Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Činjenice koje morate znati o ZIKA virusu

Ovih dana svi slušamo o zloglasnom zika virusu. Koristimo priliku da vas upoznamo sa ovim opasnim virusom.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) upozorava na opasnost širenja virusa kojeg prenose komarci. Evo par činjenica o ZIKA virusu…

Prvo ćemo objasniti što je zika virus, kako se prenosi, koji su simptomi ovog virusnog oboljenja, i zbog čega je tako opasan za trudnice, odnosno novorođenčad?

Sve o zika virusu pročitajte u nastavku teksta.

Što je Zika virus? Zika virus je rijetka tropska bolest koja je prvi put otkrivena u Ugandi još davne 1947. godine. Prvi poznati nosilac virusa je majmun iz šume Zika, po kojoj je virus dobio ime. Od prve identifikacije, virus je harao uglavnom u tropskoj Africi, jugoistočnoj Aziji i na pacifičkim otocima. Međutim, prošle godine je virus stigao u Brazil i proširio se diljem Latinske Amerike i nekoliko karipskih otoka. Zbog čega tolika panika? Naime, zbog sve većeg putničkog prometa, i povezanosti sa svijetom, naučnici su uočili izraženije širenje virusa po svijetu, nego što je to bilo u prethodnom periodu.

Kako se prenosi zika virus? Virus prenose Aedes aegypti komarci kojih ima u cijeloj Americi. Isti komarci prenose i druge bolesti poput tropske i žute i žute groznice. Svjetska zdravstvena organizacija vjeruje kako je razlog brzog širenja virusa taj što je bolest dospjela na novo područje, što znači da ljudi još nisu stekli imunitet. Još nije poznato može li se prenijeti s jedne na drugu osobu poput gripe. Ipak, spomenuti komarci, prijenosnici virusa, žive i kod nas, takozvani tigrasti komarci, zbog čega je oprez jako poželjan.

Koji su simptomi? Prema pisanju Guardiana, 80 posto onih koji su nosioci virusa ne pokazuju simptome. No, poznato je da uzrokuje groznicu, osip i bol u zglobovima. Navodno, takvi simptomi se povuku u roku od tjedan dana.

Ono što nas najviše zanima, posebno buduće mame, odnosno roditelje, jeste pitanje: Uzrokuje li Zika deformacije kod novorođenčadi? Ravnateljica Svjetske zdravstvene organizacije, Margaret Chan, kazala je kako ne postoji uzročna veza između Zika virusa i urođenih deformacija, ali da je razlog za zabrinutost povećan broj djece rođene s mikrocefalijom u područjima koja su pogođena virusom.

“Iako uzročne veze između Zika infekcije u trudnoći i mikrocefalije nema, moram naglasiti kako je znanstvenici nisu uspjeli uspostaviti. No, postoje neizravni dokazi i to je izuzetno zabrinjavajuće. Osim toga, zamijećena je i povećana pojava neuroloških simptoma, a u nekim zemljama se ta pojava podudara s dolaskom virusa što je dodatni razlog za zabrinutost”, pojasnila je Chan.

Mikrocefalija zaustavlja razvoj mozga, pa djeca imaju manju glavu od svojih vršnjaka. Trudnicama se savjetuje da ne putuju u područja pogođena virusom u bilo kojoj fazi trudnoće.

Koje zemlje su rizične? Američki zdravstveni dužnosnici identificirali su 22 zemlje kao rizične. To su Bolivija, Brazil, Kolumbija, Ekvador, El Salvador, Francuska Gijana, Gvatemala, Gvajana, Honduras, Meksiko, Panama, Paragvaj, Surinam, Venezuela, Barbados, Guadeloupe, Haitiju, Martinique, Martinje, Portoriko, Cape Verde i Samoa.

Vjeruje se kako su Kanada i Čile sigurni od virusa zbog odsutnosti Aedes aegypti komarca. Zika još nije zabilježena u kontinentalnim Sjedinjenim Američkim Državama, ali ostaje rizik.

Postoji li cjepivo za ovaj virus? Na žalost, cjepivo još uvijek ne postoji. Trenutno nema lijeka protiv Zike, ali Guardian izvještava kako dvije najveće svjetske farmaceutskih tvrtke istražuju može li se nešto od postojećih cjepiva koristiti u borbi protiv tog virusa.

Kako se onda zaštititi? Komarci su navodno najaktivniji tijekom dana, tako da je najbolja stvar koju možete učiniti ako ste u tropskoj klimi, da prekrijete tijelo. Nosite duge rukave i hlače i koristite sredstva protiv komaraca. Na prozore stavite zaštitne mrežice kako komarci ne bi ušli u prostoriju.

Komarcima protiv komaraca – Vlasti brazilskog grada Piracicaba planiraju širenje zloglasnog Zika virusa usporiti uz pomoć genetski modificiranih komaraca koji bi trebali istrijebiti divlje komarce, glavne prijenosnike ovog opakog virusa. Kompanija Oxitec, koja se bavi proizvodnjom genetski modificiranih komaraca, planira proizvesti 12 milijuna jedinki ovog insekta. Naime, Oxitecovi komarci su modificirani tako da nakon parenja s divljim komarcima daju neplodno potomstvo. Pogoni u Piracicabi će imati kapacitet da od Zika virusa i drugih bolesti zaštite više od 300.000 stanovnika.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...