Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Imate problema sa zubnim kamencem?

Zubni kamenac je nakupina minerala koji nastaje taloženjem mineralnih soli porijeklom iz pljuvačke.

Sastav zubnog kamenca sastoji se iz neorganskih materija (70-90%) i organskih materija (10-30%). Od neorganskih materija u zubnom kamencu najviše pronalazimo kalcija, fosfora i magnezija i to u obliku soli.

Također od neorganskih materija, prisutni su u tragovima natrij, stroncij, cink, bakar, aluminij i željezo. Organsku osnovu za zubni kamenac čine mukopolisaharidi, lipidi, deskvamirane epitelne stanice, leukociti i ostaci hrane.

Kako nastaje zubni kamenac? Zubni kamenac nastaje taloženjem minerala iz pljuvačke u dentalni plak. Proces mineralizacije dentalnog plaka odvija se relativno brzo. Taj proces traje tek 12 do 14 dana.

Stvaranje zubnog kamenca ovisi o mnogim faktorima, pa možemo spomenuti da sastav pljuvačke igra važnu ulogu, kao i pH pljuvačke, te starosna dob osobe.

Sastava pljuvačke ima presudnu ulogu na brzinu stvaranja zubnog kamenca. Naime, dokazano je da se u osoba čija pljuvačka sadrži visoke koncentracije kalcija, fosfora i drugih minerala intenzivnije stvara zubni kamenac.

pH pljuvačke i oralna higijena također igraju važnu ulogu u procesu stvaranja zubnog kamenca. U slučaju lošeg održavanja oralne higijene, pojačano se akumulira dentalni plak i nagomilavaju se mikroorganizmi. Brojni mikroorganizmi svojim metabolizmom stvaraju kiselu sredinu u kojoj je intenzivnije taloženje kalcijevih soli i drugih minerala te se ubrzano stvara zubni kamenac.

Stvaranje zubnog kamenca zavisi i od starosnog doba, pri čemu se on obilnije deponira kod starijih osoba, a smatra se da se do devete godine života praktično i ne stvara.

Gdje se najčešće javlja zubni kamenac? Zubni kamenac se primarno stvara na zubima i zubnim nadoknadama i to na gingivalnoj trećini krunice zuba prateći ivicu gingive, odnosno desni. Najčešće se stvara u blizini izvodnih kanala velikih pljuvačnih žlijezda, na lingvalnoj površini donjih sjekutića i bukalnoj površini gornjih kutnjaka. Naročito se obilno taloži na mjestima gdje ne postoji samo-čišćenje, kao što su neravne površine zubnih plombi, i kod loše postavljenih zuba.

Zbog čega je štetan zubni kamenac i da li ga treba uklanjati? Zubni kamenac ima dvostruko štetno djelovanje u nastanku i razvitku parodontopatije. Trebate znati da mehanički pritiska desni izaziva hemodinamske smetnje i vaskularne reakcije u desnima koje vode ka upali desni, pojavi koju nazivamo gingivitis. Također, zubni kamenac stvara i retenciona mjesta za nakupljanje dentalnog plaka i onemogućava održavanje adekvatne oralne higijene.

Sve ovo vodi daljem produbljivanju upale desni i razvitku parodontopatije.

Kod osoba koje imaju već razvijenu parodontopatiju i prisutne parodontalne džepove minerali se talože i u dentalnom plaku koji se nakuplja u džepovima. Na ovaj način  formira se subgingivalni kamenac takozvani konkrementi. Oni imaju izuzetno štetno djelovanje na cjelokupan parodont, ubrzavaju tijek parodontopatije i vode bržem gubitku zuba. Iz svih ovih razloga neophodno je blagovremeno uklanjati zubni kamenac i konkremente te spriječiti njihovo štetno djelovanje.

Prevencija zubnog kamenca – Jednom kada je formiran zubni kamenac, osoba nije u mogućnosti da ga samostalno ukloni, nego je neophodna posjeta stomatologu. Uklanjanje zubnog kamenca se stručno vrši ultrazvučnim instrumentima i specijaliziranim ručnim instrumentima. Također, neophodne su kontrolne posjete stomatologu najmanje dva puta godišnje.

Najbolji način za prevenciju nakupljanja zubnog kamenca je adekvatno održavanje oralne higijene. Upotreba zubnog konca i redovna posjeta stomatologu pomoći će vam u održavanju dentalne higijene. Također, od velikog značaja je izbjegavanje faktora rizika kao što je pušenje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...