Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljepota

Biljni šampon za lijepu i njegovanu kosu

sampon
Biljni šampon

Biljni šampon za kosu, recept i upute za korištenje šampona. Sami sebi napravite prirodni šampon od bilja.

Ne trebate dalje tragati za receptom – kako izraditi biljni šampon kod kuće. Ovom prilikom ćemo opisati postupak izrade biljnog šampona, i spomenuti kako se koristi i kome će dobro doći.

U ovom receptu šampon ćete praviti od biljaka, koje mu daju aromu ali i svojstva zbog kojih dobro djeluje na ljepotu, volumen i općenito izgled kose.

Biljni šampon

Napravite biljni šampon, s kojim ste sasvim sigurni u kvalitetu i neće biti skup, kao što su komercijalni šamponi kakve kupujete po trgovinama.

Da bi napravili kvalitetan biljni šampon, slijedite recept koji donosimo u nastavku.

Recept za biljni šampon

Za izradu šampona trebat će vam par sastojaka, koje lako možete pronaći. Neke od njih kupite u trgovini zdrave hrane, ili biljnoj apoteci. Čak i kada kupite sve potrebne sastojke, ovaj biljni šampon će biti daleko povoljniji nego da ste odabrali neki od poznatih proizvođača.

Sastojci potrebni za šampon:

  • 400 ml tekućeg sapuna
  • 4 žličice kamilice
  • 1 žličica paprene metvice
  • 1 žličica ružmarina
  • 1,5 dl destilirane vode
  • 20 kapi eteričnog ulja mente
  • 20 kapi eteričnog ulja ružmarina

Priprema (izrada) šampona: U destiliranoj vodi skuhate jaki čaj od gore spomenutih biljaka. Možete odabrati i neke druge biljke, po vašem osobnom ukusu. Ovdje smo spomenuli kamilicu, jer je ta biljka dobra za gotovo sve prilike i sve tipove kose. Kamilica djeluje blago i umiruje vlasište. Ružmarin sa druge strane regulira masnoću, a paprena metvica osvježava, dezinficira i umiruje. Kada tome pridodate i eterična ulja, onda će vaš šampon biti još više učinkovit.

Da bi napravili šampon, trebate se poslužiti tekućim sapunom – koji će biti baza. Izrada tekućeg sapuna zapravo i jeste najveći dio posla. Nikako nemojte koristiti kupovni tekući sapun. Sami sebi napravite bazu, pa da šampon bude 100% prirodni. Za točan postupak izrade tekućeg sapuna posjetite ovaj link. Pogledajte još neke recepte – kako izraditi sapun kod kuće.

Da bi šampon bio prirodni, potrudite se izraditi sebi šampon od prirodnih sastojaka. U slučaju da niste vješti u izradi sapuna, pronađite nekoga tko jest, i kupite koliko vam treba.

Šampon koji ste dobili je blag, i jako efikasan u pranju kose. Šampon daje kosi volumen i izgled njegovanog vlasišta. Kosa neće biti suha, ni previše masna. Imat ćete dojam da ste koristili regenerator.

Provjerite još i ovo

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...

Zdravlje

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...