Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Dojenje blizanaca – Što sve trebate znati?

Znanje o učincima dojenja na zdravlje majke i djeteta te osnove o sastavu, količini i kalorijskoj vrijednosti majčina mlijeka važan su preduvjet za ostvarenje sna svake majke koja želi dojiti svoje blizance.

Uspješno i isključivo dojenje moguće je uz pomoć i podršku obitelji, dobru organizaciju dnevnog i noćnog ritma te uzimanje zdrave prehrane i dovoljne količine tekućine. Učenje vještina i položaja pri dojenju savladava se u prvim danima poslije poroda, a samopouzdanje i zadovoljstvo rastu iz dana u dan.

U samom početku majka se može odlučiti da doji svako dijete ponaosob, što pozitivno djeluje na međusobno povezivanje i upoznavanje. Neće pogriješiti ni ako se odluči da istovremeno doji oba djeteta. Najčešći je odabir majke, zbog uštede vremena, istovremeno dojenje oba djeteta, svakog na jednoj dojci tijekom jednog podoja.

Blizancima se može ponuditi da jedno dijete doji stalno na jednoj dojci i tako potiče stvaranje upravo one količine majčina mlijeka koja zadovoljava njegove potrebe. Međutim, u početku, kod uspostave laktacije, mogu se naizmjenično stavljati djeca, mijenjajući tako jednu i drugu dojku. To može pozitivno djelovati na bolju produkciju majčina mlijeka jer svako dijete u svakom podoju ima različite potrebe za količinom mlijeka.

Položaji koji se koriste pri zajedničkom dojenju oba djeteta su položaj nogometne lopte ili klasični položaj (jedno dijete u položaju nogometne lopte, a drugo u klasičnom položaju ili oba djeteta u istom položaju za dojenje). Djeca se u majčinu krilu podupiru jastucima (danas je sve više u upotrebi banana-jastuk). Ako majka doji jedno pa kasnije drugo dijete, može se koristiti i ležećim položajem za dojenje.

Sve je moguće pa trebate znati:

Moguće je dojenje svakog djeteta ponaosob

Moguće je dojenje oba djeteta zajedno

Moguće je da svako dijete uvijek doji svoju dojku

Oba djeteta mogu dojiti obje dojke (jedan podoj na jednoj, a drugi na drugoj dojci)

Održavanje laktacije zbog odvojenosti majke od djeteta

Ukoliko nije moguće početi s dojenjem neposredno iza poroda ili nekog drugog razloga, najkasnije u roku od 12 sati mora se početi s izdajanjem mlijeka te nastaviti s izdajanjem u pravilnim vremenskim intervalima svaka 2-3 sata. Na taj se način želi postići i uspostaviti ritam dojenja. Postupak izdajanja traje 20 do 30 minuta.

Prije izdajanja potrebno je oprati ruke i pripremiti čisto suđe za spremanje mlijeka.

Prvo izdajanje treba biti najkasnije 12 sati iza poroda. Važno je uspostaviti ritam izdajanja svaka 2 do 3 sata. Postupak izdajanja traje 20 do 30 minuta.

Relaktaclja, odnosno ponovna uspostava dojenja

Ponovna uspostava dojenja nakon smanjenja produkcije majčina mlijeka ili prekida dojenja. Najčešći su razlozi nepravilan položaj na dojci, kratki brzi podoji, i davanje zamjenskog mlijeka. Uzrok može biti i nesigurnost, iscrpljenost ili bolest majke te odvojenost majke i djeteta.

Ukoliko je uvedeno zamjensko mlijeko, preporučuje se koristiti set za relaktaciju koji omogućuje djetetu mnoge prednosti dojenja jer uzima majčino mlijeko zajedno sa zamjenskim. U protivnom se zamjensko mlijeko može u fazi relaktacije davati na žličicu, čašicu ili šalicu iza završetka dojenja, nikako ne na flašicu zbog ‘konfuzije bradavice’.

Uz navedeno, uspješnost relaktacije ovisi o motiviranosti i upornosti majke, o odmoru, redovitoj prehrani i unosu dovoljne količine tekućine te podršci obitelji i okoline.

Važno je sljedeće: Provjeriti položaj na dojci, dojiti češće i duže na obje dojke, barem 10-12 puta u 24 sata, te kontrolirati prirast na težini.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...