Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Čaj od maslačka dobar je i protiv raka

čaj od korijena maslačka protiv raka
Foto: Pixabay / Maslačak

U članku ćemo napisati recept za čaj od maslačka, i par načina primjene u narodnoj medicini. Maslačak je izrazito djelotvorna ljekovita biljka, a pomaže nam na različite načine. Čaj od korijena maslačka dobar je borac protiv raka.

Ljekovita primjena biljke raznolika je, pa tako imamo i više ljekovitih recepata za ovaj topli napitak. Čaj se može pripremiti od korijena maslačka, od cvjetova biljke ili sušenih listova. Naučite kako se pravi čaj i kako se pije u slučaju pojedinih zdravstvenih problema.

Napravite sebi čaj, i pijte ga prema potrebama i uputama koje ćemo navesti.

Cvijet maslačka

Saznajte kako se pravi čaj od maslačka, što liječi čaj i kako se pije?

Spomenut ćemo čaj od korijena maslačka, od listova maslačka i naravno – čaj od cvjetova maslačka.

Naučna istraživanja pokazala su da korijen od maslačka može da pomogne organizmu da se bori protiv zloćudnih bolesti – protiv raka. Smatramo da ekstrakt korijena maslačka djeluje inhibitorno, odnosno da usporava rast zloćudnih stanica i uništava ih. Ekstrakt iz korijena toliko je efikasan, da ih uništi već u roku od 48 sati.

Pored toga, istraživanjima na tu temu uočeno je kako maslačak neće štetno djelovati na zdravlje organizma. Kada ekstrakt djeluje protiv zloćudnih stanica, aktivne tvari neće naštetiti zdravim stanicama u ljudskom organizmu. Tako maslačak sprječava širenje raka na druga tkiva u organizmu.

Naučnici smatraju da maslačak djeluje protiv sljedećih vrsta tumora:

  • leukemije
  • melanoma
  • raka gušterače
  • raka debelog crijeva

Trebamo ipak biti svjesni da su istraživanja relativno nova, i da su provedena u kontroliranim laboratorijskim uvjetima. Još uvijek nije potvrđeno djelovanje ekstrakta maslačka u kliničkoj primjeni, na pacijentima.

Ipak, znamo da je maslačak zdrava biljka, pa ćemo spomenuti kako se pravi čaj od maslačka.

Čaj od lista maslačka

Čaj od maslačka ublažit će bolove koje imate pri mokrenju, te će ubrzati izbacivanje vode iz organizma.

Napravite čaj po receptu: Jednu žličicu osušenih listova maslačka pomiješajte sa žličicom cvjetova i žličicom suhog korijena maslačka. Sve stavite u odgovarajuću posudu, pa prelijte proključalom vodom. Poklopite posudu i pustite čaj da stoji 15-ak minuta. Nakon toga, procijedite čaj, zasladite medom po želji i pijte dnevno 2-3 šalice čaja.

Čaj od maslačkovog korijena

Čaj od korijena maslačka ljekoviti je napitak koji će vam sigurno pomoći. Ovaj čaj ima izražena ljekovita svojstva, posebno u borbi protiv zloćudnih bolesti (tumora).

Za pripremu čaja najbolje je koristiti korijen koji je iskopan i sakupljen u ranu jesen, kada u njemu imamo najveće količine aktivnih tvari.

Recept za čaj od korijena maslačka: Korijen prethodno osušite i usitnite. Uzmite 3-5 grama suhog korijena, i stavite ga u mlaku vodu, na kolo da polako proključa. 10 minuta nakon što je voda proključala sklonite čaj sa kola, i procijedite ga. Čaj pijte svakodnevno, najviše 3 šalice. Najbolje je da čaj pijete pola sata prije glavnog jela.

Čaj od cvjetova maslačka

Za kraj ovog javljanja napisat ćemo i recept za čaj od cvjetova maslačka.

Recept za čaj: Cvjetove maslačka prethodno pravilno osušite, pa od njih napravite čaj. Sušene cvjetove smrvite i prelijte ih s 2 dl vruće vode. Pustite da se čaj lagano ohladi, pa ga popijte. Možete ga zasladiti s malo meda, ali je važno da ga pijete svježe pripremljenog.

Čaj od maslačka odličan je za mršavljenje

Znamo da maslačak djeluje blagotvorno na probavni sustav, što znači da nam može pomoći ako želimo smršavjeti.

Zašto je tako dobar? Maslačak ima izražena diuretička svojstva, pa će organizam lučiti više vode. Maslačak će potaknuti bolji rad žuči što znači pravilan rad jetre i manju koncentraciju lošeg kolesterola u krvi. Čaj od maslačka ima neznatan broj kalorija. Da budemo precizni – jedna šalica čaja ima tek 2 kalorije. Radije pijte čaj od maslačka nego sokove. Tako ćete smanjiti unos kalorija, a istodobno ćete pojačati metabolizam i lagano početi gubiti suvišne kilograme.

Za kraj: kada smo već spomenuli maslačak, podsjetite se na neke prije napisane članke. Već smo pisali na temu, ljekoviti maslačak, med od maslačka, prirodni sok od maslačka. Pročitajte u svakom slučaju. Naučite kako se može iskoristiti ova ljekovita biljka.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...