Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Kako liječiti

Kandida: Što je Candida Albicans? Uzroci, simptomi i liječenje!

Danas poznajemo veliki broj vrsta gljivica, a mnoge od njih žive u našem probavnom traktu i kod žena u rodnici. U normalnim okolnostima, mnoge gljivice su potrebne našem organizmu i pomažu u različitim procesima u tijelu, ali se u određenim situacijama ti mikroorganizmi mogu dijagnosticirati kao gljivično oboljenje. U nastavku ćemo opisati kandidu – Candida – kao gljivično oboljenje.

Dakle, gljivice su uvijek prisutne u našem organizmu, ali ne stvaraju nam problem sve dok se ne poremeti gljivična ravnoteža, pa se one pretvaraju u agresivnu formu i dovode do mnogih zdravstvenih problema.

Današnji, moderni način života, brza hrana, pretjerani unosa šećera i bijelog brašna, pa onda i stres, te kontracepcijske pilule – sve su to faktori koji loše utječu na naše zdravlje i smatraju se glavnim krivcima za pojavu gljivičnih oboljenja, pa tako i kandide. Takve životne navike lako mogu dovesti do infekcije patogenim oblicima gljivica, koje će prouzrokovati razne kronične poremećaje u našem tijelu.

Candida albicans je gljivica koja se nalazi u digestivnom traktu kod svake osobe. Nikada je nećemo pronaći kao slobodni oblik u prirodi. Iako je sasvim normalno da u našem tijelu imamo kolonije gljivica, kandida u slučaju poremećaja ravnoteže izaziva različita gljivična oboljenja kože, sluzokože, noktiju i unutrašnjih organa.

Prisutnost povećanog broja ovih gljivica u našem tijelu možemo dijagnosticirati pomoću testova stolice, pljuvačke, krvi ili urina. Ovisno kako je koji laboratorij opremljen, možemo uraditi analizu stolice na gljivice, analizu pljuvačke ili krvi na antitijela (IgG i IgA) na kandidu ili pak analiza urina, koja će nam pokazati dali su gljivice prisutne ili nisu.

Kandidijaza je skoro uvijek posljedica autoinfekcije, odnosno infekcije gljivicama koje normalno nastanjuju ljudski organizam i koje se iz određenih razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno razmnožavati. Tek kada kolonije gljivica nadjačaju prirodnu ravnotežu u našem tijelu, mi vidimo oboljenje i imamo zdravstveni problem koji trebamo liječiti.

Naučna istraživanja pokazala su da čak 50% stanovništva pati od gljivica u crijevima. Postotak je još veći ako izdvojimo osobe sklone alergijama (80%), i osobe koje pate od neurodermitisa (90%).

Koji su uzroci – zbog čega nastaje kandida?

Mnogi se pitaju kako i zbog čega nastaje kandida. Kako smo spomenuli već u samom uvodu, kandida je uvijek prisutna, ali u kontroliranim uvjetima – kada nam ne stvara zdravstvene probleme. Kada dođe do povećanog broja kolonije gljivica, javlja se infekcija.

Najčešći uzrok je slabljenje imuniteta, odnosno kada naš organizam nije u stanju držati populaciju gljivica pod kontrolom. Kandida – kada nadjača naš organizam – radi mnoge zdravstvene probleme. Naime, ova gljivica ima sposobnost vezivanja za stanice sluzokože, što je posebno izraženo uz prisutnost šećera, ugljikovog dioksida i snižene pH vrijednosti u sredini u kojoj kolonije napreduju.

Kandida se češće javlja kod starijih osoba, djece i kod trudnica. Ipak, može se pojaviti kod svakoga, posebno kod osoba koje imaju oslabljen imunitet. Često se kandida može pojaviti kao posljedica korištenja određenih lijekova, najčešće su to antibiotici, kortikosteroidi i imunosupresivi. Pojava kandide može pratiti neke druge bolesti, pa nije rijetkost da se kandida pojavi kod osoba koje imaju dijabetes, i još neke bolesti.

Upotreba kontracepcijskih tableta, prekomjerna higijena spolnih organa (upotreba alkalnih sapuna koji uništavaju normalnu floru sluzokože), trudnoća, menstruacija, neadekvatno donje rublje, neodgovarajući higijenski ulošci, neregulirana šećerna bolest i još mnogi drugi faktori mogu biti uzrok da se pojavi Candida. Inače, loše regulirana šećerna bolest smanjuje otpornost organizma na infekcije, pa i to može dovesti do problema s kandidom.

Kada se šećerna bolest dobro regulira, obrana od infekcije ponovo je onakva kao i kod osoba koje ne boluju od šećerne bolesti. Ako osoba ne regulira šećernu bolest, u tijelu imamo više glukoze što je dobra podloga za ubrzani razvoj mikroorganizama, pa tako i gljivice Candide albicans.

Trebamo znati da prekomjerno razmnožavanje gljivice sprječavaju bakterije – stanovnici normalne flore sluzokoža. Stanja koja remete balans normalne flore idu u korist Kandide, i tada dolazi do njezinog prekomjernog razmnožavanja.

Ako bi spomenuli najčešće uzroke infekcije, možemo spomenuti da kandidu najčešće izazivaju moderan životni stil, nepravilna prehrana, pretjerani unos šećera i škroba, intolerancija na gluten, određeni lijekovi, kontracepcijske pilule, neke hormonalne terapije, nedostatak želučane kiseline, kiselo-lužnata neuravnoteženost tijela, prekomjerno uživanje u alkoholu, autoimune bolesti, slabljenje imuniteta, trudnoća, stres, bolesna psihička stanja, depresija, napadi panike, psihoza, dijabetes i pretilost. U rijetkim slučajevima Candida može doći intravenski, kroz kateter ili kroz kirurške rane.

Također, postoji mnoštvo dodatnih čimbenika, koji pospješuju povećan broj Kandide, a koji mogu uzrokovati Kandidijazu, a to su:

 • konstantna upotreba kortikosteroida
 • upotreba antibiotika širokog spektra
 • upotreba imunosupresiva
 • prekomjerna higijena intimnih dijelova tijela
 • trudnoća
 • menstruacija
 • upotreba kontracepcijskih
 • šećerna bolest (dijabetes)

Recimo, kod dijabetičara ova bolest napreduje zbog neregulisanog šećera u krvi, tj. krv ima više glukoze nego što bi trebalo i to čini tijelo pogodnim za razvitak ove gljivice. U zavisnosti od toga gdje se kandida nalazi i simptomi su različiti.

Kandida se može naći u ustima, ždrijelu, na jeziku, nosu, u sputumu (ispljuvku), u bronhijama, plućima, urinu, ušima, digestivnom traktu, u vaginalnom delu, na koži, noktima, u krvi, kao i u cijelom imunom sustavu – sustavna kandidijaza, koja se često javlja kod imunokompromitiranih pacijenata (na primjer pacijenti sa HIV infekcijom ili nekom vrstom maligniteta).

Simptomi koji će pokazati na prekomjerni rast bakterije – Candida albicans

Ubrzani i prekomjerni rast bakterije Candida albicans možemo prepoznati po mnogim simptomima.

Neki prepoznatljivi simptomi kandide su:

 • Kronične gljivične infekcije sa simptomima svrbeži
 • Pojačani iscjedak koji pecka
 • Suha sluznica
 • Alergije
 • Kihanje i začepljenje nosa
 • Kronični iscjedak iz nosne šupljine
 • Učestali kašalj i grlobolja, te suha usta
 • Lezije po jeziku i peckanje u ustima
 • Česte prehlade
 • Astma
 • Probavni simptomi (sindrom iritabilnog kolona, nadutost i plinovi, te grčevi, dijareja, konstipacija i žgaravica)
 • Snažna želja za slatkom hranom, kruhom i tjesteninom
 • Loš zadah iz usta
 • Česte glavobolje i kronični umor
 • Hladne ruke i stopala
 • Simptomi živčanog sustava (anksioznost, depresija, slabo pamćenje i slaba koncentracija)
 • Problemi s menstrualnim ciklusom
 • Razni kožni osipi

Dijagnoza kandide – Dijagnozu treba da uspostavi liječnik

Dijagnoza gljivičnog oboljenja – Candida albicans – u genitalnom predjelu se postavlja na osnovu mikroskopskog pregleda uzoraka uzetih iz područja zahvaćenog dijela vagine, glansa penisa ili prepucija. Ponekad će liječnik i samim pregledom po karakterističnom izgledu zaključiti da je riječ o problemu sa gljivicom, koji se treba naravno liječiti.

U slučaju da se sumnja na gljivicu na plućima, dijagnoza se postavlja na osnovu anamneze, kliničke slike, radiografije pluća, laboratorijskih analiza i na osnovu dokaza prisutnosti kandide u sputumu.

Kako smo već napisali, sasvim je normalno da kandida bude prisutna u želucu i crijevima, ali se problem pojavi kada se gljivice prekomjerno razmnože i poremete ravnotežu u organizmu. Ako se gljivice prekomjerno razmnože, one mogu prouzrokovati različite zdravstvene probleme, najčešće na spolnim organima, ali i mnoge druge. Kada osoba ima infekciju, posebno na intimnim mjestima, obavezno treba izbjegavati sintetičko rublje. Osoba koja ima kandidu treba nositi pamučno rublje koje se redovno pere na visokim temperaturama, bez korištenja kemijskih iritirajućih dodataka.

Vrste kandidijaze su:

 • Mukokutana kandidijaza (koža i sluznice)
 • Akutna pseudomembranozna forma kandidijaze (HIV infekcija)
 • Angulus infectiosus (bolne pukotine na kutovima usana)
 • Candida vulvovaginitis (vaginalna sluznica),
 • Candida balanitis (papule, vezikule i bijele pustule na glansu penisa),
 • površna kožna Kandidijaza (vlažne površine kože)
 • kongenitalna Kandidijaza (koža novorođenčadi)
 • Diper Candidosis (perinealna regija)
 • Kronična mukokutana Kandidijaza (površna kožna Kandidijaza kod dece, uz zahvaćenost noktiju i sluznice)
 • gastrointestinalna Kandidijaza (jezik, ždrijelo, usna duplja, zubi, želudac, jetra, jednjak, gušterača, žučna kesa, debelo i tanko crevo).

Zbog čega je kandida tako štetna?

Kandida proizvodi različite toksine, odnosno otrove i loše alkohole, koje oslobađa u našem tijelu. U crijevima se taj proces manifestira povećanim stvaranjem plinova i nadimanjem. Mogu se pojaviti grčevi, i neredovne stolice. Limfni čvorovi na crijevima bivaju zatrovani, što vodi daljem slabljenju imunološkog sustava, sa sklonostima nekim infekcijama i slabljenju obrambene snage našeg organizma.

Otrovne tvari dospijevaju, kroz crijevni zid, u krv – odakle odlaze u jetra. Jetra će u normalnim okolnostima pročistiti krv, ali u slučaju da su zatrovanja veća, jetra slabi i ne može se izboriti sa tim, što dovodi do dodatnih zdravstvenih komplikacija.

Ako jetra ne uspiju očistiti krv u potpunosti, dio će otrovnih tvari dospjeti u druge organe, što može dovesti do pojave simptoma umora, glavobolje, slabosti u koncentraciji, i svih gore spomenutih.

Kada se kandida izgladnjuje, ona odumire i slabi, i tako u nekom periodu preplavljuje naše tijelo otrovima. Nekada će taj proces izazvati povratak simptoma kroz period od tjedan dana ili 2 tjedna, sve dok otrovi ne budu izbačeni iz organizma prirodnim putem. Nekada će proces odumiranja kandide proći neopaženo, ali može da bude jako izraženo – posebno ako ste u većoj mjeri zahvaćeni ovom gljivicom, ili ako je proces odumiranja kandide reakcija na liječenje.

Nekada će kandida iz digestivnog trakta prijeći na reproduktivne organe (posebno kod žena), odakle će lako dospjeti u krv i druga tkiva. Ovakve migracije kandide kroz cijeli organizam obično se završavaju potpunom, opsadom organizma. Ako se ne liječe pravovremeno, infekcije ovog tipa mogu imati fatalan ishod (na primjer kod ljudi koji imaju AIDS i druge degenerativne bolesti virusnog porijekla). Djelovanje kandide u svakom slučaju povećava mogućnost pojave svih vrsta bolesti.

Kada se organizam bori sa nusproizvodima gljivične infekcije, on slabi i biva potpuno zaokupljen da se ne uspijeva oduprijeti drugim virusima i bolestima koje nam prijete. Imunološki sustav ne reagira kako bi trebao, čime smo podložni svim mogućim bolestima. Zbog toga je važno liječiti kandidu – nakon liječničkog pregleda i po terapiji koju vam liječnik propiše.

Simptomi kandide po kategorijama

Već smo spomenuli simptome kandide, ali ćemo ih ovom prilikom grupirati po kategorijama.

Dakle, simptomi kandide mogu se svrstati u nekoliko kategorija:

Opći simptomi kandide su: umor i nedostatak snage, depresija, česte glavobolje, bolovi u mišićima i zglobovima. Pojaviti se može i gubitak pamćenja, izražena osjetljivost prema kemikalijama, ponavljane mokraćnih infekcija, osjećaj ošamućenosti.

Probavni simptomi: povećana pojava plinova, nadutost, te učestali zatvor ili proljev. Probavne smetnje i grčevi u crijevima znak su moguće infekcije kandidom.

Respiratorni simptomi koji upozoravaju na kandidu su: kronični sekret iz nosne šupljine koji se cijedi po zadnjem dijelu ždrijela, učestali kašalj, grlobolja, prehlada i astma. Pojava alergija može biti povezana s prisutnošću gljivice Candida albicans.

Klinička slika pacijenta nije karakteristična, te može biti uzbuna na kandidu. Pacijent može biti zahvaćen visokom temperaturom, eventualno pleuralnom boli, povećanim iskašljavanjem, znojenjem i izlomljenošću. U slučaju daljeg pogoršanja dolazi do sepse.

Genitalni simptomi kandide: žene imaju izraženije genitalne simptome nego muškarci. Ipak, oba spola jednako su osjetljiva na ovu gljivicu. U slučaju ovih simptoma nemojte odgađati odlazak liječniku. Krenimo sa simptomima: Kod žena se pojavi peckanje i svrbež spolnog organa te pojačan sekret koji je najčešće bijele boje. Crvenilo je znak upale, a vagina je prekrivena bijelim sirastim kolonijama gljivice. Kod muškaraca se uglavnom ne javljaju simptomi (oni su takozvani asimptomatski nosioci). Mogu se javiti bijele naslage na glansu penisa i prepuciju. Može se pojaviti i sekret iz mokraćne cijevi. Simptomi su pogotovo izraženi nakon spolnog odnosa jer trenje dodatno pojačava osjećaj peckanja i svrbeži. Kod žena se nakon spolnog odnosa može javiti i bol. Svrab se lako može proširiti i na područje oko analnog otvora – odnosno čmara.

Kožni simptomi: ekcem, peckanje i osip su česti simptomi koji ukazuju na prisutnost kandide na nekom dijelu kože.

Hormonalne smetnje koje mogu otkriti prisutnost kandide: Neredovna menstruacija, menstrualni grčevi, predmenstrualni sindrom. U slučaju kandide kod pacijenta možemo uočiti promjene raspoloženja, poremećaj rada žlijezda s unutrašnjim lučenjem, hipotireozu i hipoglikemiju.

Prirodni lijek za kandidu? Ili je ipak bolje otići liječniku?

U principu se kandida može dobro liječiti prirodnim lijekovima. Postoje mnogi, efikasni i provjereni, prirodni lijekovi za kandidu, ali je odlazak liječniku ipak najbolja odluka.

Liječnik treba uraditi pregled, dati dijagnozu i propisati terapiju. Tek uz terapiju, i savjetovanje sa liječnikom, pacijent može pomoći liječenje i prirodnim sredstvima. Čak će vam i liječnik savjetovati da uzimate neke prirodne lijekove. To su u glavnom namirnice i začini koje svakodnevno koristimo, i koji će odlično pomoći prilikom liječenja.

Kandida se može liječiti i reduciranom ishranom, uzimanjem multivitaminskih preparata, a tijekom terapije od pomoći nam može biti ulje od divljeg origana. Ovo eterično ulje pomaže u liječenju mnogih zdravstvenih tegoba, pa tako i protiv gljivice Candida albicans. Dokazano je antibiotsko djelovanje ovog ulja, kao i njegova snaga da eliminira mnoge mikroorganizme iz našeg tijela. Osim toga, ulje divljeg origana će osnažiti imunološki sustav, što znači da se time smanjuju šanse za ponovni povratak kandide. Ulje divljeg origana kupite u ljekarnama.

Izbacite slatkiše, alkohol, šećer, tijesto, bijelo brašno, sir, grožđe, fermentisanu hranu, maltozu, industrijske voćne sokove, kukuruzni sirup, sušeno voće, kikiriki, a umjesto toga možete unositi zobene kaše, proso, ječam, beskvasni dvopek, zobene kolače, zeleno povrće pripremljeno na pari, kolače od riže, bijeli luk, kefir, jogurt, vitamine, minerale, ulje od jagorčevine, kompleks vitamina B, cink, magnezij, kao i korisnu bakteriju lactobacillus acidophilus, koja se može naći u vidu tablete, napitka, praha ili kapsule, ili putem prirodnog izvora ove bakterije – jogurtom.

Sok Aloe Vera je još jedna supstanca koja uništava gljivice. Nekoliko čajnih žlica treba piti dnevno zajedno sa vodom. Maslinovo ulje je efikasno u kontroliranju razmnožavanja ove gljive s obzirom da sadrži oleičnu kiselinu. Dnevno treba uzimati najmanje jednu žličicu maslinovog ulja zajedno sa hranom.

Žalfija može da pomogne

Da bi pomogli u terapiji liječenja od kandide, pokušajte piti čaj od žalfije. Osim ispijanja, ovaj čaj možete koristiti za ispiranje vagine, ali da u njega dodate i dvije kapi ulja čajevca. Koristite irigator na način da ga napunite mlakom tečnošću, i uvučete ga u vaginu, do dubine od oko pet centimetara, pa onda istisnete tečnost.

Kora hrasta protiv kandide

Jednu žličicu dobro usitnjene kore hrasta kuhajte desetak minuta. Malo ohladite, pa sa tim čajem ispirite rane u ustima ili pijte šalicu ili dvije dnevno. Da biste se riješili gljivica na stopalima, svakodnevno po 20 minuta čuvajte noge potopljene u pripremljenu kupku. Kupku napravite od 8 žlica dobro usitnjene kore hrasta, i litre vode u kojoj ste koru kuhali 15 minuta.

Kantarion je dobar lijek za kandidu

Jednu žlicu kantariona prelijte sa 2 dcl ključale vode i kuhajte 15 minuta. Tri puta dnevno pijte po četvrtinu šalice mlakog čaja. Čaj možete koristiti i za vaginalno ispiranje, uz pomoć irigatora. U borbi s gljivicama pomoći će vam upotreba tampona kojeg prethodno natopite u kantarionovo ulje.

Bijeli luk je možda i najbolji lijek za kandidu

Bijeli luk ima izraženo protubakterijsko i protugljivično djelovanje. Najbolje ga je jesti svježeg, najbolje svaki dan – redovito. Bijeli luk je efikasan prirodni lijek protiv kandide, te mnogih drugih virusnih i gljivičnih oboljenja.

Da bi liječili kandidu pomoću bijelog luka, uradite sljedeće: U porculanskoj šalici izmiješajte dvije žlice acidofilnog jogurta, jedan zgnječeni češanj bijelog luka i 10 kapi propolisa. Dobivenom smjesom natopite tampon i stavite ga u vaginu. Postupak ponavljajte 7 večeri zaredom, prije spavanja, najbolje nakon menstrualnog ciklusa. Ujutro, nakon što izvadite tampon, vaginu isperite čajem od nevena, oraha, ružmarina, lavande ili crnog sljeza. Poslužite se irigatorom – da bi što bolje isprali.

Jabučni ocat protiv gljivice – Candida albicans

Još jedan efikasan prirodni lijek, koji nam je lako dostupan je prirodni jabučni ocat. Ovo prirodno protugljivično sredstvo odlično djeluje kod kožnih ili genitalnih infekcija izazvanih kandidom. Dovoljno je da žličicu ili dvije jabučnog octa razmutite u čaši vode, i da dobivenom tekućinom operete inficirana područja. Ponavljajte nekoliko puta dnevno.

Reference:

 

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...