Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Ishrana

Aromatično bilje – Lovor (laurus nobilis) – Od lovora se mogu spremiti čajevi koji potiču probavu, a ulje lovora pomaže pri iskašljavanju

Mediteranska biljka lovor važan je sastojak marinada, zimnica i drugih glavnih jela. Dovoljno je samo pola lista lovora staviti u jelo da bi ono poprimilo njegov okus.

Riječ je o zimzelenom niskom drvetu, dobro rasprostranjenom na našem obalnom području. List lovora je na kratkoj peteljci, dugoljasto eliptičan, zašiljen, po obodu slabo naboran i kožast.

Sa gornje je strane sjajan i gladak i tamno zelene boje, dok je sa donje strane svjetliji i bez sjaja. Cvjetovi su dvodomni blijedo zelene boje.

Kasno u jesen, od 11. mjeseca dok je biljka u mirovanju sabiru se listovi, koji se suše u hladu na zračnom mjestu u tankom sloju. Prilikom sušenja potrebno je lovorov list češće okretati da se brže osuši. Takvo sušenje traje i do mjesec dana.

Povoljnije je sušenje lista u umjetnoj sušnici kod umjerene topline, do 40C. Kako listovi sadrže eterično ulje, toplina sušenja ne bi trebala prijeći temperaturu od 40C, jer bi se povećanjem topline izgubio sadržaj na ulju zbog čega bi droga postala bezvrijedna.

U kuhinji – Iako se može stavljati kao začin u većinu jela, s lovorom možete pripremiti i ovo jelo s teletinom. Tanko narežite 100 grama mekanog telećeg mesa po osobi. U tavu stavite malo maslaca i maslinovog ulja, češnjaka i list lovora. Češnjake nemojte žutiti, nego samo popržiti, a potom dodajte meso. Nakon što semeso ispeče poslužite ga u tanjuru, a maslac i ulje bez lista lovora nastavite pirjati, te ga potom polijte po mesu.

Ljepota i zdravlje – Za lovor se kaže da se može upotrijebiti na tisuće načina. Listovi lovora iz ormara tjeraju insekte, a ostavljeni među listovima sprječavaju da oni požute tijekom vremena. Od lovora se mogu spremiti čajevi koji potiču probavu, a ulje lovora pomaže pri iskašljavanju.

>> Ljekovita biljka lovor

Koristi se i za suhu i ispucalu kožu, a namakajući dlanove u posudu mlake vode s prokuhanim listovima lovora, oraha celera možete vratiti vlažnost.

Ostavi komentar

Leave a Reply

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...