Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Grudnjaci uzrokuju obješenost grudi, 15-godišnje istraživanje tvrdi

Nošenje grudnjaka donosi vise štete nego koristi. Ne smanjuje bol u leđima te slabi mišiće koji su zaduženi za pridržavanje grudi, što za rezultat ima veću obješenost grudi.

Jean-Denis Rouilln je stručnjak za znanosti o sportu, sa sveučilišta Besançon u Francuskoj, te je proveo 15-godišnje istraživanje o problemu.

Rouillon kaže da je glavni zaključak preliminarnih rezultata ovog „maratonskog eksperimenta“ to da su grudnjaci lažna nužnost.

„Medicinski, psihološki i anatomski grudi ne dobivaju nikakve dobrobiti od grudnjaka. Naprotiv, grudi postaju obješenije nošenjem grudnjaka.“

Prof. Rouillon je koristio precizne instrumente kako bi izmjerio promjene u karakteristikama grudi stotine žena tijekom 15-godišnjeg istraživanja u Centre Hospitalier Universitaire, Besançon.

Nošenje grudnjaka ne sprječava obješene grudi

Svi su sudionici bili između 18 i 35 godina. Rouillon naglašava da, iako je njegovo istraživanje trajalo godinama i uključivalo stotine žena, on nikako ne tvrdi da je ovaj maleni dio populacije slika i općeg stanja populacije žena.

Rouillon je otkrio da se ženama koje nikada nisu nosile grudnjak bradavice svake godine pomaknu 7 milimetara više, u odnosu na ramena, za razliku od žena koje redovito nose grudnjak.

U intervjuu za France Info, 28-godišnjakinja imena Capucine kaže da se kune da su Rouillonova otkrića stvarnost. Capucine, koja je bila jedna od volontera u Rouillonovu istraživanju, rekla je da:

„Postoji nekoliko dobrobiti (nenošenja grudnjaka): lakše dišem, lakše se krećem, i imam manje bolova u leđima.“

Rouillon je upozorio da neke žene ne bi trebale svoje grudnjake odmah odbaciti. Na primjer, žene starije od 45 godina ne bi imale nikakve koristi od bacanja svojih grudnjaka u koš. U intervjuu za Reuters rekao je kako „Srednjovječna žena, isto tako i pretila, ili ona s više djece? Nisam baš siguran da bi njima pomoglo da prestanu nositi grudnjak.“

U intervjuu za The Local, novine na engleskom koje se tiskaju u Francuskoj, Rouillon je istaknuo da su ovo „Preliminarni rezultati. Malen uzorak od 320 mladih žena ne predstavlja cijelu populaciju. To bi zahtijevalo oko 300 000 sudionika.“

Nošenje grudnjaka ipak donosi dobrobiti

Studija, međutim, jest potvrdila da, ako prestanu nositi grudnjak, mladim ženama prestaje deterioracija položaja njihovih grudi, i da se općenito poboljšava položaj njihovih grudi.

Prijašnja studija koja je provedena u Sveučilištu u Portsmouthu u Engleskoj, pokazalo je da neke žene štete svojim grudima zbog toga što nose grudnjak koji nije primjerene veličine.

Rouillon je potvrdio da žene nose grudnjak iz nekoliko razloga, a ne samo da bi sačuvale oblik svojih grudi te tako spriječile obješenost. Nekim je ženama grudnjak udoban, pogotovo onima koji žive u hladnijim dijelovima, i južnije od ekvatora.

Da bi ovi „preliminarni rezultati“ bili „precizniji“, Rouillon kaže da bi istraživanje trebalo provesti na većem uzorku žena.

John Dixey, bivši šef tvrtke Playtex koja se bavi proizvodnjom grudnjaka, objasnio je na britanskom TV kanalu Channel 4 da „Nemamo dokaza da nošenje grudnjaka može spriječiti obješenost grudi zato što grudi nisu mišić, stoga je nemoguće držati ih gore… Nošenje određenog grudnjaka nema trajnog utjecaja na grudi. Grudnjak kojeg nosite dati će vam oblik grudi u skladu s oblikom koji je dizajniran.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...