Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ishrana kod gihta isključuje namirnice bogate purinima

Giht smo spominjali već u par navrata, a kao jedan od češćih uzroka ove bolesti naveli smo purine koji se talože u zglobovima.

Giht je bolest, vrsta artritisa koji je prouzrokovan prekomjernom količinom mokraćne kiseline, koja se taloži u krvotoku i na kraju u zglobovima. Na taj način javlja se uništavanje zglobova, posebno zglobova na nožnom palcu.

Namirnice koje su bogate purinom su meso, šparoge, inćuni, piletina i gljive, pa ih je dobro izbjegavati ako sumnjate na moguću pojavu gihta.

Jedno od najvažnijih pravila u ishrani oboljelih od gihta jeste da se izbjegavaju namirnice bogate purinima. Osim već spomenutih namirnica, purin u velikim količinama pronalazimo u purećem mesu, govedini, teletini, kobasicama, slanini, ovčetini, mesu divljači, lososu, rakovima, jastogu, bubrezima, svinjetini, tunjevini i lećama. Ove namirnice posebno trebate izbjegavati u slučaju akutnog napada.

Možete primijetiti da su među namirnicama koje trebate izbjegavati i mnoge one koje se inače smatraju zdravima, no to je tako. Spomenute namirnice samo mogu dodatno ubrzati tijek bolesti, pa ih je dobro izbjegavati. Najbolje se u vezi ishrane posavjetovati sa vašim liječnikom, a tok to ne učinite, mi ćemo vam spomenuti neke namirnice koje imaju prednost u slučaju da bolujete od gihta.

Umjesto maslaca, masti i margarina trebate konzumirati hladno cijeđena biljna ulja. Preporučuje se konzumiranje svježeg voća i povrća, osim karfiola, špinata, graška i gljiva, jer te namirnice imaju znatnu količinu purina u sebi.

Ako volite da konzumirate žitarice, svakako dajte prednost integralnim žitaricama, posebno ječmu, prosu, pšenici te riži.

Sušeno voće i voćni sokovi također su dozvoljeni i preporučljivi. Sok od celera, kao i sok od mrkve su jako dobri. Rasol od kiselog kupusa odličan je prirodni lijek za giht i reumu.

Za liječenje gihta, kako ste već i pretpostavili jako je važna odabrana prehrana. Ako liječite giht, važno je da unosite u organizam dosta tečnosti. Svaki dan se potrudite da popijete barem dvije litre čiste vode. Na taj način pomažete organizmu da izbaci mokraćnu kiselinu. Ipak, ova količina vode nije preporučljiva srčanim bolesnicima, pa je jako važno da se oni posavjetuju sa svojim liječnikom.

Osim što je jako važno da se izbjegavaju namirnice koje imaju znatne količine purina u sebi, u vašu ishranu trebate uključiti namirnice bogate selenom, a tu se prvenstveno misli na kelj, brazilski orah i pšenične klice.

Još jednom ukratko – Da biste spriječili pojavu gihta izbjegavajte namirnice bogate purinima, kao i sva alkoholna pića. Savjetuje se izbjegavati sva alkoholna pića, no ipak naglasak stoji na vinima. Također, izbjegavajte masne proteinske namirnice životinjskog porijekla. Potrebno je regulirati i tjelesnu masu, i to uz pomoć pomno odabranih namirnica i redovnom tjelovježbom, a nikako izgladnjivanjem i nekim strogim dijetama. Rigorozne dijete trebate izbjegavati, kao i nagli gubitak kilograma, jer i to može dovesti do povećane koncentracije mokraćne kiseline u organizmu. Osim pravilne ishrane, u liječenju gihta značajno mjesto imaju i prirodni lijekovi na bazi ljekovitog bilja. Ako se odlučite liječiti prirodnim lijekovima, svakako se posavjetujte sa vašim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...