Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Aronija: Lijek za mnoge zdravstvene probleme

aronija
Bobice aronije

Aronija je super voće, i uvijek je dobar izbor bez obzira u kojem obliku. Možete si pripremiti čaj od aronije ili daleko poznati ljekoviti sok. Ova ljekovita biljka pomaže nam na mnoge načine, a u nastavku ćemo spomenuti neke od njih.

Saznajte u nastavku kako se aronija koristi u ljekovite svrhe, kao prirodni lijek i što sve možete liječiti s aronijom. U nastavku pročitajte o malenim ljekovitim bobicama aronije, i prirodnom soku pripremljenom od bobica aronije. Jedan manje poznat prirodni pripravak je čaj od aronije.

Ljekovita svojstva aronije

Prvo što trebate znati je to da aronija obiluje antioksidansima. Zbog  toga je sok aronije toliko cijenjen i vrijedan prirodni proizvod. Koristi se u mnogim terapijama, a ne treba zaboraviti ni čaj od aronije.

Aronija – Sibirska borovnica

Aronija jača imunitet, i djeluje dobro za kompletnu krvnu sliku. Ako imate problema sa kroničnim umorom, ili vam  nalazi krvi pokazuju niske vrijednosti, sok od aronije će vjerojatno pomoći. Bobice ove biljke obiluju aktivnim spojevima, a izbrojili smo ih više od 300. Svaki od spojeva djeluje pozitivno, a njihova raznolikost nam govori da aronija djeluje pozitivno u mnogim situacijama.

Među aktivnim spojevima možemo istaknuti antocijane, proantocijane i bioflavanoide. Tu su i esencijalne aminokiseline, mnogi minerali i naravno vitamini.

Osim u obliku soka ili čaja, aronija se u narodnoj medicini koristi i kao sirup, vino ili pak džem. Za liječenje možete grickati sušene bobice aronije, koje možete sami osušiti ili ih kupiti u trgovini zdrave hrane.

U nastavku pročitajte što sve možete liječiti aronijom, i kako je možete koristiti.

Liječenje aronijom

Aronija može poslužiti kao lijek za čišćenje organizma, dobra je za probavu, a koristi se i kao lijek za prehladu. Aronija smiruje infekcije urinarnog trakta, regulira krvni tlak i jača krvnu sliku. Pored svega spomenutog, aronija je prirodni lijek za zdravlje kardiovaskularnog sustava.

Bobice aronije bogate su antioksidantima – Ove malene bobice aronije poznate su po jakim antioksidativnim svojstvima. Manje je poznato da u bobicama aronije pronalazimo više antioksidanata nego u drugom proslavljenom voću. Stručnjaci su potvrdili da sitne bobice sadrže neuobičajeno visoku razinu antocijanina. To su snažni antioksidanti, odnosno prirodne fitokemikalije koje štite naše tijelo od izloženosti zagađivanju i slobodnim radikalima. Ako znamo da slobodni radikali izazivaju mnoge ozbiljne bolesti, onda vidimo snagu i vrijednost ove ljekovite biljke.

Aronija je bogata prirodnim vlaknima – Sušene bobice aronije bogate su prirodnim vlaknima. U 100 grama sušenih bobica aronije pronalazimo čak 16 grama prirodnih vlakana koja su dobra za probavu. Znamo da su biljna vlakna dobra za probavu, i općenito za zdravlje organizma. Ona pozitivno djeluju na probavni sustav i na taj način doprinose općenitom zdravstvenom stanju. Biljna vlakna iz sušenih bobica aronije pozitivno utječu na ljudsko zdravlje, i jako su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti.

Aronija je lijek protiv prehlade – Ova ljekovita biljka će vam dobro doći ako osjećate da prehlada stiže. Možete je naravno uzimati i prevencije radi, ali i ako vas je bolest već zahvatila. U slučaju da ste podložni gripama i prehladi, svakako bi trebali konzumirati aroniju. Jednostavno pojedite žlicu sušenih bobica aronije na dan. Možete naravno popiti čašu soka dnevno, ili uživati u toplom čaju od aronije.

Prirodni sok aronije protiv infekcija urinarnog trakta

Aronija će smiriti infekcije urinarnog trakta – Ako imate problema sa infekcijama urinarnog trakta, iskoristite aroniju na način da uživate u svježim bobicama aronije ili prirodnom soku. Aronija djeluje i preventivno, što znači da sok aronije možete popiti i prije nego vas sustignu problemi. Aronija odlično djeluje protiv bakterijskih infekcija, posebno protiv bakterije e- coli. Baš kao i drugo bobičasto voće, aronija će pomoći da ozdravite, ali je djelotvornija i do 10 puta od poznatog bobičastog voća.

Aronija je bogata željezom – Vrijedi spomenuti da u 100 grama aronije pronalazimo 93% dnevne potrebe organizma za željezom. Ovaj važni mineral jača imunitet, potiče metabolizam na rad te daje energiju. Aronija će posebno dobro doći osobama koje baš ne vole sušene grožđice, jer su i one poznate kao prirodni izvor željeza.

Aronija prevenira kardiovaskularna oboljenja – Znamo da povišeni kolesterol loše djeluje na zdravlje naših arterija, i da povećava rizik od kardiovaskularnih oboljenja. Prema istraživanjima, ekstrakt aronije sprječava ovu vrstu oboljenja na način da aronija snižava povišene razine kolesterola. Ako konzumirate aroniju, smanjujete šanse od začepljenja krvnih žila.

Uspješno regulira krvni tlak – Malene bobice aronije na prirodan način reguliraju krvni tlak i drže ga u granicama normale. Također, aronija sprječava grčeve unutar krvnih žila, čuvajući tako krvni tlak pod kontrolom. Ako imate probleme sa krvnim tlakom, predlažemo vam da pijete sok od aronije ili čaj.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...