Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Savjeti i Trikovi

Božja milost ili milica – Često se koristi za izazivanje povraćanja i proljeva

Milica ili vodeni dubčac, druga su često korištena imena za ovu biljku, koja se u pučkoj medicini rabi za izazivanje povraćanja i proljeva.

Božja milost je trajna biljka, visine do 40 cm, četverouglaste i tanke stabljike. Listovi su nasuprotno smješteni, sjedeći, lancetasti, zašiljeni, na rubovima oštro nazubljeni. Pojedinačni dvousnati bijeli do crveni cvjetovi, razvijaju se u pazušcu listova na dugačkim drškama ove biljke. Korijen joj je polegnut puzajući, a iz njega izbijaju žilice, odnosno korjenčići.

Cvate od svibnja do kolovoza. Bez osobita je mirisa, te je gorka okusa. Raste na vlažnim mjestima, u jarcima i močvarama, među ostalim močvarnim biljkama, na livadama.

Kod ove biljke beru se list i cvijet i suše se na toplom i zračnom mjestu. Ljekoviti sadržaj: glikozid graciolina, graciolon, graciotoksin, gratisolin, smolasti gratiolarin, gratiolna kiselina, masno ulje.

Toksičnost: glikozidi graciolin i graciotoksin.

Otrovni dijelovi biljke: cijela biljka, list, cvijet, sjeme, korijen.

Simptomi trovanja: povraćanje proljev, krvavi proljev, grčevi i upala crijeva.

Zapadna pučka medicina rabi je za liječenje žutice, bolesti jetre, otečene slezene, melankolije, bolesti reume itd. Božju milost često su rabili i u pučkoj medicini, što je ponekad imalo i težih posljedica, jer u većim količinama ona izaziva upalu debelog crijeva, a ponekad i potpuni kolaps srca.

Ljekovito djelovanje biljke – Božju milost u pučkoj medicini rabili su za: Izazivanje povraćanja, kod teških trovanja, kada je bilo nužno hitno izbaciti otrov iz tijela kao i isprazniti i očistiti crijeva, -zatvora – konstipacije, kod vodene bolesti, radi izlučivanje tekućine iz trbušne šupljine, zglobova, organa, oteklina poradi slabog rada srca i bubrega, itd. bolesti jetre i žutice, bolesti pluća od upale do tuberkuloze, upale trbušne maramice, groznice, čireva, nametnika u crijevima, reume, hemoroida, spolnih bolesti, te bolesti bubrega, srca, jetre, pluća i kože.

Upozorenje!

Kod uporabe ove biljke teško je odrediti terapeutsku količinu jer je ona blizu smrtne, te valja izbjegavati uzimati bilo koji njen pripravak. Eventualno uzimanje pripravaka zahtijeva obaveznu konzultaciju sa stručnom osobom i liječnikom.

Osušeni korijen usitnimo u prah mljevenjem. Uzmemo tako da 1 do 2 grama praška umiješamo u 2 dl vode ili čaja. Od te količine uzimamo početno od 20 – 50 kapi 2 do 3 puta na dan.

Homeopatski lijek Gratiola važi u homeopatiji kao ženski lijek, i to u situacijama jako izražene seksualne nezasitnosti praćena gastrointestinalnim tegobama. Daje se kod seksualnih poremećaja kao što je nimfomanija u žena, zatim u liječenju gastritisa, čira na želucu i dvanaesniku, tegoba s crijevima i rektumom, proljeva, grčeva, tumora jajnika, leukoreje, vrtoglavice, bubrežnih grčeva itd. Doza: 2 X-prema C 30 ili C 200.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Sport

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...