Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Vijesti

Britanija kreće s cijepljenjem: Kraljica će se cijepiti

kraljica elizabetha cjepivo pfizir

Još krajem prošlog tjedna u Veliku Britaniju stigao je prvi kontingent cjepiva, koji su razvili Pfizer i BioNTech. Od danas će stanovnicima na Otoku biti dostupno oko 800 tisuća doza cjepiva, a oni će postati prva država koja kreće s masovnim cijepljenjem.

Prednost će dobiti populacija starija od 80 godina, kao i radnicima u zdravstvu, osoblje u domovima za starije i nemoćne, te štićenici, kako prenosi Nacionalna agencija za zdravstvo Velike Britanije.

Prva se cijepila Margaret (90)

Prvu dozu cjepiva primila je Margaret (90) u 6.31 ujutro, a odmah nakon je dala izjavu: “Moj savjet svima kojima se nudi cjepivo je – ako ga mogu ja primiti s 90 godina, onda možete i vi.

U ovom tjednu očekuje se da će Britanci potrošiti svih 800 tisuća doza cjepiva, a ukupno su naručili oko 40 milijuna doza. Kako je za jednu osobu potrebno dvije doze, to je dovoljno da se cijepi prvih 20 od 67 milijuna stanovnika ove države.

Prva upotreba ide iz 50 bolnica

Dodajmo kako se cjepivo koje su proizveli Pfizer i BioNTech mora čuvati na temperaturi od -70 stupnja Celzijusa. Transportirat će ga pomoću vojnih aviona u državu kako bi izbjegli gužve, a zbog posebnih uvjeta moći će se skladištiti u 50 bolnica širom države.

Kako bi cjepivo bilo spremno za upotrebu potrebno je nekoliko sati da se isto odmrzne, nakon čega ga je potrebno u kratkom roku iskoristiti. Svakako, bit će zanimljivo pratiti kako će se stvari razvijati u Britaniji koja se prva odvažila na ovako velik korak.

Cijepit će se i kraljica Elizabeta, kao i njen suprug Philip

Kako bi potaknuli ljude na cijepljenje, odmah je u eter puštena informacija kako će se u prvoj rundi cijepljenja cijepiti i britanska kraljica Elizabeta, koja drži velik ugled u narodu, baš kao i njen suprug Philip.

To će svakako pomoći u smirivanju situacije, jer i u Velikoj Britaniji postoje kritične mase koje se bore protiv cijepljenja. Stručnjaci za javno zdravstvo zabrinuti su jer među pučanstvom vlada veliki skepticizam spram cjepivu, pa se nadaju da će čin kraljice pomoći da se to promijeni.

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...