Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Da bi probava bila dobra uradite stvari koje vam savjetujemo

Evo što sve možemo učiniti da bi imali dobru, odnosno urednu probavu bez problema. Najgore je ne poduzeti ništa, a možda vam baš ovi savjeti pomognu da imate urednu probavu.

Za probavu sa što manje problema, pročitajte savjete koje vam donosimo. Nadamo se da će vam pomoći.

Ubrzavanje i poboljšavanje metabolizma može znatno smanjiti osjećaj nadutosti. Metabolizam možemo ubrzati svakodnevnim konzumiranjem dijetalnih vlakana.

Dobro je voditi dnevnik prehrane, pomoću kojega prikupljamo podatke o unosu hrane kroz određeni vremenski period. Na taj način možemo pratiti promjene u probavnom sustavu i vidjeti na koje namirnice slabije reagiramo, a koje nam dobro prijaju.

Važno je znati dali naš organizam probavlja hranu. Ponekad su u stolici vidljivi komadići neprobavljene hrane što je indikator da probavni enzimi ne odrađuju svoj posao. U tom slučaju dobro je potaknuti probavu. Bromelain iz ananasa, papain iz papaje, amilaze u mangu i mnoštvo enzima iz meda sjajan su izbor.

Što još možemo uraditi da bi imali dobru probavu?

Kada smo pod stresom skloni smo preskakati obroke, ili se pak prejedati. To uvelike otežava normalnu probavu. Zato treba raditi na metodama opuštanja, a neposredno prije obroka se usredotočiti na hranu i ritual objedovanja koji će pridonijeti uravnoteženom metabolizmu.

Za zdravlje organizma, i dobru probavu važno je unositi biljne namirnice. Crijevne bakterije koje se prirodno nalaze u našem organizmu odgovorne su za pravilno funkcioniranje rada crijeva. Za njihov ispravan rad preporučuje se redovito unositi fermetirane proizvode, izvore probiotika. Crijevne bakterije se hrane topivim vlaknima iz neprerađenih žitarica, voća i povrća, pa je nužno unositi biljne što manje obrađene hrane.

Polugotova i industrijski procesuirana hrana bogata je natrijem, a siromašna dijetalnim vlaknima te konzumacija takvih namirnica pridonosi stvaranju plinova, a zbog natrija pridonose zadržavanju vode u tijelu i nadutosti. Procesuirane namirnice hrana su patogenim bakterijama koje narušavaju crijevnu floru.

Vježbanje i kontrakcije mišića mogu blagotvorno djelovati na probavu, ali i na smanjenje razine stresa. Bilo kakva tjelesna aktivnost, a posebice vježbe istezanja poput joge i pilatesa potiču normalu crijevnu persitaltiku i ubrzavaju izbacivanje plinova.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...