Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Biljka koja čisti organizam od teških metala, smanjuje kolesterol te uravnotežuje probavu

Biljka porijeklom iz daleke nam Azije u cijelosti se koristi, kako lišće tako i sjemenke. Radi se o biljci pod imenom Korijander.

Naime, korijander ima široku zdravstvenu primjenu, a u kulinarstvu, drži visoko mjesto traženog sastojka. Iako ga prati loš glas da očajno smrdi, njegova ljekovitost i ukusnost je nepobitna.

Obožavan je u Aziji, pogotovo na Bliskom Istoku gdje igra središnju ulogu u kuhanju. Europljani mu i nisu baš skloni, vjerojatno zbog jakog mirisa i gorkog okusa. Ipak, njegova vrijednost je višestruka, pa se koristi svugdje u svijetu. Korijander je biljka koja daje zdravstvene koristi i obogaćuje jela. Njegov miris opisuju kao neugodan, mješavinu sapuna, mošusa i znoja, a stari Grci nazivali su ga koris, što u prijevodu znači stjenica.

Korijander sadrži eterična ulja koja se upotrebljavaju u proizvodnji parfema, proteine, šećer, vitamin C i dijelom organske kiseline. Eterično ulje se dobiva destilacijom iz sjemena i čine ga 70 posto monoterpenole, 10 posto monoterpene, ketoni, ester i kumarin.

Sjeme pomaže u probavi i održavanju normalne razine kolesterola, a lišće u uklanjanju nekih teških metala (poput žive i olova), koji se mogu nakupljati u tijelu.

Iako su listovi korijandera jako gorki, upotrebljavaju se ne samo u zdravstvene svrhe već i u kuhinji. Južnoafrička i azijska kuhinja koristi ga za garniranje jela te kao dodatak umacima, salatama i siru. Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivu, mahunastom povrću i jelima sa tikvom.

Zreli osušeni plodovi upotrebljavaju se u pripremi posebno pečenih jela, a jedan je od sastojaka curry praška, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i božićnih kolača.

Ono što je zapanjujuće kod ove biljke je raspon sastojaka s kojima se slaže i kojima pojačava okus, a to su: avokado, leća, kukuruz, kokos, limun, šafran, zelene masline, orasi, patlidžani i voće.

Svakako postoji veliki broj razloga da ga uvrstite u svoj jelovnik. Dobar tek!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Provjerite još i ovo

Kako liječiti

Pitate se dali je moguće upalu pluća liječiti vitaminom C? Prema nekim novim istraživanjima čini se da je moguće. Ako vas zanima kako, pročitajte...

Ljekovita biljka

Kurje oko u medicinskoj terminologiji je poznato kao clavus, a riječ je o jednom od najčešćih tegoba koje napadaju naša stopala i smetaju nam...

Recept

Naučite kako da sami otopite kamen u bubregu. Navest ćemo neke prirodne preparate koji jako dobro otapaju bubrežne kamence. Mnogo je poznatih prirodnih lijekova...

Zdravlje

Jedan od najvažnijih organa u našem tijelu je srce. Srce djeluje kao pumpa koja pumpa krv po tijelu i opskrbljuje ga kisikom i hranjivim...