Saznajte što je gluten i kako djeluje na naš organizam?
Prilikom unosa hrane u naš organizam potrebno je paziti na koncentraciju glutena. Ovo vrijedi za one koji žele da sačuvaju svoje zdravlje i paze na sebe. U nastavku ćemo spomenuti neke činjenice u vezi glutena, kako djeluje na naše zdravlje i koje namirnice sadrže gluten.
Naravno, nemoguće je potpuno izbjeći gluten, ali se možemo potruditi da njegov unos svedemo na minimum. Posebno ako iz nekog razloga imate osjetljivost na njega.
Pročitajte malo na temu gluten, unosu u organizam i namirnicama koje ne sadrže gluten.
Gluten je protein – radi se o bjelančevini koja se prirodno nalazi u nekim žitaricama. No, gluten pronalazimo i u mnogim proizvodima kao što su razni prehrambeni proizvodi prerađene hrane. Stoga, kod bezglutenske prehrane potrebno je iz prehrane isključiti sve proizvode koje sadrže gluten, a ne samo pšenicu kako se to često misli.
Gluten se ne nalazi u svakoj vrsti žitarica – gluten je sadržan u pšenici, ječmu i raži. Mnoge žitarice poput riže, kukuruza, kvinoje, heljde, prosa i drugih ne sadrže gluten. Te žitarice pune su vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana što u pravilnim količinama u vašoj prehrani može pomoći da izgubite težinu i zaštitite svoje zdravlje.
Postoji bezglutenska prerađena hrana – mnogi ljudi misle da sva hrana koja je obrađena, prerađena, procesirana sadrži gluten. No, to nije točno. Postoje i bezglutenski proizvodi, no oni su u pravilu skuplji i teže ih je nabaviti.
Bezglutenska prehrana pomaže zdravlju i blagostanju čak i ako nemate celijakiju – ljudi koji imaju celijakiju moraju u potpunosti izbaciti gluten iz svoje prehrane jer njegovo konzumiranje i u malim količinama izaziva zdravstvene probleme. No, i ako nemate celijakiju takva prehrana pomoći će vam da se osjećate bolje i zdravije.
Ukoliko razmišljate o prelasku na bezglutensku prehranu naravno potrebno je posavjetovati se s liječnikom. Problem bi mogao biti što je ona skuplja, no njeni blagotvorni učinci na zdravlje su nemjerljivi u odnosu s konzumiranjem prerađene hrane koja sadrži gluten.