Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Hunjavica – Što je i kako se liječi? Napravite sebi ljekoviti čaj koji je dobar lijek za hunjavicu

Hunjavica
Foto: Pixabay / Hunjavica

Hunjavica je najpoznatija i najčešća bolest nosa. To je, u stvari, upala nosne sluznice. Bit oboljenja sastoji se u tome da sluznica jako oteče i zacrveni se. Ujedno je izlučivanje sluzi jako pojačano.

Akutna hunjavica se može očitovati obilnim sekretom uz učestalo kihanje ili bez sekreta sa začepljenim nosom i otežanim disanjem.

Često je kombinirana s kihavicom i nadraženim očima, jakom glavoboljom koja se najčešće javlja kod sagibanja, bolovima u ušima i temperaturom višom od 39C.

Ako simptomi hunjavice traju više od 2 tjedna trebate se obratiti liječniku, jer je bolest prešla u kronični oblik, i može biti da je u pitanju kronični rinitis, suhi rinitis uzrokovan lijekovima ili sinuitis.

Cijeli tok upale zove se katarom. Hunjavica je nosni katar koji se javlja u većini slučajeva u lakom obliku, ali kadšto je i ozbiljna bolest zbog koje cijeli organizam znatno oslabi.

Hunjavica izaziva slijedeće tegobe: Jako začepljenje nosa, snažni poticaj na kihanje, tupu bol u glavi, uglavnom u predjelu čela, te neugodno osjećanje i malaksalost. Sve su to posljedice oteknute sluznice nosa. Nosni otvori su jako suženi zbog čega kroz njih veoma teško prolazi zrak. To je razlog što prehlađeni ljudi često otvaraju usta (dišu na usta). Kada se nosni katar potpuno razvije, upaljena sluznica izlučuje velike količine sluzi koja može teći danima. Suzne žlijezde očnih šupljina također su jako podražene i miješaju svoju slanu izlučevinu s nosnom sluzi. Svojom oštrinom te izlučine nagrizaju kožu gornje usnice koja također postaje ranjiva i crvena te lako puca. Izlučivanje sluzi postupno prestaje i zdravlje poprima normalan tok.

Liječite hunjavicu pomoću jednog od dole spomenutih prirodnih lijekova

Prehlada je uzrok hunjavici. Međutim, tu bolest mogu prouzrokovati podražavajući plinovi, prašina te mnoge zarazne bolesti, kao što su ospice, šarlah i hripavac (rikavac).

Liječenje hunjavice: Za liječenje toga oboljenja daju se dva lijeka u vidu čaja, a bolesnik može koristiti lijek koji mu bolje odgovara.

Sastav prvog čaja: 20 g morača (nešto više mladih izdanaka), 20 g korijena bijeloga sljeza, 20 g listova podbjela, 20 g majčine dušice (nešto više cvijeta) i 20 g listova bokvice (muške i ženske)

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i zajedno smiješati. U 1 litru prokuhane i ohlađene vode uvečer staviti 10 g mješavine neka se namoči do jutra. Nakon toga staviti na vatru i kuhati poklopljeno 1 minutu, zatim poklopljeno hladiti. Hladnom čaju dodati 6 žlica meda i miješati otprilike 2 minute. Procijediti u bocu i piti 6 puta dnevno po 1 dl uz dodatak svježe ocijeđena limunovog soka. Ako se radi o starijoj osobi, uz limunov sok može se dodati i jedna jušna žlica rakije i to u svaki drugi napitak, znači, dnevno se mogu uzeti 3 jušne žlice rakije.

Sastav drugog čaja: 20 g šipurike istucane ili mljevene, 20 g majčine dušice, 20 g plodova divlje drače, 20 g korijena i stabljike divljeg sljeza i 20 g cvjetova trna (bijelih ili crnih)

Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i smiješati. U 1 litru proključale vode staviti 5 g mješavine i poklopljeno kuhati 1 minutu, zatim poklopljeno hladiti. Hladan čaj procijediti u bocu i u toku dana piti svaka 2 sata po 1 dl. Po želji čaju se može dodati med ili šećer, a jače osobe u 1 dl čaja mogu dodati žličicu rakije.

U toku liječenja, bez obzira koristi li se prvi ili drugi lijek, svakog dana potrebno je 3 puta dnevno poslije jela pojesti po 1 češanj bijelog luka. Hrana treba da bude nešto tečnija i mlaka. Ukoliko je bolesnik pušač, mora odmah odbaciti duhan, inače, ne smije se zadržavati u prostoriji u kojoj se puši.

Preporučuje se, također, izbjegavati hladne napitke i propuh.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...