Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Čičkovo ulje: Dobrobiti i način upotrebe

čičkovo ulje
Foto: Pixabay / Čičak

Malo tko zapravo spominje koliko je ljekovito čičkovo ulje, a još manje o njegovoj primjeni u kozmetici.

Korist od ovog ulja je velika, posebno ako se govori o pravom, prirodnom čičkovom ulju. Korijen čička se koristi za izbacivanje toksina iz organizma, a kako je bogat mineralima, lako se može koristiti kao dodatak raznim jelima (salatama, čorbama ili juhama). Pored toga, korijen čička se koristi za izradu kvalitetnog prirodnog ulja. Za izradu ulja od čička najbolje je koristiti korijen biljke. Korijen raste duboko u zemlji čak i do jednog metra. Na dodir je gumene teksture i slatkastog ukusa. Korijen sadrži najviše spojeva u sebi, pa ne čudi da se on najčešće i koristi u pripremi različitih ljekovitih preparata, pa na kraju i ulja.

Korijen čička za izradu ulja

Ulje čičkovog korijena

Ulje dobiveno iz čičkovog korijena najviše je zastupljeno na zapadu. Koristi se za ishranu, za njegu kose, kože ali i u medicinske svrhe.

U ishrani može biti dobra zamjena za maslinovo ili neko drugo ulje koje koristite. Ovo ulje će hrani dati jedan poseban okus zbog svojevrsne arome. Sa druge strane, njegove dobrobiti u vanjskoj upotrebi su širokog spektra. Raznovrsna nutritivna svojstva daju mu raznoliku primjenu kako u tretmanima za ljepotu, tako i u ljekovitim kurama.

Ulje čička ima protuupalno djelovanje, zbog čega se često koristi za artritis. Stavlja se direktno na bolno i otečeno mjesto. Pokazalo se efikasnim protiv bolova u grlu, a mnogi ljudi svjedoče da tek par kapi čičkovog ulja pomaže.

Čičkovo ulje se danas najviše koristi za kosu, i za kožu na tjemenu. Ovo ulje hrani i hidrira kožu glave, zbog čega se preporučuje u slučaju da je tjeme suho ili pojavi peruti. Dovoljno je malo ulja umasirati na tjeme i pustiti preko noći da djeluje. Isti tretman će pomoći za njegu vlasišta. Kosa će vam biti njegovana, jača i zdravijeg izgleda. Kosa će brže rasti i bit će jača.

Čičkovo ulje za njegu kože

Kada je u pitanju njega kože, čičkovo ulje pomaže kod problema sa aknama, pa čak i sa ekcemom. Kombinacija prirodnih spojeva iz ulja djeluje antibakterijski, i to poprilično efikasno. Koristi se i za njegu grudi. Dovoljno je grudi masirati ovim uljem da bi dobili čvrstoću grudi (koža postaje jača i elastičnija).

Čičkovo ulje uklonit će ili barem umanjiti bore sa vašeg lica. Zbog svojih prirodnih svojstava čičkovo ulje pozitivno djeluje na proizvodnju kolagena. Ako znamo da kolagen popunjava (pegla) bore, onda nam je sve jasno.

Par načina primjene čičkovog ulja

Ako vas zanima još par načina, kako se primjenjuje čičkovo ulje, pročitajte ovaj zadnji dio teksta za kraj.

Čičkovo ulje nanesite na vlažnu, tek opranu kosu. Stavlja se u maloj količini, nema potrebe da zalijete kosu sa mnogo ulja jer će postati teška i masna. Nakon par sati isperite kosu i to je to. Nakon ovog tretmana vaša kosa će biti sjajnija, prirodnija i lakša za oblikovanje.

Čičkovo ulje sadrži važne minerale: kalcij, kalij, željezo, te razne vitamine i druge dragocjene sastojke koji su potrebni kosi i koji će povoljno djelovati na brži rast kose.

Preparat sa čičkovim uljem česti su u kozmetičkoj industriji. Korištenjem ovog ulja zasigurno ćete povećati kvalitetu kose i vlasišta. Dobit ćete lepršavu kosu intenzivnog sjaja. Ujedno djeluje i na brži rast kose. Zbog svega spomenutog, svakako vam savjetujemo da koristite čičkovo ulje.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...