Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Hren i majčina dušica su odličan prirodni lijek za oboljele od bronhitisa

Akutni bronhitis najčešće izazivaju virusi i bakterije (pneumokoke i stafilokoke), a nastaje kao posljedica obične prehlade. Uslijed začepljenja nosa, sluzokoža postaje pogodno tlo za razmnožavanje mikroorganizama koji postaju sve agresivniji i prodiru direktno u bronhije izazivajući upalu.

Saznajte neke osnovne stvari u vezi bronhitisa.

Što je, kada nastupa i koji su prirodni lijekovi dobri da bi se liječio? U nastavku ćemo napisati par riječi u vezi bolesti i načinu liječenja prirodnim lijekovima.

Ova respiratorna infekcija može se javiti u slučaju da je imunološki sistem oslabljen nekom drugom kroničnom bolešću, udisanjem zagađenog zraka, ali i kao posljedica boginja, alergije ili iritacije kemijskim spojevima poput amonijaka i nekih kiselina. Simptomi akutnog bronhitisa su malaksalost, osjećaj pečenja iza grudne kosti, povišena tjelesna temperatura, bol u leđima, mišićima i grlobolja. Kašalj je u početku suh, ali se već nakon nekoliko sati ili dana mogu pojaviti male količine žućkasto-sivog sekreta.

Kronični bronhitis – Što trebate znati o ovoj bolesti?

Ukoliko se akutni bronhitis ne liječi na vrijeme, infekcija može poprimiti kronični oblik. U tom slučaju, simptomi oboljenja sve više se pogoršavaju, javlja se izraženija opstrukcije disajnih putova, emfizem, povećanje pritiska u plućima, te uvećanje desne strane srca.

Terapija – U liječenju bolesti od velikog je značaja pravovremena dijagnoza, pa se savjetuje odlazak liječniku već pri pojavi prvih simptoma. Terapija se sastoji od primjene antibiotika (ukoliko je u pitanju bakterijska infekcija), sirupa za iskašljavanje, te lijekova koji ublažavaju temperaturu i bolove.

Mirovanje, uzimanje veće količine tečnosti, upotreba ovlaživača zraka, izbjegavanje duhanskog dima, mjere su koje mogu doprinijeti bržem oporavku i spriječiti razvoj komplikacija. Uz lijekove koje propisuje suvremena medicina, savjetuje se i upotreba prirodnih preparata poput čajeva, biljnih mješavina, obloga i melema na bazi ljekovitog bilja.

Koje ljekovite biljke pomažu u liječenju bronhitisa?

Majčina dušica – Eterično ulje majčine dušice (timol) pokazalo se kao veoma učinkovito u liječenju upornog kašlja. Rastvara sluz u disajnim putovima i stimulira lakše izbacivanje sekreta.

Recept: Preliti dvije žličice sitno isjeckane majčine dušice sa 2 dl ključale vode i ostaviti poklopljeno da odstoji pet minuta, pa procijediti. Svakodnevno piti po pet šalica čaja, u gutljajima i to što toplijeg.

Hren je odličan lijek – Korijen hrena sadrži glukozinolate. To su spojevi koji razrjeđuju gusti sekret i olakšavaju njegovo izbacivanje.

Recept za liječenje: Pomiješati dvije šalje meda, i po pola šalice naribanog korijenja đumbira i hrena. Mješavinu ostaviti da odstoji dva tjedna, a potom uzimati po žlicu dnevno svakog jutra.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...