Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Čuvajte se nadolazećeg proljetnog sunca

Uskoro nam dolaze prve tople zrake sunca, one proljetne, za koje smatramo da nisu potencijalno opasne poput ljetnih zraka. Razmislite još jednom.

Topli proljetni dani izmame ljude u prirodu. Gradske ulice i trgovi budu puni šetača, biciklista, mladih na rolerima i skejtovima.

Počinju da oživljavaju izletišta u prirodu i vikend naselja. Prijatno je osjetiti tople zrake na tijelu, pa ne čudi što se često mogu vidjeti oni koji već ovo proljetno sunce koriste da što prije dođu do preplanule boje tena.

Međutim, i proljetno sunce, čak i kada je sakriveno ispod oblaka, može da bude jako opasno. Ono se razlikuje od ljetnog po količini UVB zraka, u proljeće ih ima manje pa ne mogu da izazovu promjene na koži u vidu opekotina ili blagog peckanja. Ali, većina ljudi zanemaruje postojanje UVA zračenja čija je energija znatno slabija, ali stalno prisutna. Jedini način zaštite, čak i od proljetnog sunca, jeste primjena preparata koji sadrže zaštitni faktor protiv UVA i UVB zraka. Pored nanošenja zaštitnog faktora na tijelo dobro je skloniti se od direktnog djelovanja sunca, a prije svega oko podneva kada je ono najjače. Ako i šećete u tom periodu, onda se savjetuje da koristite šešir širokog oboda i odjeću koja bi kompletno prekrila tijelo.

UVA zračenje kojeg ima i u proljetnom suncu ne može da izazove opekotine i plikove, ali ono može dovesti do oštećenja kolagena i elastičnih vlakana, što dalje rezultira prijevremenim starenjem. Važno je znati da ove zrake prolaze i kroz staklo te mogu da dovedu do promjena na koži i kada ste u automobilu ili sjedite u uredu pored prozora. Promjene se vide tek nakon nekoliko godina. Zato liječnici, ali i kozmetičari, savjetuju da se izbjegava neoprezno izlaganje proljetnom suncu.

Nakon zimskih dana koža je nepripremljena za sunčeve zrake, a oprez se posebno savjetuje onima sa svijetlom puti, očima i kosom. Do jučer se smatralo da su kreme sa zaštitnim faktorom potrebne samo ako se sunčamo. Danas se pak ovi faktori ugrađuju i u svakodnevne kreme za njegu lica.

Inače, svojstva UVA zraka da izazivaju pigmentaciju, a ne i opekotine, iskorišteno je za izradu solarija. Zato se mladima ne savjetuje odlazak u solarije, jer je i ovo umjetno sunce štetno po zdravlje. Trenutno zadovoljstvo zbog tamne kože tek poslije četrdesete godine života može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...