Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Čajevi od kupine – Kada se i kako koristi ljekoviti čaj od kupine?

Čaj od kupina pomaže kod proljeva i poboljšava probavu. Ljekoviti dijelovi biljke su korijen, mladi listovi, cvjetovi i zrele bobe.

Da, još jednom o kupini. Nevjerojatne crne bobice, neodoljivog okusa, osim osvježavajućeg učinka imaju i veliki pozitivni efekt na naše zdravlje.

Malene crne bobice osim osvježavajućeg učinka nude nam velike zdravstvene pogodnosti. Bogate su vitaminima i mineralima, vlaknima te antioksidansima koji su jako efikasni u prevenciji brojnih bolesti.

Kupina je naziv za nekoliko vrsta biljaka penjačica iz roda Rubus iz porodice ruža. Kupine mogu narasti 50-300 cm u visinu. Stabljike možemo prepoznati po pokrivenom trnju koje su mjestimice odrvenjele. Bodlje služe za penjanje, ali i kao obrambeni mehanizam protiv životinja koje se hrane lišćem kupine. Cvjeta od lipnja do kolovoza. Nakon toga, iz svakog pojedinačnog cvijeta razvija se sitni jagodičasti plod crvene boje, koji kasnije potamni do tamnoplave i skoro crne boje.

Kupine su visoke prehrambene vrijednosti i sadrže vitamin C, K, B9 i esencijalni mineral mangan.

Kupina ima više vlakana nego većina drugog voća. U šaci punoj kupina naći će se oko 8 grama vlakana, a u 25 grama cjelovitih žitarica, koliko se dnevno preporučuje, samo 4 grama. Osim što su dobra za probavu i održavanje težine, vlakna pomažu sniziti i održavati kolesterol. Kupine su čak deset puta bogatije antioksidansima nego rajčica ili brokula, što ih svrstava u top deset najzdravijih namirnica. Specifičan antioksidans kojeg sadrže elagitanin, kojeg nema gotovo ni u jednoj drugoj namirnici pokazao se vrlo učinkovitim u borbi protiv raka.

Kupina je jako bogata vitaminima i mineralima, a pored toga u plodovima ove biljke pronalazimo i znatne količine vlakana te antioksidanasa koji su jako učinkoviti u prevenciji brojnih bolesti.

Ovaj trnoviti grm je raširena biljka kod nas, pa je teško pretpostaviti na netko od vas nije uživao u ovim ukusnim bobicama.

Sada je vrijeme da saznate kako se kupina može iskoristiti u alternativnoj medicini, kao prirodni lijek.

Kupina je ljekovita biljka, pa je logično da se čaj od kupine može koristiti kao prirodni lijek. Pročitajte, kako koji čaj djeluje na vaše zdravlje.

Čaj protiv proljeva priprema se tako da jednu žličicu osušenih listova kupine prelijete sa 2 dl vruće vode. Ostavite da listovi puste svoju aromu, ocijedite i pijte.

Čaj za bolju probavu priprema se tako da jednu žličicu osušenog korijena kupine prelijete sa 2 dl vruće vode te nakon par minuta možete piti. Čaj poboljšava probavu i izlučivanje mokraće iz tijela.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...