Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Recepti

Čaj od koprive je prirodni lijek

kopriva suhi list
Suhi listovi koprive

Kada spominjemo koprivu, kod nas pretežno mislimo na čaj od koprive. Naime, najviše od ove biljke koristimo čaj, pa ćemo napisati kako se priprema čaj od koprive i za što je sve dobar.

Detaljnije smo već pisali o koprivi, ali ćemo sada spomenuti recept za čaj i način kada i kako se koristi.

Proljeće nam stiže, a to je najbolje godišnje doba za čišćenje organizma, vraćanje energije i općenito za novi početak i ulazak u godinu.

Nakon zimskog mirovanja, kada smo opteretili naše tijelo, potrebno je provesti čišćenje organizma i na taj način vratiti energiju i zdravlje.

NAPOMENA: Ukoliko patite od nekih simptoma, i želite provesti terapiju detoksikacije detaljno, potrebno je da se posavjetujete sa stručnom osobom.

Mi ćemo u nastavku spomenuti neke metode detoksikacije, koje može svatko provesti, samostalno kod kuće. Ove metode nisu agresivne, pa ih možete samostalno provoditi.

Kopriva za detoksikaciju organizma

Kada stavljamo koprivu u kontekst detoksikacije, onda moramo spomenuti ovu jednostavnu metodu.

Naime, dobrim se pokazao svježe iscijeđen sok od listova svježe koprive, sa kojim se kombinira malena žličica meda. Sok koji pijete, ujutro na prazan želudac pomoći će vašem tijelu da bolje radi i da izbaci nakupljene toksine.

Još recepata od koprive:

  • Oblozi od koprive
  • Kupka od listova koprive
  • Sirup od koprive
  • Ljekovita tinktura

Sve možete pronaći u OVOM članku.

Ako želite iskoristiti koprivu, amaterski, bez potrebe za stručnim savjetovanjem onda je najbolje piti čaj od koprive.

Čaj je dobar kod kožnih bolesti, bubuljica i akni, a mnogi ga preporučuju i kod pojave afti i upale desni. Zbog visokog udjela kalija u koprivi, čaj djeluje diuretski, zbog čega se koristi u liječenju upale mokraćnih putova. Kalcij, natrij, magnezij, fosfor i drugi elementi zbroj su zaista ljekovitih spojeva koje pronalazimo u ovoj naizgled neuglednoj biljci.

Kada pravite čaj, i radite terapiju samostalno, važno je da koristite sušenu koprivu a ne svježe listove biljke.

Recepti za čaj od koprive

Suhi listovi koprive

Spomenut ćemo neke recepte za čaj, doziranje i način primjene. Svaki čaj ima određeno djelovanje, pa je dobro znati kada koji iskoristiti.

Čaj za jačanje imuniteta

Ovaj čaj dobar je kod prehlade, gripe i sličnih bolesti.

Priprema čaja: 2 čajne žličice suhoga lista prelijete s 2 do 3 dcl vruće vode. Čaj pustiti da odstoji 5-10 minuta i zatim ga ocijeđenog piti.

Ako imate problema sa plućima, ili kašalj, onda u ovaj čaj, kada se malo ohladi, možete dodati žličicu meda.

Čaj za sjaj kose

Čaj koji će pomoći da vam kosa bude jaka, lijepa i bez peruti.

Priprema čaja: Uzmite 3-4 žlice suhoga lista i prelijte litrom i pol vode. Možete napraviti i mješavinu sačinjenu od 3 žlice suhog lista i 1 žlice korijena koprive. Ostavite čaj da odstoji oko 15 min, a zatim ga procijedite. Kada je ohlađen ili mlak, lagano ga umasirajte u vlasište i potom dobro isperite.

NAPOMENA: Kopriva se ne preporučuje srčanim bolesnicima i osobama s oštećenim bubrezima. Uzimana u većim dozama, može izazvati probavne tegobe i crvenilo kože. Pri duljoj uporabi kopriva utječe na gubitak kalija u tijelu, što možete nadoknaditi prehranom bogatom kalijem.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...