Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Čaj od lanilista – recept i ljekovitost

Lanilist je trajna biljka sa jednostavnom ili  razgranatom stabljikom visine od 40 do 50 cm. Listovi lanilista mogu biti sjedeći, usko linearni, gusto raspoređeni po stabljici. Na vrhu stabljike je produženi grozdasti cvat koji je u obliku ždrijela s dvije usne. Ova biljka ima mnogo cvjetova koji su svijetlo žute boje s narančastim nepcem koje se s donje strane produžuje u ostrugu. je tobolac koji se raspuca. Miris svježe biljke je dosta neugodan, a kad se osuši je bez mirisa.

Lanilist cvjeta od lipnja do rujna ili listopada. Za lijek se beru cvatuće biljke i to tako da stabljike odrežemo malo iznad zemlje, vežemo u snopiće i objesimo na tamno mjesto kako bi se osušile.

Kao korov ova se biljka pojavljuje po pašnjacima, uz poljske granice, a pogotovo uz rubove putova i na željezničkim nasipima.

Lanilist kao prirodni lijek

Ova azijska biljka koja se još naziva i bogorodičin lan je od davnina poznata kao odličan prirodni lijek za liječenje kožnih nečistoća. Ovaj naziv je dobila zbog predivnih žutih cvjetova.

Često se koristi u izradi masti za liječenje kožnih problema koji su praćeni jakim svrabom te za liječenje hemoroida.

Lanilist se također upotrebljava za liječenje ženskih bolesti, bolesti želuca i crijeva kao što su tegobe želuca, katara želuca, upalnih stanja sluznice, hemoroida,  katara crijeva, zatvora, infekcija, fistula, poremećaja probave, potiče pražnjenje crijeva, zatim u liječenju vodenih bolesti kao što su ascitesi, edemi te kod nakupljanja tekućine u plućima, oko srca, zglobovima, nogu, za liječenje bolesti bubrega i mjehura odnosno kod upalnih stanja mokraćnih puta, mjehura, bakterija, edema, cistitisa, infekcija i drugih bolesti.

Ova biljka je i odličan prirodni lijek za liječenje bolesti krvi, odnosno za čišćenje krvi, kod loše krvne slike, za jačanje krvi, detoksikaciju krvi i organizma, za izazivanje znojenja kao dobar dijaforetik, koristi se kod bolesti jetre i žuči, odnosno kada jetra slabije radi ili je otečena i povećana, kada žuč slabije radi ili se javlja bol, kod žutice. Koristimo je i kod bolesti kože kao što su razna kožna upalna stanja, kod infekcija, čireva, svraba kože, malignih čireva, rana. Ako se radi o površinskim ranama na njih se stavlja svježa biljka i koristi se i svježi sok od biljke ili čaj za ispiranje.

Lanilist se upotrebljava i kod bolesti slezene kada ona slabije radi, kod bolesti očiju, odnosno kad se javlja upala ili  konjunktivitis (tada se koristi čaj za ispiranje. Koristi se i u liječenju proširenih vena na nogama i to uz pomoć masti od tinkture ili svježeg soka biljke.

Važno je naglasiti da oba biljka u sebi sadrži i sastojke koji u većim količinama mogu biti toksični stoga je potreban oprez kod korištenja lijekova  te se preporučuje pridržavati uputa i recepta.

U homeopatiji se lanilist koristi kod proljeva, kolitisa, za komplikacije mjehura. Za liječenje bolesti oka kao i za liječenje raznih čireva na koži koristi se svježi sok pomiješan s destiliranom vodom i to za ispiranje ili kao oblog.

Lanilist je zbog svojih sastojaka odličan diuretik, dijaforetik, adstrigent, antiinflamatorik, detoksikant,  antiflogistik, hepatik, homeopatik, laksativ, purgativ,  katarik.

Važno je naglasiti da se lanilist ne preporučuje uzimati u bilo kojem obliku trudnicama.

Prirodni recepti od lanilista

Čaj od lanilista

Čaj od lanilista pripremite tako da punu žličicu suhog lanilista prelijete sa ¼ litre kipuće vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Nakon toga se čaj ocijedi i konzumira se tijekom dana u gutljajima.

Mast od lanilista

Mast napravite tako da 20 grama svježe biljke koju ste sitno narezali namočite u 30 grama odnosno 40 ml alkohola. Ostavite 5 dana zatim dobro ocijedite te 6,5 ml tekućine pomiješate sa 50 grama nesoljene svinjske masti.

Mast od lanilista djeluje na suzbijanje bolnih hemoroida i svrbeži. Za bolne hemoroide, pa tako i za rane koje trebaju da zarastu, te čireve možete sebi sami pripremiti manje količine kreme za upotrebu. Kada pripremite sebi mast, ona može stajati i do godinu dana. Stoga, pripazite da pripremite količinu koja će vam biti dostatna.

Oblog od lanilista

Oblog napravite tako da biljku kuhate u mlijeku i na taj način dobijete kašasti oblog za bolne hemoroide i mnoge druge bolesti.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...