Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Putovanja

Godišnji odmor pobudit će sreću i veselje

Godišnji odmor More

Na žalost, zbog sve manje slobodnog vremena, užurbanosti i svakodnevnih zadataka, stres i tjeskoba nas napadaju. Točnije, nedostaje nam trenutaka za godišnji odmor, koji dalje za sobom dovode do boljeg raspoloženja općenito.

Ne treba nas čuditi što svako malo neki izvještaji govore o sve većem broju oboljelih od depresije, stresa, anksioznosti i sličnih poremećaja. Naime, takav nam je stil i način života. Dok neki sve ove obveze uzimaju kao normalne, trebamo znati da ne smijemo biti robovi navikama, i da uvijek trebamo pronaći trenutke za sebe.

Borba protiv stresa i tjeskobe

Svakodnevne poslove svakako trebamo obaviti. Na tome se zasniva čitavo naše postojanje, barem danas u svijetu ekonomije koja nas okružuje i pogoni naprijed sve što znamo i poznajemo. Sa druge strane, mi smo ljudska bića, sa osjećajima i mnogim drugim potrebama. Nismo roboti, a to znači da trebamo uživati u životu, ako je moguće i kroz rad, ali najmanje što možemo za sebe učiniti je da postignemo sretne trenutke barem onda dok ne radimo.

Da bi se riješili spomenutih zdravstvenih, problema, najčešće psihološke prirode, ali i onih drugih, s vremena na vrijeme nam je potreban odmor. Potrebna nam je opuštena komunikacija sa dragim osobama, druženje i zabava. Najčešće sve to možemo pronaći tijekom godišnjeg odmora. Mnogi ne mogu ili ne znaju uživati svakodnevno, ili kroz vikend, pa takve sretne trenutke dožive tek kroz godišnji odmor. OK, i to je nešto. Napisat ćemo par lijepih primjera godišnjeg odmora – u našoj blizini, na Jadranskoj obali.

Godišnji odmor na Jadranskoj obali

Iako smo kao mladi, svi mi željni provoda i velikih gužvi, možda bi nam tijekom odmora više odgovarala neka udaljena lokacija, mir i tišina. Ako se ne vidite u takvom okruženju, slobodno pronađite neke poznate lokacije zabavnog karaktera. Najbolje se možete provesti u Vodicama, ili možda na plaži Zrče. To su zapravo mjesta za mlade i one koji se tako osjećaju. Možda nećete imati vremena za pročitati knjigu i odmarati tijekom večeri, ali to zapravo ni ne tražite. Osjećaj zadovoljstva je tu, sreća i osmjeh na licu su zagarantirani.

Ipak, za one koji baš žele mir i tišinu, mjesto udaljeno od gužvi i buke noćnih klubova, izdvajamo ova mjesta…

Ako ste u potrazi za odmaralištem, uz more i sa lijepom plažom, onda su neki od hrvatskih otoka pravo mjesto za vas. Otok Ugljan udaljen je tek 20 minuta vožnje trajektom od Zadra. Dobro je naseljen, a opet ne previše. Prema našem izboru, ovaj otok nudi sve potrebno za odmor u tišini.

Posjetite ga sa obitelji ili prijateljima. Prelijepe plaže koje gledaju prema Zadru oduševit će svakoga. Malena mjesta na otoku ne trpe velike gužve, a opet imaju sve što vam je potrebno tijekom odmora. Tu su kafići, restorani i picerije, te drugi popratni sadržaj poput trgovina i naravno pansioni za prenoćište. Ako se odlučite posjetiti otok Ugljan, ili neki drugi sličan, uvjereni smo da će vaš odmor proći u miru i tišini.

Zaboravite na stres uz opuštajući odmor

Zaboravit ćete na stresne dane iza vas, odmorit ćete se i opet upoznati sve bliske ljude sa kojima inače nemate vremena popričati.

Naravno, osim Ugljana, tu su i drugi otoci, te neka priobalna mjesta koja nude lijepe prizore. Možda je najbolje da pogledate ponudu i sami odlučite gdje bi otputovali. I potraga za odredištem će biti dovoljna da vam u trenutku izmami osmjeh na lice. Imate dosta vremena da se odlučite gdje otputovati sljedeće sezone.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se može li se upala pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...