Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Imate problema sa urastanjem nokta?

Urastanje nokta može da se pojavi na bilo kojem prstu, ali najčešće se događa na nožnim palčevima. Razloga za to može biti nekoliko, ali urastanje je uglavnom izazvano neprikladnom obućom i nepravilnim rezanjem noktiju.

Urastanje nokta može biti bolniji problem čak i od kurjeg oka, za koje smo rješenje već napisali u prethodnom postu.

Da bih izbjegli pojavu urastanja nokta, prvo što trebate uraditi jeste da naučite pravilno rezati nokte. Nokat treba rezati ravno, a ne pod kutom na krajevima nokta. Ako se ovo radi, značajno ste smanjili šansu da uopće dođe do urastanja nokta.

U velikom broju slučaja, ovo je dovoljno da se ispravi nokat koji je već počeo urastati. Ako je urastanje već počelo može se ispraviti jednostavnom metodom stavljanjem komadića vate ispod nokta kako je prikazano na slici. Prvih nekoliko dana može donositi neprijatnosti prilikom hodanja, ali naviknut ćete se, a i rezultat je vrijedan malo muke.

Vatu treba mijenjati svaki dan da ne bi prikupljala bakterije i gljivice koje mogu inficirati nokat. Nokat će vremenom početi da raste normalno i vata više neće biti potrebna. Sa vremena na vrijeme premažite nokat eteričnim uljem čajevca koji će eliminirati pojavu gljivica i omekšati nokat i ubrzati ispravljanje.

Komadić vate ispod nokta, treba redovno mijenjati da se spriječi skupljanje gljivica i bakterija. Ako je urastanje već počelo i ako je došlo do gnojne upale, svakako se preporučuje odlazak liječniku.

Ako baš ne želite da vidite doktora, ili niste u mogućnosti, možete na svoju odgovornost pokušati sa sljedećom metodom: Metoda može biti bolna i izazvati blago krvarenje te morate imati pri ruci sredstvo za dezinfekciju i sterilan flaster ili zavoj.

Potrebno vam je: Grickalica ili makazice za nokte, turpija za nokte, pinceta, vata, lavor, eterično ulje čajevca, alkohol ako dođe do krvarenja i zavoj ili flaster.

Dobro operite noge sapunom i kiselite u toploj vodi 20 do 30 minuta da nokti omekšaju. Alkoholom dezinficirajte makazice, turpiju i grickalicu. Turpijcom sastružite odumrlu kožu oko nokta. Natopite komadić vate eteričnim uljem čajevca i prislonite oko 10 minuta na mjesto gdje je došlo do urastanja.

Eterična ulja će dodatno omekšati nokat i eliminirati moguće gljivice i bakterije. Imajte spremnu vatu namočenu u alkohol ako dođe do krvarenja. Pincetom podignite dio nokta koji je počeo da urasta. Ovdje može biti bolno i dovesti do krvarenja. Ako dođe do krvarenja, očistite vatom umočenom u alkohol. Makazicama ili grickalicom odsijecite dio nokta koji ste podigli. Očistite ponovo vatom umočenom u alkohol i premažite ponovo eteričnim uljem čajevca da spriječite infekciju.

Možete koristiti i antibiotsku kremu, umjesto eteričnog ulja čajevca.

Još jednom da napomenemo ovu posljednju metodu koristite na vašu odgovornost.

Oprezno podignite urasli nokat i odsijecite višak sterilnim makazicama ili grickalicom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...