Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Gljivice na noktima: Tretmani i liječenje

gljivice
Liječenje gljivica na noktima

Prije nego se liječe gljivice na noktima, potrebno je uraditi nekoliko testova, ponajprije da bi se utvrdilo o kojoj gljivici je riječ. To naravno radi liječnik, pa će on dati i daljnje upute kako liječiti gljivične infekcije.

Najčešći test koji se koristi je pripravak kalij hidroksida, koji dosta precizno može da potvrdi da je infekcija zaista uzrokovana gljivicom. Nakon što se pravilno utvrdi infekcija, liječnik će propisati odgovarajući lijek. Najčešće su lijekovi u obliku antifungalnih krema, antibiotici, ali se može pristupiti i uklanjanju nokta, ili pak uraditi laserska terapija.

Antifungalni lijekovi

Spomenuli smo da prvo mjesto prilikom liječenja od gljivica zauzimaju antifungalni lijekovi. Takvi su proizvodi učinkoviti i mnogo se koriste, ali se prekomjernom upotrebom mogu pojaviti neželjene reakcije. Kada se koriste antifungalni lijekovi, ili kreme protiv gljivica, najbolje je slijediti upute liječnika ili farmaceuta.

Uklanjanje nokta da bi se uklonila infekcija

Kod teških i kroničnih gljivičnih oboljenja, zahvaćeni nokat se treba odstraniti. Na taj se način uklanja izvor hranjivih tvari za gljivice, i mjesto na kojem obitavaju. Uklanjanjem nokta, u velikoj se mjeri uklanja i kolonija gljivica, pa su one oslabljene i lakše ih se liječi daljnjom terapijom. Kada se ukloni nokat, liječnik ima lakši pristup zahvaćenom području, što ubrzava oporavak.

Antibiotici protiv gljivičnih infekcija

Kada gljivična infekcija nokta postane ozbiljna, i dovede do toga da nokat ispuca, često se preporuče antibiotici. Liječnik propisuje odgovarajuće antibiotike i terapiju, nakon čega se prati stanje i oporavak pacijenta. Antibiotici se preporuče osobama sa teškim gljivičnim infekcijama noktiju, odnosno osobama koje imaju rizik da se pojave možda i neke druge infekcije ili zdravstveni problemi.

Popularan je i laserski tretman

Iako ovaj tretman nije toliko čest, ponajviše zbog cijene, mnogi se ipak odluče provesti terapiju laserom (ugljik-dioksidom) koji prodire duboko u nokat i uništava gljivice. Ovaj pristup je još uvijek znatno skup, pa će rijetki otići na lasersko uklanjanje gljivica na noktima.

Prirodni lijekovi za gljivice na noktima

Ako ste se ipak odlučili na prirodan način ukloniti gljivice na noktima, i za vas imamo neke savjete. Poznati su naime mnogi prirodni lijekovi protiv gljivica, pa ćemo spomenuti neke od njih.

Liječenje gljivica na noktima

Kokosovo ulje liječi gljivice na noktima

Poznata su nam antifungalna svojstva kokosovog ulja, pa se baš ovo ulje koristi kao prirodni lijek za gljivice. Može vam odlično poslužiti da liječite zaražene nokte na nogama. Jednostavno nanesite manju količinu kokosovog ulja na nokte 2-3 puta na dan, a pozitivne rezultate možete očekivati kroz 1-2 tjedna od početka terapije. Nemojte preskakati terapiju, i potrudite se kokosovo ulje nanositi svaki dan.

Ulje čajevca protiv gljivica

Još jedno prirodno ulje poznatih antifungalnih osobina je ulje čajevca. Zapravo je ulje čajevca poznato kao jedno od najjačih prirodnih sredstava antifungalnih svojstava. Tek nekoliko razrijeđenih kapi ulja bit će dovoljno da bi učinkovito liječili gljivice. Koristite ulje čajevca 1-2 puta dnevno, sve dok ne uočite potpuno poboljšanje.

Tečnost za ispiranje usta može biti lijek za gljivice na noktima

Baš kako dobro djeluje protiv gljivica u usnoj šupljini, tekućina za ispiranje usta će poslužiti i za liječenje gljivica na noktima. Jednostavno umočite papirnati ručnik ili krpicu u tečnost za ispiranje usta i sa njom zamotajte nožni prst. Čuvajte ovaj oblog 10-15 minuta. Ponavljajte dok ne uočite poboljšanje.

Ulje origana protiv gljivica na noktima

Ulje origana je dosta efikasan prirodni lijek protiv gljivica. Ovo ulje u sebi ima vrijednu aktivnu tvar – timol, koja djeluje kao snažan antioksidans i za koju se zna da uspješno smanjuje i uništava kolonije gljivica. Jednostavno aplicirajte nekoliko kapi ulja na zahvaćeni nokat, i ponavljajte svako jutro nekih tjedan dana. Rezultati će doći.

Još neki prirodni preparati za liječenje gljivica na noktima spomenuti su u ovom članku. Predlažemo da ga pročitate. Odaberite za sebe najbolji lijek. Za kraj da spomenemo, atletsko stopalo je zapravo gljivična infekcija stopala. Slično se liječi, baš kao i gljivična infekcija nokta.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...