Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Češnjak: Bijeli luk je antibiotik za neke bolesti

češnjak
Foto: Pixabay / Češnjak

Osim što jelima daje prepoznatljiv i bogat okus, češnjak nudi širok raspon zdravstvenih prednosti u smislu prevencije i liječenja. Češnjak se koristi kao lijek za bakterije, ali i mnoge druge zdravstvene tegobe.

Koristi se tisućama godina za liječenje mnogih bolesti kao i za jačanje imunološkog sustava. Moderna medicinska znanost je dokazala da njegovi kemijski spojevi imaju sjajan učinak u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica.

Prirodni antibiotik – Češnjak

Vrijednosti češnjaka nas svako malo ugodno iznenade

Nedavna provedena studija u Indiji otkrila je da češnjak prirodno ima fantastične učinke protiv bakterija koje uzrokuju infekcije urinarnog trakta. Prema tim istraživanjima, više od polovice od 166 bakterija koje uzrokuju te bolesti su otporne na antibiotike. Međutim, češnjak se uspješno bori protiv čak 82% tih bakterija. To znači da češnjak djeluje čak i kada antibiotici to ne mogu. Zbog toga je i zaslužio titulu koju nosi – prirodni antibiotik. Ukratko, češnjak je odličan kao prirodni lijek za bakterije.

Drugim riječima rečeno, bakterije koje su razvile otpornost na antibiotike mogu se liječiti na potpuno prirodan način bez nuspojava. Rezultati tog istraživanja su značajni ne samo zbog priznavanja čudesnih svojstava češnjaka, nego i zbog toga što povećavaju i priznaju prirodnu medicinu.

Kao što smo već naveli, češnjak ima antimikrobna svojstva koja ga čine učinkovitim u borbi protiv virusa, gljivica i drugih neželjenih pojavnosti u našem organizmu. A ljudima je najpoznatiji po sprječavanju prehlade, gripe i drugih sličnih infekcija. Mnogi ga čak svrstavaju u namirnice koje se nazivaju superhranom.

Istraživanja dokazuju da češnjak pomaže u izgradnji i održavanju imunološkog sustava na pravoj razini, a može pomoći i u sprječavanju mnogih bolesti. Također smanjuje i simptome kada bolest nastupi, primjerice simptome prehlade.

Češnjak može da snizi povišeni krvni tlak, ali i kolesterol. Antioksidansi prisutni u njemu bore se protiv demencije i Alzheimerove bolesti. Ima i svojstva protiv starenja.

Predivna biljka zaslužuje da ju konzumiramo, jer će nam to vratiti na najbolji mogući način – zdravljem.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...