Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Glazba

Hrvatska je drugo najbrže rastuće tržište streaming glazbe u svijetu

Streming glazbe Spotify, Apple Music, Deezer
Streming glazbe / Foto: Freepik

Prošle godine, Hrvatska se istaknula kao drugo najbrže rastuće tržište streaming glazbe na svijetu. Stopa rasta od čak 58% godišnje, što je pokazao utjecajni izvještaj Luminate o glazbi u 49 zemalja, uključujući i Hrvatsku.

Streaming glazbe postao je dominantan način slušanja glazbe, te jedan od glavnih pokretača rasta prihoda u glazbenoj industriji. U 2022. godini, streamano je globalno 5,3 bilijuna pjesama, a najveća potražnja za streaming glazbenim uslugama je u Latinskoj Americi, dok je najbrže rastuće tržište u Indoneziji.

Luminate nas svrstao na visoko drugo mjesto

Luminate je inače utjecajna tvrtka koja mjeri popularnost glazbe u više od 200 zemalja diljem svijeta. Izvještaj za 2022. godinu temelji se na analizi podataka iz 49 zemalja, uključujući Hrvatsku.

Prošle je godine streaming glazbe porastao za 25,6% u svijetu, a globalno je streamano 5,3 bilijuna pjesama. Samo u Sjedinjenim Državama, taj je broj prvi put premašio bilijun pjesama streamanih u godini, dosegnuvši 1,3 bilijuna.

Globalne glazbene usluge dostupne u Hrvatskoj su Apple Music, Deezer, Spotify, TIDAL i YouTube Music.

Što je Apple Music i čemu služi

Apple Music je popularna streaming glazbena usluga koju je razvio Apple Inc. Usluga omogućuje pretplatnicima pristup impresivnoj biblioteci glazbe koja se sastoji od milijuna pjesama, albuma i playlista, kao i ekskluzivnog sadržaja koje stvaraju popularni umjetnici.

Pretplatnici Apple Music-a mogu strimati glazbu visoke kvalitete putem interneta, preuzeti glazbu za offline slušanje te pregledavati personalizirane preporuke i radne listove temeljene na njihovim glazbenim preferencijama. Usluga također nudi mogućnost gledanja glazbenih videa i ekskluzivnih emisija.

Korisnici također mogu koristiti Siri, digitalnog asistenta tvrtke Apple, za traženje, strujanje i upravljanje glazbenom bibliotekom. Apple Music također sadrži značajke koje omogućuju korisnicima da dijele svoju glazbu i playliste sa svojim prijateljima putem društvenih medija.

Osim toga, Apple Music podržava integraciju sa drugim Apple proizvodima, kao što su Apple Watch i HomePod, što korisnicima omogućuje jednostavan pristup svojoj glazbi gdje god se nalazili.

Uz pretplatu, korisnici također mogu pristupiti Apple Music radio stanicama, kao što su Beats 1, koje emitiraju izvorne emisije, DJ setove i intervjue s poznatim glazbenicima.

Ukratko, Apple Music je vrlo popularna glazbena usluga koja pruža svojim pretplatnicima široku biblioteku glazbe i ekskluzivni sadržaj, zajedno s nizom funkcija koje olakšavaju streaming glazbe i otkrivanje novih omiljenih umjetnika i pjesama.

Deezer za streaming glazbe

Deezer Streming glazbe Aplikacija
Deezer / Foto: Pixabay

Deezer je popularna streaming glazbena usluga s bazom korisnika diljem svijeta. Slično kao i druge slične usluge, poput Spotifyja i Apple Musica, Deezer omogućuje korisnicima pristup velikoj kolekciji glazbe putem interneta. Korisnici Deezer-a mogu strujati glazbu i preuzeti sadržaj za offline slušanje, kao i pregledavati personalizirane preporuke i playliste.

Usluga također nudi različite značajke za otkrivanje novih umjetnika i pjesama, uključujući algoritme preporuka, emisije i podcastove. Deezer je dostupan na različitim platformama, uključujući web, mobilne uređaje, pametne televizore i druge uređaje s podrškom za streaming glazbe.

Znate li što je Spotify i tko ga koristi

Spotify je popularna streaming glazbena usluga koja omogućuje korisnicima pristup velikoj kolekciji glazbe putem interneta. Usluga nudi pretplatnicima mogućnost strujanja glazbe visoke kvalitete, preuzimanja glazbe za offline slušanje i pregledavanja personaliziranih preporuka i playlista.

Spotify nudi i značajke za otkrivanje novih umjetnika i pjesama, kao što su algoritmi preporuka, podcastovi i emisije. Usluga je dostupna na različitim platformama, uključujući web, mobilne uređaje i pametne televizore. Spotify također nudi različite planove pretplate, od besplatnog plana s oglasima do premium planova bez oglasa.

Tko koristi TIDAL za streming glazbe

TIDAL je premium streaming glazbena usluga koja nudi visokokvalitetni zvuk i ekskluzivan sadržaj za svoje pretplatnike. Usluga je pokrenuta s fokusom na kvaliteti zvuka i suradnji s umjetnicima, kao i na poticanju bolje naknade za autore i izvođače.

TIDAL također nudi personalizirane preporuke i playliste te omogućuje korisnicima pristup ekskluzivnom sadržaju, uključujući albume i koncerte koji nisu dostupni na drugim platformama. Usluga je dostupna na različitim platformama, uključujući web, mobilne uređaje i pametne televizore, te nudi različite planove pretplate.

Slušanje muzike uz YouTube Music

YouTube Music je streaming glazbena usluga koja je dio YouTube platforme, a omogućuje korisnicima pristup velikoj kolekciji glazbe putem interneta. Usluga nudi pretplatnicima mogućnost strujanja glazbe visoke kvalitete, preuzimanja glazbe za offline slušanje i pregledavanja personaliziranih preporuka i playlista.

YouTube Music također nudi značajke za otkrivanje novih umjetnika i pjesama, kao što su algoritmi preporuka, emisije i podcastovi. YouTube Music ima preko 50 milijuna aktivnih korisnika, a dostupan je na različitim platformama, uključujući web, mobilne uređaje i pametne televizore.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...