Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Faktori rizika od moždanog udara koje bi trebale znati sve žene

Više od polovine moždanih udara događa se ženama. Evo kako se možete zaštititi.

Prevencija je najbolji lijek, tako barem kažu stručnjaci.

Vjerovat ćemo njihovoj tezi, pa u tom kontekstu napisati par redova teksta na temu – kako se možete zaštititi od moždanog udara.

Moždani udar je bolest koja može proći neprimjećeno, ali može da ostavi i trajne i jako ozbiljne posljedice na čovjeka. Također, moždani udar može da dovede to trenutne smrti.

Naučite djelovati preventivno, pa pročitajte par savjeta kako da to uradite…

Prvi put u povijesti objavljene su smjernice prevencije moždanog udara za žene. Pokazalo se da moždani udar češće pogađa žene, a kvaliteta života onih žena koje prežive gora je nego kod muškaraca.

Ženski hormoni, trudnoća, porod, kao i drugi faktori specifični za spol predstavljaju veći rizik ove potencijalno smrtonosne blokade u mozgu.

Preeklampsija – Ovo stanje koje karakteriziraju visok tlak, oticanje i proteini u mokraći, značajan je rizik tijekom i nakon trudnoće. Žene s kroničnom hipertenzijom ili one koje su od toga patile u prethodnoj trudnoći trebaju uzimaju niske doze aspirina od 12. tjedna trudnoće pa sve do poroda, preporučuje se u smjernicama. Ako konzumirate manje do 600 mg kalcija dnevno, trebali biste uzeti u obzir dodatke kalcija.

Ako u trudnoći imate visok tlak, on mora biti pod kontrolom.

Ako se razvije preeklampsija, imate veći rizik razviti hipertenziju kasnije u životu te dobiti moždani udar. Zato je važno redovito se kontrolirati kod liječnika.

Oralna kontracepcija – Uzimanje oralne kontracepcije povećava rizik od moždanog udara, zbog čega se preporučuje izmjeriti krvni tlak prije početka uzimanja pilula. Još ako pušite, zaboravite na njih. Ako uzimale pilule i pušite, imate znatno veći rizik i od srčanog i moždanog udara.

Hormonsko nadomjesno liječenje – Pokazala se povezanost te terapije s kardiovaskularnim bolestima.

Migrena s aurom – Migrene s aurom definirane su kao tipične migrenske glavobolje uz prisustvo vizualnih poremećaja, trnaca, utrnulosti, slabosti te poteškoćama govora koje prethode glavobolji. Iako nema dokaza da bi smanjena učestalost migrena smanjila rizik od moždanog udara, ne bi bila loša ideja tretirati ih, piše u smjernicama.

Fibrilacija atrija – Ovo je jedan od najčešćih oblika aritmije i glavni čimbenik rizika za moždani udar. Preciznije, povećava rizik od moždanog udara četiri do pet puta. Što su žene starije, to se fibrilacija atrija povećava. Posjetite liječnika ako osjetite ubrzan rad srca, preskakanje otkucaja, ili bilo što neobično.

Visok krvni tlak – Povezanost visokog krvnog tlaka i moždanog udara jedan je od najjačih u cijeloj medicini. Ako snizite krvni tlak, snižavate rizik od moždanog udara. Najbolji način za to je zdrav život. Što to podrazumijeva? Redovita fizička aktivnost, umjerena konzumacija alkohola (ne više od jednog pića dnevno), prehrana bogata voćem, povrćem, žitaricama, orašastim plodovima, maslinovim uljem i niskim unosom zasićenih masnoća.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...