Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recept

Domaće pivo od meda: Današnja zamjena za ovo piće je…

pivo
Domaće pivo od hmelja i meda

Med je prirodna, ljekovita namirnica koja je pronašla svoje mjesto u različitim kombinacijama. Mnogi ne znaju, ali se med može iskoristiti prilikom izrade piva.

Ljudi su koristili med još od antičkih vremena. Spominje se u raznim knjigama, svetim tekstovima i pismima. Nekada je mladenka pila piće na bazi meda tijekom 30 dana, nakon vjenčanja kako bi potakla plodnost i zaštitila se od frigidnosti. Od ovog običaja i potječe izraz ‘medeni mjesec’.

Napitak se prvotno radio od fermentirane smjese slada i meda, uz neku aromu po želji. Danas se izrađuje od hmelja i naravno, od meda.

Domaće pivo od hmelja i meda

Izrada piva od meda je zahtjevna, pa danas koristimo alternativu

Još u davnim vremenima se smatralo da napitak ima povoljan utjecaj na ženske spolne žlijezde, a današnje analize sastojaka to i potvrđuju. Naime, ovaj eliksir je bogat vitaminom E i asparaginskom kiselinom. Med također sadrži tragove estrogena, jednog od hormona kojeg u prvom redu sintetiziraju jajnici, a koji igra važnu ulogu u ženskoj seksualnosti. Kasnije se pokazalo da i hmelj sadrži prilične količine estrogena.

NAPOMENA: Priprema ovog napitka, po staroj recepturi dosta je komplicirana, stoga današnji travari savjetuju da pijete čaj od hmelja zaslađen medom.

Recept za ljekoviti napitak – Čaj od hmelja i meda

Da ne radite pivo, osim ako baš imate želju, ovom prilikom ćemo napisati lagani recept za pripremu čaja od hmelja i meda.

Recept za čaj od hmelja i meda: Stavite 25 do 30 grama hmelja u posudu od porculana, i to prelijte sa pola litre kipuće vode. Ostavite sve da odstoji 15 minuta pa čaj procijedite. Čaj pijte pola sata prije obroka, zasladivši ga žlicom meda.

Jednostavno zar ne?

U slučaju da želite isprobati staru recepturu, potražite je na internetu ili kod nekog tko se okušao u ovome. U slučaju da napravite sami sebi ovo magično pivo, svakako nam javite kako je ispalo. Svoj recept možete podijeliti sa nama da ga objavimo.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...