Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Dilema mnogih žena – Ulošci ili tamponi?

Mnoge žene imaju dilemu, dali da koriste higijenske uloške ili tampone. Što je bolje i zbog čega?

Menstrualni ciklus je složeni slijed velikog broja usko koordiniranih aktivnosti u tijelu žene, kojima je krajnji cilj stvoriti i ponuditi jajnu stanicu za oplodnju te pripremiti maternicu za prihvaćanje oplođenog jajašca. Ako nema oplodnje i implantacije oplođenog jajašca, dolazi do ljuštenja sluznice maternice, menstrualnog krvarenja i ciklus kreće ispočetka.

Smatra se normalnim da razmaci između krvarenja iznose 28 dana, uz mogućnost odstupanja od sedam dana, pa se podrazumijeva da normalan menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, s prosječnim trajanjem krvarenja od dva do šest dana i gubitkom krvi od 20 do 60 mL. Većina krvi izgubi se u prva tri dana krvarenja, kad je ono i malo obilnije.

Menstrualna krv u pravilu je tamno crvena, dok svijetlo crveni iscjedak upućuje na obilnije krvarenje, a uz krv sadrži i sluz iz vrata maternice te sadržaj rodnice, i normalno se ne zgrušava zbog sadržaja aktivatora plazminogena u sluznici maternice koji sprječava zgrušavanje krvi.

Pri obilnom krvarenju mogu se pojaviti ugrušci jer nema dovoljno vremena da na krv djeluju enzimi koji sprječavaju zgrušavanje.

Pa da vidimo, što trebate koristiti za vrijeme menstruacije?

Za vrijeme menstrualnog krvarenja potrebno je redovito provoditi odgovarajuću higijenu i koristiti primjerene higijenske proizvode koji imaju sposobnost upijanja menstrualne krvi i zaštite rublja.

Higijenski ulošci – Koriste se pričvršćeni na donje rublje, a upijajuća površina je u neposrednom kontaktu s kožom genitalne regije i mora biti dovoljno velika da prihvati menstrualnu krv. Moderni materijali omogućuju da gornja površina brzo transferira tekućinu u unutrašnjost i smanjuje neugodan osjećaj vlažnosti, a dodatak superupijajućih granula povećava upijajuću moć. Sigurnost uloška povećava i donja nepropusna folija koja štiti rublje.

Na tržištu su dostupni brojni proizvodi koji se razlikuju po obliku i sastavu. Uložak može biti ravan ili anatomski, deblji ili tanji, sa ili bez krilaca za dodatno učvršćivanje, sa ili bez ljepljive trake, standardne dužine ili produženi. Površina može biti od poliestera, viskoze, celuloze, pamuka ili kombinacije tih materijala. Unutrašnjost može biti od celuloze ili pamuka, sa ili bez dodanih superupijajućih granula. Zaštitna folija može biti od apsolutno nepropusnog materijala ili onog koji omogućuje disanje kože. Osim jednokratnih, posljednjih godina dostupni su i perivi ulošci za višekratnu upotrebu, izrađeni od nekoliko slojeva tkanine i anatomski oblikovani.

Uložak treba primjereno često mijenjati, najmanje svakih četiri do osam sati, a po potrebi i češće. Naime, uložak natopljen menstrualnom krvlju potencijalno je hranilište za bakterije, pa dulji kontakt s kožom u specifičnim uvjetima povećane vlažnosti, temperature i slabije prozračnosti povećava mogućnost razmnožavanja bakterija i nastanka neugodna mirisa. U konačnici, razvija se klinička slika kontaktnog dermatitisa, vulvitisa ili vaginitisa. To je posebno izraženo kod uložaka od poliesterskih vlakana jer imaju znatno veći potencijal za rast bakterija. Ulošci od prirodnih materijala, poput pamuka, umanjuju simptome jer je njihov potencijal za rast patogena minimalan. One s dodatkom mirisa, ekstrakta ili parfema treba izbjegavati jer mogu potencirati razvoj iritacije i dermatitisa.

Veličinu i moć upijanja treba prilagoditi jačini krvarenja, pa u danima jačeg krvarenja treba koristiti uloške s većom moći upijanja, a u danima slabijeg krvarenja one s manjom moći upijanja.

Higijenski tamponi – Tampon se umeće u rodnicu, pa se upijanje odvija u tijelu, a ako je pravilno umetnut, ne osjeća se. Ima oblik malog valjka, koji je na jednom kraju zaobljen, a na drugom ima pričvršćenu uzicu koja služi za vađenje. Najveću i najbržu moć upijanja ima na zaobljenom vršku, jer je tu u kontaktu s krvi koja kroz cerviks stiže iz maternice. Bočne stjenke i žljebovi služe ravnomjernom širenju unutar rodnice.

Prema načinu umetanja, danas su dostupne dvije vrste tampona. Digitalni tamponi su “klasični” tamponi koji se umeću gurajući prstom. Aplikatorski tamponi nalaze se u posebnom aplikatoru koji se postavi u rodnicu, a cjevčica štrcaljke pritiskom prema unutra gura tampon iz aplikatora, koji se po završetku izvadi, a tampon ostane u rodnici. Obje vrste vade se povlačenjem za uzicu.

Koju vrstu tampona će žena odabrati, ovisi o navikama, ali i tradiciji tržišta. Amerika, gdje 70 posto žena koristi tampone, tradicionalno je aplikatorsko tržište, a Europa je digitalno orijentirana. S druge strane, na istočnom kontinentu (Azija) samo tri posto žena koristi tampone.

>> Zanimljiv novi tampon za žene testira krv

Tamponi su u pravilu izrađeni od komprimirane vate koja može biti učvršćena utisnutim žljebovima. Za lakše umetanje mogu imati i dodatni vanjski ovoj od poliestera ili viskoze. Osim o materijalu, moć upijanja ovisi i o veličini i definirana je kapljicama te propisana EDANA normom. Koji tampon treba koristiti, ovisi o jačini krvarenja: u danima jačeg krvarenja one s većom moći upijanja, a u danima slabijeg one s manjom moći upijanja. Korištenje tampona savjetuje se ženama koje su razvile kontaktni dermatitis korištenjem uložaka, a najmanje tampone slobodno mogu koristiti i djevojke koje još nisu imale spolni odnos.

Uz korištenje tampona veže se ružna statistika povećana rizika za nastanak toksičkog šok sindroma (TSS), rijetke, ali opasne i moguće smrtonosne bolesti uzrokovana toksinom bakterije Staphylococcus aureus. To je bakterija koja je normalno prisutna na koži, ali u uvjetima brzog i prevelikog razmnožavanja može otpuštati toksine koji prodorom u krvotok uzrokuju niz ozbiljnih simptoma kao što su nagli pad tlaka, otkazivanje organskih sustava pa čak i smrt, koje nazivamo TSS. Na prijelazu sedamdesetih u osamdesete godine prošloga stoljeća pojavio se značajan broj smrtnih slučajeva zbog TSS-a povezanih s korištenjem superupijajućih tampona, koji su nakon toga povučeni s tržišta. Iako je TSS vrlo rijetko i nespecifično stanje, koje se može pojaviti i kod postoperativnih infekcija stafilokokom, kao i kod korištenja drugih intravaginalnih pomagala, ipak se najčešće javlja kod žena koje imaju menstruaciju, a čak trećina slučajeva su djevojke mlađe od 19 godina. U slučaju da imate menstruaciju i koristite tampone, a pritom primijetite povišenu temperaturu, slabost, vrtoglavicu, mučninu i povraćanje, odmah izvadite tampon i javite se liječniku. Kako bi se taj rizik znatno smanjio i ujednačio s ostatkom populacije, tampone treba koristiti u primjerenim higijenskim uvjetima, mijenjati ih svakih četiri do šest sati, izbjegavati tampone koji u sastavu imaju poliester zbog velikog potencijala za rast bakterija i ne koristiti ih tijekom noći.

Za žene koje su osjetljive, imaju češće upale ili se aktivno bave plivanjem u bazenu, gdje je vaginalna sluznica češće izložena kloriranoj ili kontaminiranoj vodi, preporučuje se koristiti i specifične tampone koji blokiraju prodor vode u rodnicu i mogu se za plivanje koristiti i kad žena nema menstruaciju. No, za vrijeme menstruacije treba ih izmjenjivati s drugim tamponima ili ulošcima koji će pružiti primjerenu higijensku zaštitu izvan vodenog medija.

Ako se tamponima dodaju aktivni sastojci, mogu se primjenjivati i preventivno ili suportivno terapijski s lokalnim vaginalnim učinkom. Najbolje je istražena primjena vaginalnih probiotika, tako da su na tržištu sada dostupni i tamponi s probioticima.

S obzirom na to da učinkovitu i sigurnu higijensku zaštitu tijekom menstrualnog krvarenja pružaju i ulošci i tamponi, što će žena odabrati, ovisi o njezinim higijenskim navikama, aktivnostima i načinu života. Pritom je samo važno da se higijenski proizvod mijenja u primjerenim vremenskim razmacima i higijenskim uvjetima.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...