Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Hemoroidi – uzrok hemoroida i kako se liječe

Hemoroidi  se javljaju u analnom kanalu, vaskularne su strukture i pomažu upravljanju defekacijom, te služe kao jastučići koji su napravljeni od arterio-venskih kanala i vezivnog tkiva kada su u fiziološkom stanju. Šire se tijekom pražnjenja crijeva (defekacije) i nakon toga ponovo skupljaju na normalnu veličinu. No kod učestalog naprezanja tijekom pražnjena crijeva može doći do normalnog funkcioniranja vena. Tada dolazi do hemoroidalne bolesti koja se javlja u patološkom stanju kada oteknu ili se upale.

Što dovodi do nastanka hemoroida?

Najčešći uzrok pojave ove bolesti je pojačani pritisak na vene u rektalnom području tako što se krv pojačano nakuplja u venama i to uzrokuje otjecanje. Ne smanjimo li pritisak na vene i ako to traje dugotrajno, nateknute i proširene vene šire se na uštrb okolnog tkiva i tada nastaju hemoroidi.

Najčešće dolazi do pojave hemoroida zbog loših navika obavljanja stolice, a to su:

  • pritisak na rektum koji se javlja kod pretjeranog naprezanja kako bi što prije obavili stolicu
  • proljev ili zatvor također stvaraju pritisak na rektum i debelo crijevo

Postoje još neki uzročnici nastanka hemoroida kao što su:

  • pretjerana tjelesna masa, najviše masno tkivo u području trbuha također stvara pritisak na području zdjelice
  • kod trudnica hormonske promjene izazivaju pojačan protok u donji dio tijela, tkivo se opušta, dodatni pritisak stvara i fetus, a stanje se može pogoršati kod trudova zbog jakog pritiska na rektalno područje
  • oboljenja jetre, srca, proširene vene, te osobe sa niskim tlakom češće imaju problema sa pojavom hemoroida

Koji su simptomi nastanka hemoroida?

Postoje unutarnji i vanjski hemoroidi, te simptomi ovise o kojoj se vrsti radi. Kod unutarnjih hemoroida simptomi su bezbolna rektalna krvarenja. Unutarnji hemoroidi se nalaze u rektalnom kanalu. Vanjski hemoroidi često nemaju simptome, stoga često ljudi pogrešno nazivaju hemoroidima bilo koji simptom koji je vezan za anorektalno područje. U slučaju tromboze vanjski hemoroidi izazivaju znatnu bol i oteklinu. Nalaze se na stjenci rektuma te su vidljivi.

Zajedničko im je da uzrokuju krvarenje kod obavljanja nužde., već mali trag krvi na toaletnom papiru ili na stolici može upućivati na problem sa hemoroidima.

Pojava hemoroida prepoznaje se obično po krvarenju tijekom obavljanja nužde, svrbežu u rektalnom području, a ako je hemoroid jako velik onda se javlja i bol.

Iako ne postoji točan uzrok nastanka hemoroida postoji veliki broj čimbenika koji dovode do povećanja tlaka unutar trbuha odnosno konstipacije nakon čega dolazi do razvoja hemoroida.

Uz krvarenja postoji još nekoliko simptoma pojave ove bolesti, a to su:

  • svrbež koja se javlja kod  unutarnjih hemoroida koji  pritišću okolno tkivo te uzrokuju iritaciju
  • osjećaj da nužda nije obavljena do kraja, tj. osjećaj da i nakon obavljanje nužde imate osjećaj da niste sve izbacili iz sebe. To se javlja kada hemoroid raste te zato nastaje taj osjećaj da nužda nije do kraja obavljena
  • iako su hemoroidi bezbolni u slučaju razvijanja bolesti do trećeg ili četvrtog stupnja moguće je imati bolnu stolicu ( veličina hemoroida određuje stupanj bolesti, 1 je najmanji dok je 4 najveći i najozbiljniji)

Kako dijagnosticirati hemoroide?

Nakon pregleda kod liječnika on prepisuje terapiju. Simptomi hemoroida su dosta slični simptomima raka debelog crijeva, stoga ako je pacijent stariji od 50 godina liječnik često šalje bolesnika na dodatne pretrage i to najčešće kolonoskopiju.

Liječenje hemoroida

Dok bolest još nije uznapredovala dobro je povećati unos dijetalnih vlakana, povećati unos tekućine kako bi održali hidrataciju. Kako bi smanjili bol pomažu nesteroidni protuupalni lijekovi.  Ako se simptomi ne poprave ili su jako teški tada se obično izvode jednostavne operacije.  Ako se i nakon svih ovih mjera stanje ne popravi tada je potrebno kirurško liječenje. Danas je to učestala bolest te većina stanovnika u nekom vremenu ima problema s hemoroidima, ali dobro je da je ishod liječenja obično pozitivan.

Kako bi spriječili pojavu hemoroida, trebamo spriječiti zatvor crijeva. Važno je jesti hranu bogatu biljnim vlaknima ( voće i povrće), piti mnogo tekućine najbolje voda. U slučaju da imate problem kod obavljanja stolice možete upotrijebiti interni lubrikant i time olakšati prolazak izmeta. Mineralno ulje će odlično poslužiti kao lubrikant, a umjesto njega možete isprobati maslinovo ili laneno ulje. Kako bi spriječili pojavu zatvora nikada nemojte zanemariti osjećaj potrebe za pražnjenjem crijeva, tj. ne odgađajte obavljanje nužde. Nemojte se naprezati kod obavljanja nužde, jer upravo zbog natezanja dolazi do pojave hemoroida. Također ne sjedite na wc školjki duže nego je potrebno, podignite noge na malenu klupicu, mnogima to pomaže kod lakšeg obavljanja nužde.

Liječenje hemoroida prirodnim lijekovima

U nastavku ćemo vam napisati koje su to prirodne biljke dobre za liječenje hemoroida.

Divlji kesten ili Aesculus hippocastanum jedan je od učinkovitih lijekova protiv hemoroida. U kori ovog stabla nalaze se razne kemikalije koje pomažu ublažiti simptome hemoroida kao što su aeskulin i aescin. Ove kemikalije jačaju zidove krvnih žila te smanjuju rizik od daljnjeg širenja hemoroida dok ostali sastojci koji se nalaze u kori divljeg kestena djeluju protuupalno.  . Razne studije su pokazale učinkovito djelovanje kod ublažavanja simptoma hemoroida.  Najbolji način uzimanja lijeka je oralno jer se tada apsorbira 5 do 10 posto aktivnih sastojaka. Ali trebate biti oprezni ako pijete čaj od ove biljke jer zbog tanina koji sadrži divlji kesten može doći do opstipacije.  Zbog toga se preporuča čaj nanijeti izravno na hemoroide ili napraviti kašasti oblog. Oblog se radi tako što ćete mljevenu koru ili sjeme navlažiti vodom i takvu smjesu staviti izravno na hemoroide.

Još jedna odlična prirodna biljka kod liječenja hemoroida je gavez ili Symphytum officinale. Ova je biljka bogata alantoinom te pomaže kod zacjeljivanja rana, djeluje protiv upale, jača imunološki sustav, te ubrzava stvaranje nove kože. Mast od gaveza možete napraviti tako što ćete prah gaveza pomiješati sa biljnim uljem. Također možete koristiti i lišće gaveza tako što ćete istući lišće i obložiti oboljelo  područje. Ostaci se lako uklanjaju pri sljedećem tuširanju.

Još jedna biljka koja također sadrži alantoin kao i gavez je trputac ili Plantago (različite vrste)  koji se u narodnim lijekovima smatra jednim od boljih lijekova protiv hemoroida.

U jednoj studiji 51 osoba je koristila preparate napravljene od azijskog trputca ili Plantago ovata. Čak 84% oboljelih je izjavilo da su se osjećaj bola, svrbeža i nelagode pri obavljanju nužde te krvarenje značajno smanjili.  kako bi ublažili simptome hemoroida preporučuje se upotreba 4 do 10 čajnih žličica ovog sjemena kako bi se uklonio zatvor. Nekoliko je komercijalnih proizvoda koji sadrže sjeme azijskog trputca, jedan od njih je Metamucila. Samo slijedite upute koje su priložene uz ovaj lijek. Ova biljka djeluje tako da upija vodu u crijevima, jako nabubri što dovodi do povećanja obujma stolice i izaziva grčenje mišića kao kad obavljamo nuždu. Ako ste se odlučili koristiti ovaj lijek potrebno je unositi dovoljne količine vode u organizam i to najmanje osam velikih čaša. U slučaju da se pojave simptomi alergije odmah prestanite s upotrebom ovog lijeka.

Veprina ili Ruscus aculeatus je drvenasta biljka koja se odavno koristi kao lijek kod problema sa venama kao što su hemoroidi i proširene vene. Ova biljka je bogata kemikalijom ruskogenini koja je odličan lijek protiv upala te izaziva stezanje krvnih žila.

Kod zacjeljivanja rana koristi se još jedna odlična biljka, a to je aloe vera.  Gel ove biljke steže tkivo te na taj način pomaže kod zacjeljivanja rana.  Nanosi se izvana na analnu površinu.  Aloe veru možemo uzimati i oralno kao sok koji djeluje kao lijek za uklanjanje zatvora. Preporuča se ispijanje pola šalice soka tri puta na dan sve dok simptomi ne nestanu. Sok je moguće kupiti i većini prodavaonica zdrave  hrane. Nije preporučljivo raditi ga kod kuće jer  unutrašnji dio biljke ima jaki laksativni učinak tako da cijeđenje soka može izazvati mnogobrojne probleme. Također se preporuča uzimanje aloje kao omekšivač stolice posebice nakon analnog ili rektalnog kirurškog zahvata i to u dozi od 0,05 od 0,2 grama praha ove biljke. Ovaj lijek je još poznat i kao suhi ekstrakt te je dovoljna mala količina praha ubačena u šalicu čaja. Samo da napomenemo u slučaju uzimanja aloje na ovaj način mokraća može biti crvene boje.

Fotografija: WikipedianProlific and Mikael Häggström.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...