Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Crveno meso šteti srcu!? Pročitajte koliko su opasni aditivi u nekim suhomesnatim proizvodima

Crveno meso, iako bogato proteinima i nezasićenim masnim kiselinama, može štetno utjecaji na zdravlje srca. Studije su pokazale da se prije svega radi o obrađivanom mesu. Čak i umjerena konzumacija mesa koje je soljeno, dimljeno, sušeno ili na neki drugi način obrađivano može dovesti do zatajenja rada srca.

To uključuje nareske, salame, pršut, slaninu, hrenovke, kobasice i drugo što je industrijski rađeno. Prerađeno hrana općenito uzrokuje većinu naših zdravstvenih problema. Najnovije istraživanje o tome provedeno je na Institutu za zaštitu okoliša i medicinu u Stockholmu.

Pokus je proveden na više od 37 tisuća švedskih muškaraca u dobi od 45 do 79 godina starosti koji do sada nisu imali većih srčanih problema. Istraživanje je počelo 1998. godine, a završilo je 2010. U objavljenom izvješću konstatirano je da je zatajenje srca dijagnosticirano kod 2891 muškarca. Ljudi koji su jeli puno crvenog prerađenog mesa prema tim podacima imali su dvostruko više šanse da dobiju neku od srčanih bolesti.

Zanimljivo je da svako povećanje od 50 grama u dnevnoj potrošnji tih namirnica povećava rizik od smrti od zatajenja srca za 38%. I ranija istraživanja pokazala su štetnost crvenog mesa, no ova studija bila je usmjerena na obrađivano crveno meso te je prvi put dokazana njegova velika štetnost za ljudski organizam.

Stoga, liječnici smatraju da je puno bolje jesti neprerađeno crveno meso. Puno je bolje konzumirati bijelo meso poput piletine i puretine, koje isto tako ima dovoljno proteina, ali i puno manje štetnih tvari. Osim za zatajenje srca, crveno meso može biti uzrok raka.

>> Opasni aditivi u suhomesnatim proizvodima

Naravno, to ne znači da morate potpuno izbaciti te namirnice iz svoje prehrane, nego, kao i u svemu, bitno je biti umjeren. Kao najzdravije namirnice za ljudsko tijelo najčešće se spominju voće i povrće te začini. Sve što je životinjskog porijekla je, u pravilu, lošije po zdravlje.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...