Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Ćelavost – Kako protiv ove pojave?

Na gubitak kose utječe genetika, ali je to teško predvidjeti. Ponekad svi muškarci u porodici postanu ćelavi, a ponekad se to dogodi samo nekolicini.

Međutim, polovica svjetskog stanovništva pati od značajnog gubitka kose do navršenih 45 godina života.

I mnoge žene gube kosu, ali je taj gubitak gotovo uvijek znatno manje ozbiljan.

Evo nekoliko ljekovitih biljaka koje mogu pomoći u borbi protiv ćelavosti.

Sabal (Serenoa repens). Znamo da DHT uništava korijen kose, a ta ljekovita biljka sprječava nastanak DHT-a. Ako se dokaže da sabal doista sprječava pojavu ćelavosti, on će za muškarce uistinu postati prava trava, jer studije pokazuju kako sabal ujedno pomaže i u prevenciji protiv povećanja prostate.

Sladić (Gtycyrrhiza glabra). I sladić sadrži sastojak koji sprečava pretvaranje testosterona u dihidrotestosteron (DHT). Od njega možete pripraviti šampon za sprječavanje opadanja kose, tako što ćete sladić dodati u svoj omiljeni šampon za kosu.

Ružmarin (Rosmarinus officinalis). Stoljećima, ako ne i tisućljećima, i žene i muškarci masiraju tjeme ružmarinom umočenim u maslinovo ulje, kako bi im kosa bila bujna i zdrava. Postoji li bilo kakav ozbiljan razlog koji bi uistinu preporučio tu praksu, osim pustih želja? Prema dr. Wilmi F. Bergfeld, sa zakladne klinike Cleveland u Ohiju, masaža tjemena zasigurno potiče cirkulaciju i pospješuje rast kose. Naturopati često preporučuju svakodnevnu večernju masažu tjemena mješavinom pripravljenom od jednog dijela ulja ružmarina i dva dijela bademovog ulja.

Danshen (Salvia miltiorrhiza) i kadulja (Salvia ofjtcinalis). Danshen je zapravo azijska crvena kadulja. U narodu obje ove vrste kadulje imaju dugovječni ugled u sprječavanju pojave ćelavosti. U Americi se kadulja često koristila u izradi sredstava za pranje i šamponiranje kose. Navodno su toj biljci pripisivane moći sprječavanja gubitka kose i zadržavanja njezine prirodne boje.

Preslica (Eguisetum, različite vrste). Minerali selen i silicij pospješuju cirkulaciju na tjemenu, a kao rezultat toga, prema liječnicima naturopatima, pomažu u očuvanju kose. Oba ova minerala u preslici ima u izobilju. Možete oprobati otprilike jednu žličicu suhe preslice dodati u neki od biljnih čajeva, ali prije upotrebe ove ljekovite biljke trebate se po savjetovati sa svojim liječnikom internistom.

Šafranika (Carthamus tinctorius). U kineskoj biljnoj medicini, šafraniku se smatra vazodilatatorom, supstancijom koja izaziva širenje krvnih žila. Očito, to se odnosi i na krvne žile vlasišta, te kineski liječnici vjeruju da šafranika pomaže u prihranjivanju korijena kose. Šafraniku možete koristiti tako da njezinim uljem masirate tjeme ili usitnite nekoliko žlica njezina sjemena i tako dobiveni prah dodajte svojem biljnom šamponu.

Sezam (Sesamum indicum). Prema farmakognostičaru, farmaceutu za prirodne proizvode, dr. Albertu Leungu, i sjeme sezama se u Kini koristi kao lijek za sprječavanje gubitka kose. Dodavanjem prženog sjemena svim vrstama jela može se bitno popraviti njihov ukus, a ako taj sezam k tome pomogne u očuvanju kose, tim bolje.

Kopriva (Urtica dioica). Prema dr. Rudolfu Fritzu Weissu, čelniku udruge njemačkih travara i autoru knjige Biljna medicina, tinktura od listova koprive može pomoći u sprječavanju pojave ćelavosti, posebno kod osoba s tanjom i krhkijom kosom. Možda te tvrdnje potječu od nekad opće prihvaćene tzv. Doktrine signature, prema kojoj je izgled neke ljekovite biljke određivao i njezine medicinske osobine. Kopriva je dlakava biljka, pa bi, prema toj doktrini, trebala dobro djelovati u sprječavanju ćelavosti. S druge strane, možda postoje neki drugi dokazi koji bi ovu biljku preporučivali kao sredstvo protiv ćelavosti. Što znanstvenici više istražuju koprivu, čini se da joj pronalaze sve više mogućih primjena. Međutim, jedno je sigurno: uzimanje jedne ili dvije čajne žličice tinkture koprive, odnosno jedne ili dvije šalice čaja od koprive, dnevno sigurno vam neće naškoditi.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...