz dodatak javorovog okusa pa budite oprezni pri kupovini. Uvijek pročitajte sastav kako biste se osigurali da kupujete proizvod koji nije kombinirano sladilo.

Javorov sirup se najviše koristi za slastice, kao preljev za palačinke ili vafle, dodatak smoothiejima i zobenim kašama i slično. Njegov karamelasti okus oduševljava i mlade i stare, a veliki je zamah dobio u slastičarstvu, posebno u današnje doba kada se pokrenula tema zdravijih slastica.

Mnogi su ga počeli koristiti kao sladilo za kavu ili čaj jer im daje specifičan okus i čini ih zdravijom navikom. Vrlo je lako naučiti se na specifičan okus karamele i uživati u njemu.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...