Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Hladni prsti mogu biti simptom sporog metabolizma i manjka željeza u krvi

Već smo u par navrata spominjali hladne ruke i stopala, te moguća zdravstvena stanja na koja mogu upućivati spomenuti simptomi.

Ovom prilikom ćemo se osvrnuti na nedostatak željeza u krvi, kako prepoznati i kako postupiti da se sastav krvi vrati u normalu.

Ako imate problema sa hladnim stopalima ili prstima na rukama, sigurno se pitate da li je riječ samo o pokvarenom unutrašnjem termostatu ili je to znak ozbiljnijih problema? Hladna stopala ili hladni prsti na rukama mogu ukazivati na ozbiljne zdravstvene probleme ili stres, ali i na nedostatak željeza u krvi.

Znakovi koje spominjemo mogu se javiti ukoliko postoji smanjena funkcija štitne žlijezde, ako ste pod stresom, imate dijabetes ili nedostatak željeza u krvi.

Da bi tijelo održalo stalnu unutrašnju temperaturu koristi se termogenezom, koja funkcionira na način da mozak naređuje krvnim kapilarama da se šire kako bi propustili krv i time omogućili zagrijavanje, ili da se stegnu i tako uspore protok krvi i potaknu hlađenje. Ako taj mehanizam nije savršen, to prvo osjećaju ekstremiteti, najudaljeniji od srca.

Ako osim hladnih ruku, neprestano osjećate umor, srce vam brže lupa i često osjećate vrtoglavicu, provjerite razinu željeza u krvi, jer postoji mogućnost da patite od anemije. Trebate znati da je željezo glavni sastojak hemoglobina, odnosno molekula koji prenose kisik u krv i daju joj crvenu boju. Ako je razina željeza ispod normale, manje je i hemoglobina, pa tkiva raspolažu s manje kisika za proizvodnju toplote.

Dakle, ukoliko sumnjate da patite od anemije, svakako uradite krvne pretrage da vam liječnik potvrdi vašu sumnju, a shodno time uradite korake potrebne da se vaša krvna slika popravi.

Osim mnogih lijekova, i terapije koju vam liječnik propiše, postoji mnogo načina na koje i vi sami možete utjecati na kvalitetu vaše krvne slike. Pročitajte malo na temu, što je anemija i kako se liječi. Odaberite namirnice koje vam odgovaraju i koje će pomoći da obogatite vašu krvnu sliku svim potrebnim elementima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...