Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Carski rez može biti i do 10 puta opasniji nego prirodni porod

Carski rez je danas možemo reći tren u nekim zemljama. Ipak, trebate znati da carski rez može biti opasniji od prirodnog porođaja, kako za majku tako i za bebu.

Trudnice koje se odluče za carski rez izlažu se velikoj opasnosti. To je službeni stav suvremene medicine, a tu tvrdnju podupiru mnogobrojna iskustva.

Prema smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije, svaka bi zemlja trebala imati najviše 15 posto poroda carskim rezom godišnje. Međutim, zemlje regije ne prate te smjernice pa za primjer imamo Hrvatsku, gdje se godišnje izvede čak 20% porođaja putem carskog reza. Jedno drugo istraživanje provedeno u Aziji, u kojem je analizirano čak 100.000 poroda, pokazalo je kako su žene koje su rodile carskim rezom bez opravdane medicinske potrebe skoro 3 puta sklonije komplikacijama nego one koje su rodile prirodnim putem.

Rodilje koje su se odlučile na carski rez češće su i obilnije krvarile, te su bile izložene deset puta većim izgledima biti primljene na odjel intenzivne skrbi. Istraživači Svjetske zdravstvene organizacije upozoravaju kako bi carski rez trebao biti rješenje samo onda kada se javi medicinski opravdana potreba za tim zahvatom, jer se na taj način povećavaju izgledi i za majku i za bebu.

‘Žene i njihovi liječnici koji planiraju izvesti carski rez trebaju raspraviti o mogućim rizicima i donijeti odluku na temelju informacija’, tvrde autori studije. Prema njihovim smjernicama, svaka zemlja trebala bi izvesti najviše 15% poroda pomoću carskog reza godišnje. Neki za ovaj trend krive poznate osobe koje su se odlučile za carski rez, no kako smo već spomenuli, riječ je o trendu a ne nužnoj potrebi.

U azijskim zemljama, gdje je istraživanje provedeno i gdje su žene po konstituciji sitnije, stopa poroda carskim rezom iznosi 27,3%. Također, operativni vaginalni porod, koji zahtijeva forceps ili vakuum, dva puta je rizičniji nego prirodni, dok je carski rez deset puta opasniji i za majku i za bebu.

Riječ je o vjerovanju da je to najbezopasniji način porođaja, no malo je žena svjesno da je smrtnost nakon carskog reza deset puta veća nego kod rađanja prirodnim putem.

Porod kirurškim putem ne znači nužno da se i sljedeće bebe trebaju roditi na isti način. Otprilike 70% vaginalnih poroda nakon što je prvo dijete rođeno carskim rezom, uspije.

Pisali smo već na temu carski rez, pa pročitajte članak u kojem se detaljnije opisuje stav službene medicine na tu temu. Slijedite poveznicu Carski rez – što kaže medicina na tu temu?

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...