Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Čukljevi: Zbog čega nastaje deformacija nožnog prsta i kako se boriti protiv nje?

čukljevi na palcu noge
Foto: Pixabay / Udobna obuća

Hallux valgus je medicinski naziv za čukalj, a riječ je o koštanoj deformaciji koja najčešće pogađa područje stopala. Čukljevi se najčešće pojave na palcu noge. Čukljevi se mogu pojaviti kod svih naroda i rasa, a smatramo da je najčešći uzrok ovoj pojavi nošenje uske obuće s visokom petom.

Formiranju čukljeva uvelike doprinosi i gripa, angina, giht, loš metabolizam, deformiteti kičme, te pogrešna prehrana ili neke reumatske infekcije. Ipak, smatramo da neodgovarajuća obuća igra ključnu ulogu u formiranju čukljeva, a kao dokaz tome u prilog ide činjenica da preko 80% slučajeva čukljevi nastaju kod žena, obično u četvrtom desetljeću života.

Važno je spomenuti i nasljednu komponentu jer se procjenjuje da oko 60% pacijenata s čukljevima ima člana u obitelji s istom deformacijom.

Kada se pojave čukljevi, pacijent osjeća bolove koji su posebno izraženi tijekom nošenja uske obuće, a prate ih posljedične upale koje se javlja uslijed te iritacije. Također, osobe koje imaju čukljeve, osim bolova mogu imati problema sa sekundarnom deformacijom – kada se deformiraju i ostali prsti na stopalu (najčešće u srednjem dijelu stopala).

Hallux valgus definiramo kao progresivnu deformaciju prilikom koje se deformira palac na stopalu, ili oba stopala. Kao posljedica stvaranja ovakve deformacije remeti se kompletna bio-mehanika stopala, što dalje uzrokuje pojavu sekundarnih deformiteta prednjeg stopala i stopala u cjelini.

Čukljevi na nogama obično budu otežavajuća pojava u svakom smislu. Pacijenti osjećaju bolove tijekom svakodnevnih zadataka, ne mogu pronaći odgovarajuću obuću, a pored svega tu je i veliki estetski problem.

Zbog čega nastaju čukljevi?

Spomenuli smo već da obuća igra važnu ulogu u nastajanju čukljeva. Još jedan značajan uzrok ovoj pojavi je taloženje soli mokraćne kiseline u zglobovima.

Kada se javi upala, ona izaziva rast tkiva, a posljedično i pomicanje zgloba.

Mogući uzroci nastajanja čukljeva su:

 • dugotrajno nošenje visokih potpetica (preuske i općenito neudobne obuće)
 • pretjerano nošenje ravne obuće
 • ravna stopala kao i stopala koja trpe veliko opterećenje
 • genetska predispozicija
 • reumatoidni artritis
 • prehlada, gripa, angina i giht
 • nepravilna prehrana te loš rad metabolizma

Koji su simptomi čukljeva?

Čukljeve zapravo lako primijetimo, posebno po deformaciji stopala (prstiju na stopalima).

Deformaciju karakteriziraju vrlo očiti simptomi kao što su:

 • izbočine na stopalima s unutrašnje strane zgloba palca
 • bol i osjetljivost na dodir izbočine
 • upala i crvenilo

Kako se liječe čukljevi – bez operacije?

Ako ste se odlučili da liječite čukljeve bez kirurškog zahvata, trebate znati da na taj način liječite (ublažite ili u potpunosti suzbijete) bol, ali deformacija i dalje ostaje. Operacija je zapravo jedini način da se prsti vrate u normalno stanje, ali je i posljednji izbor jer uvijek postoji opravdana opasnost od brojnih komplikacija do kojih može doći tijekom samog zahvata.

To je glavni razlog što se mali broj pacijenata odluči za operativno liječenje. Najčešće se pacijenti odluče na kirurški postupak zbog estetskih razloga, ili ako su bolovi postali nepodnošljivi i druge metode liječenja ne daju željene rezultate.

Lijekovi protiv bolova u slučaju bolnih čukljeva – U slučaju da imate bolove zbog čukljeva, vjerojatno možete piti lijekove kao što su paracetamol ili ibuprofen. Ipak, prije nego si sami propišete terapiju, posavjetujte se sa svojim liječnikom na tu temu.

Jastučići za čukljeve – Ovi jastučići su posebno dizajnirani za čukljeve, i rade na principu da smanjuju pritisak na vaš palac. Pored jastučića, na tržištu postoje posebni separatori za prste, koji mogu umanjiti bol u području kosti palca, smanjiti trenje i iritaciju, pa time i sami osjećaj boli.

Ortopedski ulošci za čukljeve – Zapravo je riječ o ortopedskim ulošcima, koji mogu dobro doći jer će rasporediti pritisak stopala i tako olakšati bolove uzrokovane čukljevima. Ulošci za cipele djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala.

Postoje još mnoge metode ublažavanja boli kod čukljeva, a jedna od njih je stavljanje leda na čukalj. Pazite da led prvo umotate u tkaninu, i tako ga prislonite – nikako direktno led na kožu.

Stručnjaci preporučuju da osoba sa čukljevima nosi ravnu obuću ili nisku petu. Cipele izrađene od mekane kože su idealne, jer će one osloboditi bilo kakav pritisak na čukalj. Što je moguće više – izbjegavajte uske cipele i cipele s visokom petom jer one mogu dodatno pritisnuti vaš čukalj.

Operacija čukljeva – kada je zapravo vrijeme za operaciju?

Napisali smo već prije, operacija je jedino konkretno rješenje – da se ukloni čukalj. Druge metode liječenja samo pomažu da se suzbije bol i da čukljevi ne napreduju dodatno. Ipak, čukljevi s vremenom mogu napredovati i postati još više bolni, pa se javlja potreba za operacijom.

Cilj operacije je ublažavanje bolova, te vraćanje stopala u prirodno stanje.

Operacija čuklja najčešće nije zahtjevna, što znači da neće biti potrebe za ostajanjem u bolnici, a postupak se provodi pod lokalnom ili općom anestezijom.

Ako se trebate odlučiti za operaciju, ovo su stvari koje treba uzeti u obzir:

 • Dob pacijenta uzima se u obzir (na primjer, kod djece operacija nije preporučljiva zbog rizika od povratka čuklja)
 • Povijest bolesti i opće zdravlje osobe (operacija nije preporučljiva ako imate problem sa zacjeljivanjem rana i nastankom infekcija jer može doći do reumatoidnog artritisa)
 • Stil života pacijenta (operacija može stopalo učiniti manje fleksibilnim, što nekome može stvarati problem u svakodnevnim obvezama)
 • Očekivanja od operacije (trebate znati da operacija čuklja uglavnom bude uspješna, ali postoji mogućnost da bol neće odmah nestati)
 • Jačina simptoma (operacija se uzima u obzir kao zadnja opcija, ako čukalj znatno utječe na kvalitetu života)

Postoji više vrsta operacija

Postoji nekoliko različitih kirurških zahvata koji se koriste za liječenje čuklja. Liječnik uzima u obzir nekoliko faktora, na osnovu kojih će uz savjetovanje sa pacijentom, odabrati najbolju metodu.

Osteotomija je jedan od mogućih zahvata, zapravo i najčešće korištena metoda uklanjanja čukljeva. Najčešće se ovaj zahvat izvodi tako da se uklanja kost iz zgloba. Tijekom postupka, kirurg uklanja koštunjavu kvržicu i usklađuje kosti unutar palca. Mora se namjestiti nožni prst, što može uključivati uklanjanje drugih dijelova kosti, vjerojatno iz susjednih prstiju. Ovaj postupak uključuje i promjenu tkiva u stopalu, kako bi se ispravila deformacija i poboljšao izgled i stabilnost stopala.

Artrodeza je postupak koji se preporučuje samo u slučaju teških deformacija na stopalu. Postupak se izvodi tako da se spajaju dvije kosti u nožnom palcu. Stopalo se najčešće ne može u potpunosti oporaviti, te su kretnje palca nakon artrodeze ograničene.

Oporavak nakon operacije

Bez obzira koji kirurški zahvat je bio u pitanju, nakon svake operacije potreban je odgovarajući oporavak i vrijeme oporavka. Kada se uradi operacija, stopalo i gležanj mogu biti natečeni čak i do tri mjeseca nakon operacije. Dok se pacijent oporavlja, vjerojatno će morati biti u stanju mirovanja (ležati sa podignutom nogom u zrak), da bi se oteklina što bolje povukla. Nakon šest mjeseci stopalo bi se trebalo vratiti u normalno stanje, da bi mogli obuti normalne cipele. Za vrijeme oporavka od operacije možete nositi samo obuću koju vam je preporučio liječnik. Vrijeme oporavka uzeli smo po nekom prosjeku. Svaki oporavak je individualan i nekom treba kraće vrijeme, dok nekom čak i više od 6 mjeseci. Sa vašim liječnikom (kroz preglede) dogovorite vrijeme oporavka, te korake koje možete poduzeti da bi oporavak bolje napredovao.

Prirodni lijekovi protiv čukljeva i bolova

Čukljeve zapravo nećete ukloniti lijekovima, bez obzira dali je riječ o farmaceutskim ili prirodnim lijekovima. Ipak, prirodna rješenja se često koriste, jer dobro djeluju preventivno ili protiv bolova, a prvi su izbor jer ne opterećuju jetra i ne ostavljaju negativne posljedice za naš organizam.

Pokušajte kružnim masiranjem protiv bolova – Kružnim pokretima lagano masirajte područje oko korijena placa, pa zatim i na područje čitavog palca. Ova jednostavna masaža može uvelike pomoći, a ukoliko osjetite da vam pomaže, prakticirajte ju što češće.

Parite stopala u jače toploj vodi – Parite vaša stopala u jače toploj vodi sve dok ne pocrvene. Nakon toga ih dobro obrišite ručnikom, pa po čuklju nanesite sloj paste za zube. Postupak ponavljajte svaku večer, i tako u trajanju dva tjedna. Vjerujemo da ćete osjetiti olakšanje.

Hodajte bosi ili u japankama – Za vrijeme ljetnog i toplog vremena potrudite se hodati što je više moguće bosi ili u japankama. Kada oslobodite stopala od pritiska obuće, i upala se može smiriti pa tako i bolovi.

Izbjegavajte aktivnosti koje mogu dovesti do nastajanja čukljeva. Tu mislimo prvenstveno na aktivnosti kao što su balet, gimnastika, ritmička gimnastika, te razni drugi plesovi ili aktivnosti koje opterećuju stopala.

Par prirodnih lijekova za čukljeve

Osim preventivnih koraka, te masaža koje mogu smiriti upalu i bolove, postoje još neki koraci koje možete poduzeti da bi smirili čukljeve.

Nekada se čukljevi pojave zbog pretjeranog nakupljanja soli iz mokraćne kiseline. U tom slučaju potrebno je očistiti organizam od soli.

Čišćenje organizma od soli

Očistite organizam od viška soli, jer sol često dovodi do deformacije zglobova – pojave čukljeva na nogama.

Da bi očistili organizam od soli, uradite sljedeće:

Pred večer, uzmite 1 žlicu usitnjenog suhog lovorovog lista i prelijte ga sa 300 ml vode i kuhajte 5 minuta (u emajliranom loncu). Nakon toga pretočite u termos i ostaviti do ujutro.

Ujutro, kada se sve ohladilo i stajalo dovoljno dugo, procijedite sadržaj iz termosice u odgovarajuću posudu, te pijte tijekom dana u manjim gutljajima. Nemojte popiti sve odjednom. Ovaj lijek će potaknuti organizam na izbacivanje viška soli.

Postupak ponavljajte 3 dana zaredom, pripremajući svake večeri svježi napitak.

Nakon toga uradite 7 dana pauze, pa ponovite kuru u trajanju 3 dana. Tretman ponoviti nakon 6 mjeseci.

Terapija će dovesti do čestih potreba za mokrenjem, što je i dobro, jer na taj način izbacujete soli iz organizma. Rezultat možete osjetiti već i nakon 10 dana od početka liječenja.

Osim što izbacuje soli iz organizma, ovaj lijek (terapija) je dobar kod prirodnog razbijanja kamena u žuči, koji se pretvara u pijesak i tako izlazi iz organizma.

Prirodni lijek protiv bolnih čukljeva

Jod sa aspirinom dobro će doći protiv bolova koje izazivaju čukljevi. Pripremite sebi lijek jer je jako efikasan za suzbijanje bolova.

Usitnite 5 tableta aspirina ili andola (od 200 mg) u 10 ml joda. Dobro promućkajte, sve dok se aspirin ne rastvori u jodu i ne postane bezbojan. Otopinom koju ste dobili namažite bolna mjesta (čukljeve, bolne zglobove i druge izrasline) svake večeri.

Nakon što ste namazali bolna mjesta, utoplite ih tijekom noći da otopina djeluje. Kroz kratko vrijeme možete osjetiti pozitivan učinak.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...