Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Hashimoto sindrom – koji su simptomi i kako se liječi

Hashimoto sindrom ili Hadshimotov tiroditis je autoimuna bolest u kojoj imuni sistem stvara antitijela koja napadaju štitnu žlijezdu. Točan uzrok nastanka ovog sindroma još do danas nije sasvim poznat. Brojne mogućnosti utječu na pojavu hashimota od nasljednih faktora  pa sve do toga da su za bolest odgovorne isključivo bakterije i virusi. Naziv ovog je bolest dobila po naučniku  Hakaru Hašimotu iz Japana,koji je klinički opisao ovu bolest  1912.godine.

Simptomi Hashimoto sindroma

Ova bolest je autoimnuna bolest ili kratko „Hashi“ koja uključuje disfunkciju štitnjače. Kada dođe do pojave ovog sindroma imunološki sustav napada vlastito tkivo žlijezde, a to tijekom vremena dovodi do usporenog rada štitnjače.

Neki od simptoma Hashimoto sindroma su:

 • suha koža
 • stalno osjećaj hladnoće
 • smanjena energija
 • opća slabost
 • nedostatak koncentracije

Ova bolest može uvelike utjecati na kvalitetu vašeg života i na sveukupno zdravlje.

Hashomoto sindrom se češće javlja u starijih žena zbog toga što do smanjenog rada štitnjače češće dolazi kada je žena u perimenopauzi i menopauzi. Ali ovaj sindrom ima tendenciju postupnog razvijanja tijekom vremena, te se zbog toga može pojaviti i u mlađim godinama, a do dijagnoze dolazi tek kasnije u životu.

Hashimotov sindrom mogu imati i muškarci, ali se kod žena dijagnosticira i do 20 puta češće. Ovaj sindrom je najčešći razlog usporene štitnjače kod žena. Radi se o tome da imunološki sustav napada štitnjaču,prvo uzrokuje pretjerano lučenje hormona štitnjače, a zatim uzrokuje nedovoljnu proizvodnju tih hormona zato što je štitnjača dosegla fazu pregaranja.

Treba naglasiti da simptomi ove bolesti  mogu uvelike varirati, zavisno o težini neravnoteže hormona. Uz prije navedene simptome također  obratite pažnju i na sljedeće simptome:

 • kronični umor
 • debljanje
 • bol u zglobovima
 • oteklina na prednjem dijelu grla odnosno guša
 • krhka kosa
 • depresija
 • zatvor
 • obilne i neredovite menstruacije
 • glavobolja
 • usporen rad srca
 • povišen kolesterol
 • slabost mišića

Mogu se javiti i psihičke tegobe kao što su loše pamćenje, napadi panike, anksioznost, psihoza i slično.

Značajnu ulogu kod bolesti štitnjače ima stres te je preporuka što manje se izlagati stresnim situacijama. Imamo dvije vrste bolesti štitnjače, a to su kada hormoni štitnjače nedostaju, odnosno nema ih u dovoljnim količinama (hipotireoza), ili ih ima previše (hipertireoza). Hashimoto simptomi se vrlo rijetko mogu otkriti jer bolest veoma lagano napreduje . Zbog toga se oboljeli vremenom priviknu na te simptome i ne doživljavaju neke promjene u svom organizmu.

Ukoliko sumnjate na probleme sa štitnjačom obavezno napravite pregled hormona štitnjače. Nerijetko se hashimoto tiroditis otkrije tek za vrijeme nekih drugih pregleda,koje navedu liječnika da uradi određene specifične pretrage.

Dijagnosticiranje i liječenje Hashimoto sindroma

Za dijagnozu bolesti radi se test krvi koji provjerava antitijela protiv štitnjače, odnosno protutijela peroksidaze i anti-tireoglobulin antitijela štitnjače. Liječenje ove bolesti može uključivati lijekove za štitnjaču.

Osobe koje boluju od ovog sindroma trebale bi eliminirati gluten i mliječne proizvode, jer  se pokazalo da se stanje poboljšava eliminacijom glutena. Čak polovica ljudi s netolerancijom na gluten ima i mliječnu netoleranciju. Kako bi štitnjača pravilno funkcionirala treba uvesti i određene promjene u prehrani te je potrebno unositi više mikronutrijenata i vitamina.

Ultrazvuk štitnjače

Ultrazvuk se koristi kako bi se utvrdila veličina štitne žlijezde i njeno stanje. Prije pojave hormonskih testova ova se bolest mogla dijagnosticirati tek kad je bolest značajno uznapredovala. Ultrazvuk štitnjače je jednostavni-rutinski postupak koji traje 5 do 10 minuta,bezbolan je i bezopasan. Kako bi se potvrdio ovaj sindrom potrebno je uraditi histološki i citopatološki  pregled uzroka punkcije odnosno biopsije.

Ishrana kod Hashimoto sindroma

Ako vam je dijagnosticirana ova bolest trebalo bi uvesti određene promjene u svakodnevnoj ishrani. Preporučuje se konzumiranje obroka koji sadrže puno povrća, voća i žitarice od cjelovitog zrna. Ako se radi o hipotireozi može se javiti manjak joda u organizmu. Osobe koje imaju hipotireozu bi trebale promijeniti svoje obroke, pogotovo kada se radi o mliječnim proizvodima (koristite mliječne proizvode sa manje od 1% masti). Meso bi također trebalo pripremati sa što manje masnoća.

Namirnice koje su dobre za jačanje funkcije štitnjače su: riba, i to tuna i losos jer sadrže selen, školjke i morski plodovi koji sadrže jod, meso koje sadrži aminokiselinu tireozin, cjelovite žitarice, smeđa riža koja je bogata selenom, zatim mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke i to pogotovo suncokretove, razno voće i povrće, mliječni proizvodi pogotovo probiotici, zeleni čaj, maslinovo, kokosovo i riblje ulje.

Namirnice koje bi trebali izbjegavati su namirnice koje sadrže gluten, namirnice koje sadrže tiouracil i sve goitrogene namirnice, zbog toga što one utječu na razinu hormona u tijelu i time remete rad štitnjače (brokula, cvjetača, prokulice, kelj, kupus, rotkvice, pastrnjak, soja i sojini proizvodi), zatim hrana koja sadrži rafinirani šećer. Od voće bi trebalo izbjegavati jagode i breskve, a od povrća batat.

Liječenje Hashimoto sindroma prirodnim lijekovima

Hashimoto je 100% izlječiv.

Prirodno liječenje ove vrste bolesti uključuje bakar. Naime, štitnjača je osjetljiva na ovaj element. Za pravilan rad štitnjače važni su vitamin A i željezo, te vitamin D jer je nedostatak ovog vitamina često kod osoba s autoimunim thyroditisom. Jod, selen i cink su također važni kako bi štitnjače normalno funkcionirala, te su važni za metaboličke funkcije štitnjače.

Evo i jedan odličan prirodan recept za liječenje Hashimota: Tinktura od zelenih oraha

Priprema:

Stavite 10 komada zelenih oraha u staklenku i prelijte sa 50-postotnim alkoholom, poklopite i ostavite 48 sati da odstoji. Takvu smjesu procijedite i dodajte sok jednog limuna.

Upotreba tinkture:

 • Prvi dan: u pola čaše vode stavite kap tinkture i popijte natašte
 • Drugi dan: isto kao i prvi, Sali sa dvije kapi tinkture
 • Treći, četvrti i peti dan isto kao i prvi, ali svaki dan povećavate broj kapi, odnosno koji dan toliko kapi
 • Šesti dan: u čašu tople vode stavite 2 žličice tinkture. Ako imate više od 68 kila tada stavljate 2 i pol žličice. Ostavite 15 min da odstoji i popijte.

Nakon šest dana pijte jednom tjedno po dvije kapi koje ste stavili u 2 dcl tople vode.  Važno je napomenuti da nikada ne počinjete terapiju na svoju ruku nego se prije savjetujte sa vašim liječnikom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...