Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ljekovita biljka

Aronija bobice su odlične za zdravlje vena, krvnih žila i kapilara

aronija
Aronija bobice

Aronija Crnoplodna (Aronia Melanocarpa) je maleno voće koje smo već spominjali. Dolazi nam iz porodice ruža, i raste kao manji grm sa lijepim bijelo-ružičastim cvjetovima. Cvjetovi krajem ljeta donose crne ili ljubičaste ukusne i zdrave bobice.

Nećemo sada o biljci kao takvoj, ali ukratko možemo napisati da aronija jako dobro uspijeva kod nas i svakako je dobra biljka za posaditi. Ako je posadite u vrtu, uživat ćete u ukusnim bobicama, koje su uz to i jako zdrave.

Ljekovita aronija

Moramo spomenuti da aronija u sebi sadrži mnoge biološke aktivne spojeve. Zbog toga i jeste tako cijenjena, te se smatra izuzetno ljekovitom biljkom. Osim bobica, od aronije se koriste i drugi dijelovi, ali su bobice nama najviše zanimljive.

Aronija bobice

Biljka aronija bogata je antocijaninima, mineralima, vitaminima i drugim vrijednim elementima. Spomenut ćemo u nastavku što sve sadrži ljekovita aronija.

Aktivni spojevi aronije

Antocijani, proantocijanidini (oligomerni OPC), trijeslovine bioflavonoidi, polifenoli, sve esencijalne kiseline. Sve ove vrijedne elemente pronalazimo u značajnim količinama u bobicama aronije.

Minerala ima također značajan broj. Na 100 grama suhe tvari pronalazimo čak 322 mg kalija, 55 mg kalcija, 1,54 mg željeza, a zastupljeni su i magnezij 24 mg, cink 0,27 mg, bakar 0,086 mg, mangan 0,256 mg kao i jod 0,110 mg.

Ljekovita aronija bogata je vitaminima, pa da spomenemo da u 100 grama suhe tvari pronalazimo vitamin P 1200 mg, vitamine B skupine (B2, B6, B9), gama-linolensku kiselinu, folnu kiselinu i elaginsku kiselinu.

Ljekovita aronija u liječenju

Često se koristi u liječenju, a u nastavku teksta ćemo spomenuti neke primjene aronije u alternativnoj medicini.

Ljekovita aronija dobra je za mozak i srce – Korištenjem proantocijanidina stabiliziramo stjenke krvnih žila i kapilara, te tkiva građena od kolagena i elastina čime sprječavamo pucanje krvnih žila. Korištenjem OPC-a u našem tijelu smanjujemo razinu oštećenja, posebno kod oštećenja prouzrokovanih moždanim udarom, čime ubrzavamo oporavak neuroloških funkcija. OPC se danas koriste kao podrška u smanjivanju krvnog tlaka, kao i u smanjivanju rizika od moždanog udara.

Koristimo je za liječenje vena i edema – OPC koji pronalazimo u ljekovitim aronija bobicama jačaju stjenke kapilara i krvnih žila. Tako sprječavamo razgradnju kolagena i elastina, odnosno dva najvažnija strukturalna proteina koji krvnim žilama daju elastičnost i čvrstoću. Time smanjujemo mogućnost pojave edema, kao i mogućnost nastanka oteklina, pa se OPC upotrebljava i u borbi protiv oteklina na nogama, zglobovima, te u tretiranju ozljeda i ožiljaka, kao i kod proširenja vena.

Aronija protiv alergija – OPC djeluje blagotvorno kod različitih tipova alergija i astme. OPC djeluje posebno dobro na način da zaustavlja oslobađanje i djelovanje histamina, što doprinosi smanjenju simptoma alergije, oticanja, upale i bolova. Pored toga, njegovo snažno antioksidacijsko djelovanje zaustavlja katalitičku aktivaciju enzima oksigenaze. Ova grupa enzima poznata je po reagiranju na prisutnost histamina, na način da dozvoljava ispuštanje upalnih molekula što se očituje kao fizička manifestacija alergije.

Aronija dobro djeluje na neurološki sustav kod čovjeka – Aronija nam pomaže da liječimo mnoge neurološke poremećaje. Kako OPC blagotvorni djeluje na krvožilni sustav, pa tako i na protok krvi te dobru opskrbu mozga kisikom, možemo reći da OPC jako dobro djeluje na zdravlje mozga i na zdravlje kompletnog živčanog sustava. Mnoga su istraživanja pokazala da proantocijanidin sprječava oštećenja i razne poremećaje na krvnim žilama, odnosno poremećaje i oštećenja koja dovode do pogoršanja simptoma kod osoba pogođenih Parkinsonovom bolesti.

Liječenje raka pomoću aronije – Istraživanja koja naučnici provode pokazala su mogućčnost korištenja aronije u liječenju raka. Ovo se naravno još mora dodatno testirati i potvrditi, ali naznake ukazuju na to da se OPC može koristiti u prevenciji i kao dodatak u terapiji malignih oboljenja. Značenje oligomerni proantocijanidina u ovom liječenju proizlazi iz činjenice da su oni dobri antioksidanti, pa tako sprječavaju oksidacijska oštećenja DNK u organizmu. Istraživanjima su došli do zaključka da OPC povećava reakciju organizma na maligne stanice tako da povećava proizvodnju stanica prirodnih ubojica (NK) te podiže opću otpornost tijela na stanice tumora za 40-50%.

Ljekovita aronija dobra je za vid i zdravlje očiju – Tkivo oka možemo zaštititi od oštećenja prouzrokovanih reaktivnim kisikovim česticama (slobodni radikali) snažnim antioksidacijskim djelovanjem proantocijanidina. Mikroskopske krvne žile oka su mjesta koja su podložna oštećenjima, a baš nam aronija može pomoći protiv takvih oštećenja. Dokazano je da se proantocijanidini koncentriraju uzduž ovih krvnih žilica štiteći ih od oštećenja. Istraživači sugeriraju da su proantocijanidini najbolji prirodni lijek kod degeneracije makule i dijabetičke retinopatije te ostalih degenerativnih očnih poremećaja. Pored tog, dobro su pomagalo za sve koji naprežu svoje oči dugotrajnim gledanjem u TV ili kompjuterski ekran.

Djelovanje aronije na zdravlje kože – Rezultati pozitivnog djelovanja OPC-a vidljivi su i na našoj koži. Naime, korištenjem OPC-a naša se koža revitalizira i obnavlja, ona postaje zategnutija i glatka, a OPC na kožu djeluje i protuupalno.

Aronija protiv dijabetesa – Istraživanja provedena u Americi pokazala su da antocijani daju dobre rezultate u liječenju dijabetesa tipa 2. Antocijani su povećali tvorbu inzulina za 50%, istovremeno povećavajući osjetljivost staničnih receptora na inzulin (stanična rezistencija) čime se povećava ulazak glukoze u stanice.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...