Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje

Boja nokta govori o vašem zdravstvenom stanju

Na koje zdravstvene probleme ukazuje boja i oblik nokta? Pročitajte članak i usporedite svoje nokte sa oblicima i bojama na fotografiji.

Ako ikada idete na pregled kod dermatologa, on će od vas tražiti da skinete lak s noktiju.

To će tražiti i liječnici ako idete na operaciju. Pitate se zašto? Lak za nokte može sakriti ozbiljne zdravstvene probleme na koje vaši nokti pokušavaju da ukažu. Pogledajte što definitivno ne bi trebalo ignorirati.

Nokti govore mnogo toga o zdravstvenom stanju osobe. Nekada je potreban stručni pregled da bi se donio zaključak, no neke osnovne karakteristike možete i sami prepoznati. Slijedite naše kratke upute i saznajte što vas muči.

Pokušat ćemo objasniti određene promjene na noktima.

Ukratko, nokti, odnosno boja noktiju i njihov oblik govore puno toga o vašem zdravstvenom stanju

Tamni nokti – Ovo bi moglo označava više stvari. Može biti genetski nasljedna, bezazlena pigmentacijska promjena, kao što su pjege na primjer. Ali, ako je tamna linija dužinom cijelog nokta i ako se mijenja u boji, to može ukazivati na nešto ozbiljnije, kao što je primjerice melanom. Također, može biti i gljivična infekcija nokta. Obratite se dermatologu da biste bili sigurni.

Plavkasti nokti – Ako vam je meso ispod nokta plavkasto, to znači da vaši prsti ne dobivaju dovoljno kisika putem krvi. Ovo može označavati da vam je loša cirkulacija u rukama i nogama, ali i da vam pluća ne opskrbljuju krv s dovoljno kisika. Ako je ovo slučaj, to može ukazivati na neko plućno ili srčano oboljenje.

Bijeli nokti – Ovo može označavati nekoliko loših stvari, ali najozbiljnije što može biti u pitanju je bolest jetre. Zato, ako primijetite ovo, obratite se liječniku.

Tanki i lomljivi nokti – Tanki nokti koji se ljušte mogu povezati s nedostatkom željeza, anemijom.

Krti nokti – Ako su vam nokti tvrdi, ali se lako lome, to može biti znak dehidracije, ali i usporenog rada štitne žlijezde, pogotovo ako vam je kosa suha i prorjeđuje se.

Vertikalne linije – Ovakve linije se obično pojavljuju s godinama i to je normalno. Navodno, korijen noktiju se s godinama suši pa se zato stvaraju tanke vertikalne linije. Za hidrataciju noktiju, koristite hidrante kreme i ulja za nokte i zanoktice.

Horizontalne linije na noktima – Duboke horizontalne linije koje se prostiru po sred zdravog nokta mogu ukazuju na stres.

Ovo su stvari koje je svakako dobro znati, podijelite članak sa prijateljima da i oni usporede svoje nokte sa priloženim fotografijama.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Ljekovita biljka

Svi mi koji pratimo tenis sigurno smo vidjeli mnogo tenisača kako u pauzi između gemova jedu bananu. Možda ste se do sada pitali zašto,...