Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Do jačih kostiju bez upotrebe lijekova

Kosti u ljudskom organizmu neprestano se izgrađuju, stalno se stvara novo koštano tkivo. Da nema tog procesa, stalne izgradnje kostiju, one ne bi bile kvalitetne i često bismo imali prijelome.

Stanice zvane osteoklasti razgrađuju staru kost, a novu kost zatim grade osteoblasti.

U normalnim uvjetima osteoblasti i osteoklasti u međusobnoj su ravnoteži, no ta se ravnoteža može poremetiti. Kada se ravnoteža poremeti dolazi do smanjenja koštane mase.

Kod većine ljudi gustoća koštane mase počinje se postupno smanjivati kad pređu tridesetu godinu, a kod žena to se još dodatno ubrzava u prvih deset godina nakon početka menopauze. Srećom, postoje neki poznati koraci koje možete poduzeti kako biste usporili ili čak potpuno zaustavili smanjenje gustoće kostiju. Na taj način sačuvati će te zdravlje i čvrstoću vašeg koštanog tkiva.

Nećemo vam predstavljati farmaceutske preparate, nego jako korisne, provjerene prirodne lijekove koji će vam pomoći.

Prvo ćemo spomenuti komorač. Riječ je o često nepravedno zanemarivanoj namirnici. Ako ga do sada niste probali, pravo je vrijeme za prvi put. Komorač se još naziva i morač, slatki kopar, janež, slatki aniš, divlja mirodija ili morač, ovisno gdje živite. Ovo povrće ima dugu povijest korištenja u ljekovite svrhe, te se od davnina primjenjuje kao osvježivač daha, kod probavnih tegoba i za izbacivanje sluzi iz pluća. Sjeme komorača ima blagotvoran učinak protiv gubitka mineralne gustoće kostiju. Komorač djeluje tako da povećava broj osteoklasta, to su stanice koje grade kosti, i time pruža zaštitu kostima. Komorač je riznica hranjivih tvari, uključujući vitamin C, folnu kiselinu, kalcij i magnezij. Sadrži i antioksidanse koji pomažu smanjiti upale, jačaju imunološki sustav i pomažu u sprečavanju nastanka raka. Komorač je svakako biljka kojoj trebate dati šansu, tako što ćete ju iskoristiti u kuhinji kada god ste u prilici. Čak i ako ne volite jesti komorač, ubacite ga koji put u dnevni jelovnik. Ipak je zdravlje u pitanju. Komorač je samo jedan primjer povrća koje je odlično za vaše kosti.

Odavno je uočena povezanost visokog udjela povrća u svakodnevnoj ishrani sa zdravljem i čvrstoćom kostiju. Uključivanje u prehranu kvalitetnog, organskog i domaćeg povrća povećat će snagu vaših kostiju i smanjiti rizik od prijeloma u bilo kojoj dobi vašeg života.

Kakao je također dobar za zdravlje kostiju – Vaše kosti sastoje se od desetak minerala, tako da osim kalcija morate se usredotočiti i na unos nekih drugih minirala, poput silicija i magnezija. Dobri izvori silicija su krastavci, paprike, rajčica i brojno bilje uključujući koprivu, rastavić i lucernu. Što se tiče magnezija, najbolji izvor ovog minerala je sirovi organski kakao. Da, kvalitetna čokolada izuzetno je bogata magnezijem pa je ne treba izbjegavati. Opet, sa druge strane trebate biti umjereni zbog energetskih vrijednosti čokolade koje mogu dovesti do problema sa prekomjernom tjelesnom masom.

Vitamin K2 je također važan za stanje kostiju – Jedan od bitnih sastojaka koje vaš organizam treba za jake kosti je vitamin K2. Ukoliko ne jedete redovito sljedeće namirnice, onda vjerojatno imate manjak vitamina K2 i trebate učiniti nešto u vezi s time.

Fermentirane namirnice poput domaćeg kiselog kupusa, organski životinjski proizvodi poput jogurta i maslaca, te mnoge vrste sira.

Na kraju da damo neki zaključak na ovu temu. Za postizanje zdravih kostiju jako je važna prehrana bogata svježim, sirovim i cjelovitim namirnicama koje sadrže prirodne minerale. Na takav način vaše tijelo dobije sve nutrijente potrebne za njegovo normalno funkcioniranje.

Pored pravilne prehrane, trebate vašem tijelu osigurati optimalnu količinu vitamina D, a to ćete uraditi tako što ćete, kada je moguće, izaći van i uživati u nježnim zrakama sunca. Također nemojte izostaviti redovitu tjelesnu aktivnost, posebice vježbe snage koje dokazano stimuliraju izgradnju i jačanje kostiju. Konačno, smanjite unos šećera i rafiniranih žitarica i bit ćete sigurni da ste za svoje kosti učinili sve što ste mogli kako bi ostale zdrave i čvrste u svakoj životnoj dobi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...