Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Čmičak ili ječmenac na oku – koji su uzroci i kako ga liječimo

Vanjski ječmenac, odnosno čmičak (hordeolum) je infekcija Zeissovih lojnih žlijezda koje se nalaze u podnožju trepavica, ili infekcija Mollovih apokrinih lojnih žlijezda. Vanjski oblik ječmenca javlja se na vanjskoj površini vjeđe i može se manifestirati u obliku malih crvenih kvržica. Unutarnji ječmenac je infekcija Meibomovih lojnih žlijezda koji se javlja unutar linije kapka. Ova vrsta ječmenca također može uzrokovati crvene kvrge ispod vjeđe sa generaliziranim crvenilom i oteklinom  koja je vidljiva samo s vanjske strane. Čmičak je sličan halazionu, ali je obično manjih dimenzija,bolniji su te u većini slučajeva ne proizvode trajnu štetu. Čmičak odlikuje akutni početak koje je najčešće kratkotrajan (7-10 dana bez terapije). Halazija je pak kronična i obično se mora liječiti.

Pojava ječmenca može biti na oku, kapku, ispod oka i unutar oka. Prvi simptomi koji ukazuju na pojavu ječmenca su crvenilo i bol. Kako bi izliječili čmičak stavljajte tople obloge na mjesto na kojem se pojavio.

Liječenje ječmenca

Jedan od najčešćih uzročnika pojave ječmenca je bakterija Staphylococcus aureus koja se vrlo često nalazi na koži.

Prvi simptomi bolesti su crvenilo i osjećaj nelagode i boli na mjestu na kojem se ječmenac pojavio. Na mjestu infekcije pojavljuje se kvržica i oko otekne. Također se može javiti suzenje, osjetljivost na svjetlo i bol kod treptanja.

Kako bi izliječili ječmenac preporuča se stavljanje toplih obloga na zahvaćeno mjesto 10ak minuta šest puta na dan. Ovo pomaže da ječmenac prije sazrije i pukne kada simptomi nestaju i oko je izliječeno.

Osim obloga za liječenje se mogu koristiti antibiotske i kortikosteroidne masti za oči.

Koji su uzroci nastanka ječmenca

Ova je bolest najčešće uzrokovana bakterijama i to bakterijom Staphylococcus. Treba paziti na higijenu ruku jer dodirivanje očiju neopranim rukama može prenijeti te bakterije na kapke.

Još jedan od uzroka ječmenca može biti kronična upala uz rub kapka nazvana blefaritis (on je obično povezan sa seboroičnim dermatitisom i rozacejom, stanjem kože koje karakterizira crvenilo lica).

Koji su simptomi bolesti

Najčešći simptomi pojave ječmenca su: bolna gruda, nalik na prištić ili čir, otečenost kapka, bol u kapku te kraste oko kapka.

Uz ove navedene simptome bolesnik može razviti i chalazion, vrstu ječmenca koja je prešla u kroničnu fazu. Kada postoji blokada u žlijezdama na rubu kapka, odnosno iza trepavica, tada nastaje chalazion. Ova vrsta ječmenca izaziva pretjerano suzenje očiju, a ako je dovoljno velik može doći do smanjenja oštrine vida.

Ako je žlijezda inficirana bakterijama kapak može biti crven i otečen. Za razliku od ječmenca koji se nalazi s vanjske strane, chalazion se najčešće nalazi u unutarnjoj strani kapka.

Prevencija nastanka ječmenca

Kako bi spriječili pojavu ječmenca može vam pomoći redovita tjelovježba, prevladavanje stresa i zdrava prehrana. Ječmenac na oku je zarazan te zbog toga bolesnik ne smije koristiti tuđe ručnike i treba ih mijenjati svaki dan.

Ako netko od vaših ukućana ima bilo kakvu bakterijsku infekciju, trebali bi paziti da ne dodirujete oči nakon što ste dirali tu osobu. Potrebno je obratiti pažnju na higijenu i obavezno prati ruke nakon kontakta s osobom koja ima bilo kakvu infekciju. Također nemojte dijeliti šminku s osobom koja je zaražena.

Liječenje ječmenca

Ječmenac najčešće ne zahtijeva posebno liječenje i nestaje sam od sebe. Ako  ječmenac na oku ne prolazi i postaje sve bolniji obratite se liječniku. On vam može preporučiti antibiotike ili operaciju.

Operacija je jednostavna, izvodi se pod lokalnom anestezijom. Oporavak nakon operacije je brz, a komplikacije su minimalne. Ali treba naglasiti da je operacija ipak zadnja mjera u liječenju ječmenca.

Kapak koji je zahvaćen ječmencem možete očistiti  vodom iz slavine ili s blagim neiritirajućim sapunom ili dječjim šamponom te na taj način tretirati osušeni sekret. Čišćenje provodite što nježnije dok su oči zatvorene kako ne bi došlo do ozlijede oka.

Važno je naglasiti da ne pokušavate iscijediti gnoj iz ječmenca jer tako možete uzrokovati infekcije. Preporuča se stavljanje toplog obloga kako bi ublažili bolove.

Nosite li leće pripazite na higijenu očiju, održavajte leće čistima kako ne bi dobili ječmenac ili neku drugu infekciju oka.

Pacijentima koji već imaju razvijene simptome ječmenca se ne preporuča nošenje leća. Pripazite na šminku koju koristite, ona mora biti higijenski čuvana, a četkice za šminku redovito čistite. Obavezno skinite šminku prije spavanja. Možete se posavjetovati sa stručnom osobom vezano za korištenje šminke i sredstava za čišćenje.

Liječnici kako bi olakšali simptome često propisuju analgetike poput acetaminofena,a u nekim slučajevima mogu se prepisati i antibiotici. Oni se obično daju bolesnicima s višestrukim ječmencima ili ječmencima koji otežano zacjeljuju, a također se mogu dati i pacijentima koji pate od blefaritisa ili rosaceae. Ako se infekcija proširila tada oftalmolog propisuje oralne ili intravenske antibiotike,kao što je doksiciklin. Za liječenje se također mogu primijeniti topičke antibiotske masti ili kombinacija antibiotičkih/steroidnih masti.

Zadnja opcija liječenja ječmenca je operacija. Ako se uz sve vrste terapije ječmenac ne povuče tada se obično odstranjuju kirurški. Ovu operaciju izvodi oftalmolog u lokalnoj anesteziji. Napravi se mali rez na unutarnjoj ili vanjskoj površini kapka, zavisi da li se radi o vanjskom ili unutarnjem ječmencu. Nakon reza istisne se gnoj iz žlijezde,te se koriste vrlo mali i neprimjetni šavovi kako bi se zatvorila lezija. Uklonjeni se ječmenac tada šalje na patohistološki pregled kako bi se isključila mogućnost oboljenja od raka kože.

Evo i nekoliko prirodnih lijekova koji će vam pomoći u liječenju ječmenca:

  • Kako bi ojačali imunitet svaki dan pojedite dva češnja sirovog češnjaka.
  • Koristite obloge od čaja od ovih biljaka: vidac koji umiruje svaku upalu oka, čičak ili neven. Ove obloge možete stavljati na oko svakih dva sata, ali pripazite da nisu prevrući kako se ne bi opekli.
  • Napravite čaj od crvene pupavice (ehinaceje), broćike, pečatnjaka i paprene metvice. Pijte dvije šalice dnevno i ojačajte svoj imunitet.
  • Uzimajte dodatak vitamina C, riblje ulje i flavonoide

Moguće komplikacije ječmenca

U vrlo rijetkim slučajevima dolazi do komplikacija ječmenca. Ako dođe do komplikacija najčešća je progresija u halazijon koji uzrokuje kozmetički deformitet, iritacije rožnice, a često ga je potrebno odstraniti operacijom. Do komplikacija može doći zbog nepravilne kirurške drenaže, a uglavnom su to prestanak rasta trepavica,deformacija vjeđe ili fistule. Može doći i do smetnji vida ako je ječmenac previše velik.

Još jedna od komplikacija je celulitis vjeđe. Ona označava generaliziranu infekciju kapka. Progresija ječmenca u sistemsku infekciju je izuzetno rijetka. Zabilježeno je samo nekoliko ovakvih primjera komplikacija.

Iako su ječmenci bezopasni često se javljaju. Važno je naglasiti da ječmenac ne uzrokuje intraokularna oštećenja. Obično prolaze samostalno tako što puknu kroz nekoliko dana do jednog tjedna. Tek mali broj ljudi zahtijeva kirurško odstranjivanje ječmenca. Ako se pravilno liječi obično ječmenac brzo zacijeli bez komplikacija.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...