Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Razno

Britanija kreće s cijepljenjem: Kraljica će se cijepiti

kraljica elizabetha cjepivo pfizir

Još krajem prošlog tjedna u Veliku Britaniju stigao je prvi kontingent cjepiva, koji su razvili Pfizer i BioNTech. Od danas će stanovnicima na Otoku biti dostupno oko 800 tisuća doza cjepiva, a oni će postati prva država koja kreće s masovnim cijepljenjem.

Prednost će dobiti populacija starija od 80 godina, kao i radnicima u zdravstvu, osoblje u domovima za starije i nemoćne, te štićenici, kako prenosi Nacionalna agencija za zdravstvo Velike Britanije.

Prva se cijepila Margaret (90)

Prvu dozu cjepiva primila je Margaret (90) u 6.31 ujutro, a odmah nakon je dala izjavu: “Moj savjet svima kojima se nudi cjepivo je – ako ga mogu ja primiti s 90 godina, onda možete i vi.

U ovom tjednu očekuje se da će Britanci potrošiti svih 800 tisuća doza cjepiva, a ukupno su naručili oko 40 milijuna doza. Kako je za jednu osobu potrebno dvije doze, to je dovoljno da se cijepi prvih 20 od 67 milijuna stanovnika ove države.

Prva upotreba ide iz 50 bolnica

Dodajmo kako se cjepivo koje su proizveli Pfizer i BioNTech mora čuvati na temperaturi od -70 stupnja Celzijusa. Transportirat će ga pomoću vojnih aviona u državu kako bi izbjegli gužve, a zbog posebnih uvjeta moći će se skladištiti u 50 bolnica širom države.

Kako bi cjepivo bilo spremno za upotrebu potrebno je nekoliko sati da se isto odmrzne, nakon čega ga je potrebno u kratkom roku iskoristiti. Svakako, bit će zanimljivo pratiti kako će se stvari razvijati u Britaniji koja se prva odvažila na ovako velik korak.

Cijepit će se i kraljica Elizabeta, kao i njen suprug Philip

Kako bi potaknuli ljude na cijepljenje, odmah je u eter puštena informacija kako će se u prvoj rundi cijepljenja cijepiti i britanska kraljica Elizabeta, koja drži velik ugled u narodu, baš kao i njen suprug Philip.

To će svakako pomoći u smirivanju situacije, jer i u Velikoj Britaniji postoje kritične mase koje se bore protiv cijepljenja. Stručnjaci za javno zdravstvo zabrinuti su jer među pučanstvom vlada veliki skepticizam spram cjepivu, pa se nadaju da će čin kraljice pomoći da se to promijeni.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...