Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Cjepivo s Oxforda ima učinkovitost od 99%, čak i kod starijih od 70

Cjepivo Covid-19 koronavirus

Sveučilište Oxford, koje u suradnji s tvrtkom AstraZenece proizvodi novo cjepivo protiv koronavirusa, u stručnom časopisu Lancet objavilo je najnovije rezultate iz druge faze testiranja, a koji nam donose vrlo pozitivne signale.

Njihovo cjepivo je trenutno u trećoj fazi testiranja, ali svejedno zaostaje za “konkurencijom”, jer Pfizer Inc, Moderna i BioNTech su već ušli sami kraj završne faze testiranja svojih cjepiva. No, to ne obeshrabruje ljude koji rade na ovom cjepivu. Dapače.

Cjepivo učinkovito i kod starije populacije

Voditelj ovog istraživanja na Sveučilištu, profesor Andrew Pollard, istaknuo je kako ovo “nije nikakvo natjecanje“, te da će biti potrebno “više različitih cjepiva kako bi se zaštitila kompletna populacija“.

Dodao je kako je “apsolutno oduševljen prvim rezultatima“, ali da je još uvijek teško odgovoriti može li ovo cjepivo zaštititi ljude od virusa, jer još uvijek nema takvih službenih rezultata, koji će sigurno doći “prije Božića“.

Dobri rezultati kod starijih od 70 godina

Ono što je svakako istaknuo, a da je bitno za cijeli napredak u razvoju cjepiva, je da su rezultati kod starije populacije (56-60 i populacija starija od 70) bili vrlo slični rezultatima mlađe populacije testiranih (18-55).

To je odlična vijest jer znamo da je imunitet kod starijih osoba ranjiviji. Treća faza testiranja, koja je započela krajem osmog mjeseca, još uvijek traje. Kada ona završi, a rezultati budu odobreni od regulatora, cjepivo će se moći koristiti na ljudima diljem svijeta.

Dodajmo još kako tvrtka AstraZeneca ima potpisane ugovore s brojnim državama o opskrbi cjepivima diljem svijeta, a među ugovorenim stranama je i Europska unija. Logičnim se postavlja pitanje – hoćemo li u Hrvatskoj koristiti njihova cjepiva? Vrlo je vjerojatno da hoćemo.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...