Connect with us

Pozdrav, koji sadržaj vas zanima?

alternativa.hr

Zdravlje i ljepota

Afte u ustima: Kako se prenose i jesu li zarazne?

jesu li afte zarazne
Foto: Pixabay / Afte u ustima

Afte se uvijek pojave u ustima, bolne su i često se vrate i nakon liječenja. Prepoznati ih možete kao malene ranice, koje se najčešće pojave na unutrašnjem dijelu usta ili obraza. Afte se ponekad pojave na jeziku ili desnima. Zašto nastaju afte, jesu li zarazne i kako ih liječiti, sve to saznajte u nastavku ovog teksta.

Afte se najčešće pojave na mekanom tkivu u ustima, odnosno na obrazima s unutrašnje strane, na usnama, jeziku ili mekom dijelu nepca. Ako se pitate, jesu li afte zarazne, odgovor je NE – nisu zarazne.

Prepoznajte afte u ustima

Zapravo se afte u ustima mogu lako prepoznati. Riječ je o malenim, okruglim točkicama sa bijelim središnjim dijelom i crvenim (upaljenim) rubom. Rijetko mogu biti i sive ili žute boje.

Iako su većinom male točkice, afte mogu biti i veće, do 2 centimetra u promjeru. Može se pojaviti jedna afta (najčešće), ali i u skupinama. Ako se pojave u skupinama, svaka afta pojedinačno je manjeg promjera. Male afte u ustima se pojavljuju radi stresa, i uglavnom ne ostavljaju nikakve ožiljke. Za razliku od malih afti, veće afte se rjeđe pojave, i one mogu ostaviti ožiljke za sobom.

Velike afte zovemo major, i one se pojave u tek 10% slučajeva. Ove afte prodiru duboko u tkivo pa im je zato liječenje duže. Postoji još i najteži slučaj herpetiformnih afti, koje su jako slične herpesu. To je zapravo nekoliko oštećenja koje se spajaju u jedno i najčešće se pojavljuju kod već postojeće upale i ispod jezika.  U slučaju da se pojave hipertiformne afte, liječenje traje duže od 2 tjedna, a ovu bolest prati otežano gutanje i govor.

Kako liječiti afte u ustima?

Već smo napisali da afte nisu zarazne, pa da spomenemo da se ne prenose sa jedne osobe na drugu. Ako imate afte u ustima, i želite ih liječiti, za početak je potrebno da koristite mekšu četkicu za zube. Tako ćete si olakšati bolove i nećete proširiti ranu koja se pojavila od afte. Također, bilo bi dobro da prilagodite pastu za zube. To znači da trebate koristiti neku blagu pastu, barem dok se afte ne smire.

Izbjegavajte hranu koja može nadražiti afte, pojačati bolove i osjetljivost usne šupljine. Izbjegavajte hrskavu koricu kruha, prženu i začinjenu hranu i razne grickalice. Jaka i kisela hrana, gazirano piće, vrući napitci i ljuta hrana otežat će vam stanje. Izbjegavajte sve spomenute namirnice.

Od kućnih lijekova sada ćemo spomenuti kadulju (žalfiju) i neven. Možete napraviti čaj od spomenutih biljaka, i sa njim grgljati, nakon čega se čaj ispljune. Nemojte ga gutati.

Propolis je također dobar lijek za afte, a dovoljno ga je malo nanijeti na bolnu aftu.

Ako afte ostaju duže od tjedan ili 2, ili se baš često pojave, bilo bi dobro da posjetite liječnika i da uradite pregled. Dalje postupite po njegovim uputama.

Cista na zubu ili afta?

Nekada se ciste na zubu pogrešno smatraju aftama. Riječ je o potpuno drugom oboljenju, pa je važno znati razliku.

Zbog toga smo se odlučili ovom prilikom napisati nešto i na tu temu.

Dakle, ciste na zubima su patološke šupljine ispunjene tekućinom i obložene tkivom. Baš kao i afte, mogu nastati u vilici te mekom tkivu usne i obraza. Često se ciste pojave na vrhu korijena zuba. Nastaju kao reakcija organizma na stalnu infekciju koja najčešće nastaje kao posljedica karijesa.

Simptomi ciste na zubu pojavljuju se tek prilikom nastanka akutne infekcije ili kada cista preraste određenu veličinu. Glavni razlog tome je loša higijena i manjak skrbi za zube i zubnu šupljinu.

Uz njih se osjeća bol, tvrdo izbočenje na kosti iznad zuba, nateklina iz koje se cijedi sadržaj, crvenilo i neugodan iscjedak. Liječe se čišćenjem i tretiranjem stomatologa.

Provjerite još i ovo

Zdravlje i ljepota

Jetra je centar metabolizma svakog čovjeka i drugi po redu najveći unutarnji organ. Njena glavna funkcija je izmjena tvari u organizmu, što je čini...

Zdravlje i ljepota

Krunoslav Capak, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), komentirao je moguće scenarije oko koronavirusa u Hrvatskoj, ali i u svijetu. I pritom je...

Zdravlje i ljepota

Rivanol ili etakridni laktat je aromatično organsko jedinjenje bazirano na akridinu. Narandžasto-žute je boje i ima opor i jak miris. Rastvoren u vodi najčešće...

Zdravlje i ljepota

U posljednjih 6 dana zabilježeno je 21 novi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj, a od toga u jučerašnjem danu zabilježeno je njih 11. To je...