Bjelokrvnost ili leukemija je krvna bolest kod koje se stalno smanjuje broj crvenih, a povećava broj bijelih krvnih tjelešaca.
Pročitajte malo na temu leukemija, zbog čega bolest nastaje i koji su poznati prirodni lijekovi…
U normalnim prilikama odnos tih tjelešaca iznosi 1:600, odnosno, na jedno bijelo dolazi otprilike 600 crvenih krvnih tjelešaca. Međutim, kod ove bolesti taj se omjer mijenja tako da u razvijenijoj fazi iznosi 1:10 pa čak i 1:2. Bolest nalikuje na jaku malokrvnost, ali je od nje daleko teža zbog komplikacija koje nastaju na krvotvornim organima. Tada dolazi do jakog oteknuća slezene i limfnih žlijezda, koje mogu narasti do veličine šake.
Popratna pojava leukemije je krvarenje koje može nastati u svim dijelovima tijela kako u unutarnjim tako i u vanjskim.
Krvarenje može biti tako jako da se jedva može zaustaviti.
U pogledu uspješnosti liječenja, važno je napomenuti da se ta bolest može liječiti u samom početku njezina nastanka, tj. u početnom stadiju. (Kronični oblici danas se relativno uspješno liječe ambulantno i u bolnici odgovarajućim lijekovima).
U nastavku donosimo par efikasnih prirodnih lijekova za leukemiju
Možete pokušati liječenje sa nekim od spomenutih čajeva, no u slučaju da je bolest poprimila ozbiljne razmjere, svakako se obratite liječniku i postupite po njegovima uputama.
Liječenje pomoću čaja
Sastav čaja: 30 g stabljike dinjice, 30 g listova arnike, 30 g stabljike dubčaca, 30 g stucane smrekove crne bobe, 30 g stucanih žirova, 20 g stabljike brđanke, 20 g islandskoga lišaja, 20 g stabljike komorača, 20 g cvjetova lipe, 20 g korijena i žila koprive, 20 g stucanoga lanenoga sjemena, 20 g stucana sjemena borovih češera i 20 g listova divlje murve
Pripremanje i primjena čaja: Trave jako usitniti i pomiješati. U 1 litru proključale vode staviti 10 g mješavine, kuhati poklopljeno 1 minutu i zatim poklopljeno hladiti. Hladni čaj izliti u bocu i 3 puta dnevno piti po 1 dl prije jela i po 1/2 dl poslije jela. Poslije svih napitaka uzima se srednja žlica jednako izmiješanih količina meda i limunova soka, što se svaki put posebno priprema.
U vrijeme ručka i večere, jedan dan, jesti po 2 žlice naribane mrkve pouljene maslinovim uljem, a drugi dan naribane kisele jabuke zaslađene medom s malo svježe ocijeđena limunova soka.
Dnevno 3 puta piti po 1 dl zašećerene turšije od trnjina. Dnevno 2 puta piti po 1 dl (neušećerene) turšije od divljih krušaka ili takiša. Po 1 žlicu pekmeza od crnih murvi (šanduda) jesti 2 puta dnevno.
Općenito je potrebno jesti što bolju hranu, osobito pržena jetra i slezenu. Sve vrste hrane su dopuštene. Pušiti je strogo zabranjeno. Obavezno je što više šetati se po čistome zraku, a preporučuje se i lagani rad.
Turšija od crnih trnjina priprema se tako da se na 1 kg zgnječenih trnjina ulije 1/2 litre vode i sve zajedno pusti da stoji 24 sata poklopljeno. Nakon toga ulije se 1 litra prokuhane ali ohlađene vode i 1/4 kg šećera ili meda. Sve se dobro promiješa, poklopi i stavi na laganu vatru da provri. Nakon što je mješavina provrela, procijedi se i začepljena pohranjuje na hladno mjesto. Kad se gnječi trnjina valja paziti da se ne zdrobe koštunice. Turšija od trnjine može se pripremati i u većim količinama, ali valja imati na umu isti omjer trnjine, vode i šećera, odnosno meda.
Turšija od divljih krušaka priprema se tako da se u manju kacu stavi 10 kg divljih krušaka, 1 litra vode, 2 kg meda ili 2 kg šećera. Mješavinu valja pustiti dok ne provri. Da bi se vrenje pospješilo, potrebno je češće promiješati. Od turšije se koristi sve. Kruške se jedu, a tekućina pije. Ukoliko se dogodi da turšija ne provri, ipak se može upotrijebiti tako da se kruške skošu i jedu.
Osim svega iznijetog, za liječenje se preporuča istrljati grudni koš, plećke i ramena podjednako izmiješanom količinom vinskog (domaćeg) octa i vode. Nakon što ste se protrljali, dobro se posušite i umjereno utopljeni treba da ležite u prozračnoj sobi. Kad god vam se ukaže prilika, grickajte borove iglice, po mogućnosti da su što mlađe.