Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Biljka koja čisti organizam od teških metala, smanjuje kolesterol te uravnotežuje probavu

Biljka porijeklom iz daleke nam Azije u cijelosti se koristi, kako lišće tako i sjemenke. Radi se o biljci pod imenom Korijander.

Naime, korijander ima široku zdravstvenu primjenu, a u kulinarstvu, drži visoko mjesto traženog sastojka. Iako ga prati loš glas da očajno smrdi, njegova ljekovitost i ukusnost je nepobitna.

Obožavan je u Aziji, pogotovo na Bliskom Istoku gdje igra središnju ulogu u kuhanju. Europljani mu i nisu baš skloni, vjerojatno zbog jakog mirisa i gorkog okusa. Ipak, njegova vrijednost je višestruka, pa se koristi svugdje u svijetu. Korijander je biljka koja daje zdravstvene koristi i obogaćuje jela. Njegov miris opisuju kao neugodan, mješavinu sapuna, mošusa i znoja, a stari Grci nazivali su ga koris, što u prijevodu znači stjenica.

Korijander sadrži eterična ulja koja se upotrebljavaju u proizvodnji parfema, proteine, šećer, vitamin C i dijelom organske kiseline. Eterično ulje se dobiva destilacijom iz sjemena i čine ga 70 posto monoterpenole, 10 posto monoterpene, ketoni, ester i kumarin.

Sjeme pomaže u probavi i održavanju normalne razine kolesterola, a lišće u uklanjanju nekih teških metala (poput žive i olova), koji se mogu nakupljati u tijelu.

Iako su listovi korijandera jako gorki, upotrebljavaju se ne samo u zdravstvene svrhe već i u kuhinji. Južnoafrička i azijska kuhinja koristi ga za garniranje jela te kao dodatak umacima, salatama i siru. Svježe mljeveni plodovi dodatak su pecivu, mahunastom povrću i jelima sa tikvom.

Zreli osušeni plodovi upotrebljavaju se u pripremi posebno pečenih jela, a jedan je od sastojaka curry praška, paste i začina za medenjake. Upotrebljava se i za dopunjavanje piva, likera, kompota, marinada i božićnih kolača.

Ono što je zapanjujuće kod ove biljke je raspon sastojaka s kojima se slaže i kojima pojačava okus, a to su: avokado, leća, kukuruz, kokos, limun, šafran, zelene masline, orasi, patlidžani i voće.

Svakako postoji veliki broj razloga da ga uvrstite u svoj jelovnik. Dobar tek!

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...