Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Ciste su najčešće na bubrezima

Izrasline u tijelu, ciste, najčešće se javljaju na bubrezima. U slučaju kada porastu, ove tvorevine izazivaju tupe slabinske bolove, zastoj mokraće u bubrezima i povišen krvni tlak.

Bubrezi su jedan od najčešćih organa na kojem se javljaju ciste. Koliko su česte ciste na bubrezima pokazuje podatak da čak svaki drugi muškarac u petoj deceniji života ima cistu na bubregu. Ipak, podatak je manje zabrinjavajući ako uzmemo u obzir da se radi o običnim cistama koje su benigne prirode, i ne izazivaju ozbiljne zdravstvene probleme.

Ciste su patološke šupljine u bubrežnom tkivu koje su obložene epitelom i ispunjene tečnošću. Mogu da se jave u velikom broju i u oba bubrega istovremeno. Logično ovim slijedom, zaključak je da se cista može pojaviti i na samo jednom bubregu.

Ciste nastaju iz bubrežnih kanalića, a mehanizam nastanka nije u potpunosti razjašnjen.

Stručnjaci navode da se ciste na bubrezima, a i u slučaju drugih cista, uglavnom otkrivaju sasvim slučajno, na rutinskim ultrazvučnim pregledima, jer na početku ne odaju nikakve simptome.

Ukoliko svojim rastom ciste dostignu veće dimenzije, onda one mogu da izazovu tupe slabinske bolove, zastoj mokraće u bubrezima, povišen krvni tlak i kompresiju na okolne organe. U takvim slučajevima radi se pražnjenje ciste posebnim iglama, preko kože i u lokalnoj anesteziji. U protivnom, nikakva terapija nije potrebna već samo ultrasonografsko praćenje na šest mjeseci do godinu dana.

Za razliku od običnih cista, kompleksne ciste imaju zadebljan, neravan zid, pregrade unutar lumena, a njihov sadržaj je često prokrvljen.

U takvim slučajevima potrebna je dopunska dijagnostika pomoću skenera, magnetne rezonance, laboratorijsko ispitivanje i dijagnostička punkcija, da bi se potvrdila ili isključila maligna priroda ciste, ili ehinokokoza, koje zahtijevaju operativno liječenje.

Znatno rjeđe, ciste u bubrezima mogu da se jave i kod nekih nasljednih bolesti kao što su policistična bolest bubrega ili juvenilna nefronoftiza. Ove bolesti se karakteriziraju brojnim cistama u oba bubrega koje vremenom dovode do bubrežne slabosti i potrebe za liječenje dijalizom ili transplantacijom bubrega.

Ove bolesti prepoznaju se po slabinskim bolovima, infekcijama urinarnog trakta, prisutnošću krvi u mokraći i povišenom krvnom tlakom ali često, posebno u ranom stadiju, ne daju nikakve simptome.

Ako ne prave velike tegobe, ciste ne treba dirati. Neki liječnici savjetuju i to da se ne pokušava liječenje cista niti biljnim preparatima, posebno ne liječenje na svoju ruku, bez savjetovanja sa vašim osobnim liječnikom.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...