Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Bolna stopala: Zašto se pojavi bol i kako protiv toga?

bolna stopala
Foto: Pixabay / Bolna stopala

Ljudsko stopalo složen je dio anatomije čovjeka. Sastoji se od čak 26 kostiju, 33 zgloba i grupe od preko 120 mišića, ligamenata i živaca. Zbog izloženosti velikom teretu tijekom dana, naša stopala mnogo trpe. Nije ni čudo da se mogu pojaviti bolovi u stopalu, ili oba stopala. Bolna stopala mogu se javiti iz više razloga. Sve na tu temu pročitajte u nastavku.

Svakim učinjenim korakom, stajanjem ili općenito dnevnim zadatcima, naša stopala trpe ogroman pritisak, koji je u prosjeku negdje oko 50% veći od tjelesne mase čovjeka. Često nas stopala bole, a sada možete znati i zbog čega je tako.

Iako bolovi mogu pogoditi i muškarce i žene, u pravilu se kod žena dosta češće pojavi ovaj problem. Kao glavni razlog tome je neodgovarajuća obuća, odnosno modni utjecaj kojem se žene prilagođavaju. Bolovi su često izazvani nošenjem neodgovarajuće obuće. Da ne pomislite kako je to jedini razlog pojavi bolova kod žena, moramo napisati da stopala mogu da bole i zbog velikih dnevnih aktivnosti kojima su žene izložene. Dugo stajanje i opterećenje za vrijeme dnevnih obveza lako dovodi do pojave bolova u stopalima.

Funkcija stopala i pojava bolova

Osnovna funkcija ljudskog stopala je da prenosi težinu tijela na podlogu. Prilikom stajanja, naše stopalo prihvaća težinu tijela i prenosi je na podlogu, a prilikom hodanja stopalima odižemo tijelo od podloge.

Stoga mnogi stručnjaci smatraju da su stopala najopterećeniji dio našeg tijela. Statistike govore da će kroz jedan dan, zdrava osoba mlađe i srednje dobi, napraviti između 8000-15000 koraka, što je zaista mnogo.

Stabilnost stopalima osiguravaju tri uporišne točke. Dvije se nalaze u prednjem dijelu stopala, a treća na peti. Stopala pokreću dugi mišići potkoljenica. Stopala su kompleksan dio tijela, pa mogu stradati zbog različitih faktora.

Bolna stopala najčešće se pojave zbog:

  • Stradalih mišića, zglobova, kostiju, zglobne ovojnice, tetiva ili ligamenata
  • Stopala mogu da bole i zbog bolesti vena, i limfne žile
  • Periferni živci mogu izazvati bolove u stopalima

Detaljno o uzrocima bolova

Prema vrsti bolesti stopala prvo dijelimo na upalne i ne upalne. Kod upalnih bolesti, osim bolova, prisutni su i znakovi upalnih promjena (oticanje, crvenilo i toplija koža oboljelog dijela ili cijelog stopala). Među upalne bolesti svrstavamo reumatoidni artritis, ankilozantni spondilitis, psorijatični artritis i giht. Ne upalne bolesti primarno su degenerativne etiologije, što znači da kod njih značajnu ulogu imaju strukturalni, odnosno statički poremećaji, koji mijenjaju bio-mehaničke odnose, s posljedičnim poremećajem statičkog opterećenja stopala i time dovode do bolova u stopalu. Bolovi se u početku javljaju povremeno (najčešće nakon dužeg stajanja ili hodanja), i ako se pravovremeno ne liječi uzrok, vremenom bolovi postaju kronični, te se javljaju i prilikom mirovanja.

Prema lokalizaciji, bolovi se mogu pojaviti na cijelom stopalu ili samo na pojedinim dijelovima (prstima, tabanu, poprečnom svodu, unutarnjoj ili vanjskoj strani stopala).

Po intenzitetu bolova, možemo kazati da se mogu pojaviti tek blagi bolovi, ali i bolovi jakog intenziteta. Bolovi mogu biti tupi, žareći, i promjenjivi ili sa osjećajem hladnoće.

Uzroci pojave bolova mogu biti različiti, najčešće: spušteni svodovi, žuljevi, plantarni fascitis, deformacija stopala, ozljede, upala, degenerativne bolesti zglobova i neki drugi.

U nastavku ćemo spomenuti neke od najčešćih uzroka pojave bolova u stopalima.

Zašto se pojave bolovi u stopalima?

Čukljevi su jedan od češćih razloga pojave bolova u stopalima – Čukljevi na nogama žuljaju, smetaju prilikom hodanja, i bole nas. Osim što izazivaju bolove, čukljevi su izražen estetski problem. Mnoge žene na žalost imaju ovu bolest, a da bi se uklonili čukljevi, potreban je kirurški zahvat. Riječ je o deformaciji stopala, pa je gotovo uvijek potrebno kirurškim putem ukloniti čukljeve. Čukljevi su deformiteti koji se mogu pojaviti na korijenu palca noge, na spoju duge kosti s kostima koje čine luk stopala. Jako su bolni i remete statiku cijelog organizma, jer stopalo ne može pravilno da rasporedi opterećenje. Čukljevi se trajno uklanjaju operacijom, a trenutno olakšanje donose lijekovi po preporuci liječnika. Važno je da pravilno birate obuću, posebno ako ste u rizičnoj grupi, ili ako već imate čukljeve.

Proširene vene na nogama

Bolovi u stopalima mogu biti izazvani proširenim venamaProširene vene česta su pojava, a nastaju odmah ispod kože nogu, najčešće potkoljenica. Proširene vene mogu se pojaviti kao male mrežaste promjene pod kožom ili kao velika ispupčenja na venama. Poremećaj proširenih vena najčešće pogađa žene, ali nisu pošteđeni ni muškarci. Često se pojave kod gojaznih ljudi, koji su slabo aktivni, i kod žena koje su rađale ili imaju genetsku predispoziciju za oboljenje. Ako imate bolove i noge vam oteknu, svakako trebate potražiti pomoć liječnika. Da bi si pomogli savjetuje se da izbjegavate dugo stajanje, da plivate, ili redovno odlazite u šetnje prirodnom. Nemojte noge izlagati visokim temperaturama (sunčanje, sauna, kupanje u vrućoj vodi), nego se potrudite da noge budu rashlađene i da se vene sužavaju ako je moguće. Kada se odmarate (sjedite), potrudite se noge podići da bi krv lakše cirkulirala.

Urasli nokti

Urasli nokti i bolovi na stopalima – Problem bolnih stopala može doći kao posljedica urastanja nokta na nožnom palcu ili nekom drugom prstu. Obično se pojavi na velikom prstu noge zbog čestog nošenja uske obuće, nepravilnog skraćivanja nokta, upotrebe nehigijenskih instrumenata za pedikuru, ili neke povrede. Potrudite se nokte skratiti ravno i održavati potrebnu dužinu nokta da on ne bi rastao u meso. Potrudite se noge potopiti 2-3 puta na dan, po deset minuta u toplu vodu s antiseptičkim rastvorim ili morskom soli. Nakon toga noge dobro posušite čistim ručnikom. Ako je riječ o većoj upali, posjetite liječnika da vas savjetuje o daljnjem liječenju.

Ahilova tetiva

Ahilova tetiva može uzrokovati bolove u stopalima – Ahilova tetiva se nalazi na zadnjoj strani potkoljenice i povezuje mišiće lista i petnu kost. Ona omogućava mišićima lista da rotiraju stopalo oko skočnog zgloba, stajanje na prstima, odraz pri trčanju i skakanju. Uslijed prekomjernog opterećenja tetive, može doći do iritacije i upale na tom području. Najčešće se ova upala pojavi kod atletičara, trkača, i kod žena koje često nose visoke potpetice. Ako imate upalu Ahilove tetive, savjetuje se da izbjegavate fizičke aktivnosti barem 7-10 dana, i da na bolno područje stavljate ledene obloge.

Kurje oko

Kurje oko i bolna stopala – Kurje oko često izaziva bolove u stopalima. Riječ je o promjeni na površini kože koja se odražava kao kružno zadebljanje na donjem dijelu stopala ili u korijenu prsta. Kurje oko formira klin, čiji je vrh okrenut prema koštanim dijelovima stopala. Pojavi se zbog jakog pritiska na kožu tabana, najčešće zbog nošenja neodgovarajuće obuće. Da bi spriječili pojavu kurjeg oka savjetujemo da ne nosite previše široku ili previše usku obuću. Za vrijeme ljetnih mjeseci odaberite dobro obloženu obuću s otvorenim prstima. Ako kurje oko ipak izbije, pokušajte ga liječiti prirodnim metodama.

Petni trn

Petni trn i bolovi u stopalima – Petni trn je možda i najučestaliji problem kod odraslih osoba, a pojavi se zbog pretjeranog kretanja. Djeca rijetko imaju petni trn, jer se brzo oporavljaju od upala. S druge strane, starije osobe također ga rijetko imaju jer se jednostavno ne kreću dovoljno. Ako imate petni trn uradite sljedeće: masirajte stopala, istežite noge, posebno stopala i listove. To će smanjiti upalu. Naime, masažom u stopala dovodite mnogo kisika kroz krvotok, što olakšava oporavku. Kada liječite petni trn, važno je da istežete i listove i masirate ih jer problemi počinju u listovima. Pravilno se istegnite, tako da bosonogi stanete ispred zida, ispružite ruke u visini grudi i oslonite težinu cijeloga tijela dlanovima o tvrdu površinu. Jednu nogu savijte u koljenu, a drugu istegnite koliko god možete s tim da vam oba tabana budu oslonjena o pod. Zadržite pozu 30 tak sekundi, pa isto ponovite s drugom nogom.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...